Merhabalar sevgili dostlar,

bugün tarihin çok eski zamanlarına şöyle bir uzanalım.Çünkü tarifimiz çok eski yıllara dayanıyor.

Ve hali hazır da bizim ülkemizde olduğu gibi Ortadoğuda da bu konu yemek yazarları arasında gündem de 

HUMUS; Antik dönemden beri nohut ambarı olan MISIR bu bitkinin en sevildiği yerdir. Sokak lezzetleri arasında Falafel'den sonra sofralarından eksik olmayan bir diğer yemektir. Lübnan ise humus'un milli yemekleri olduğu konusunda hayli iddialı olsa da, Mısır'ın mı? Yunanistan'ın mı? Suriye'nin mi? İran'ın mı? hangisine sorarsanız bizim yanıtını alırsınız.

Ortadoğu da hal böyle iken bizim ülkemizde de Hataylılar, Tarsuslular ve İskenderunlular arasında kim daha iyisini yapar çekişmesi yaşanmıyor değil?

Tek bilinen gerçek HUMUS adını Arapça nohut anlamına gelen ''HUMMUS'' kelimesinden alıyor olmasıdır.

Diğer bilgiler ise, nohutun ilk yetiştiği yerler Akdeniz Çanağı ve Ortadoğu..

Binlerce yıldır bu topraklar da yaşayan insanların ana besin kaynağı NOHUT'tur.

Antik Roma da ise en sevilen sokak lezzetleri olması, ünlü filazoflar Platon ve Sokrates'in bile yazılarında humus'un besin değerlerinden bahsetmesi ve o döneme ait yemek kitaplarında ''humus'' tarifine rastlanmasıdır.

Binlerce yıl öncesinden günümüze dönecek olursak Türk Yemekleri ve mezeler sınıfında ''HUMUS''un ayrı bir yeri vardır ve sevilerek tüketilir.

Bu lezzeti az değişiklik ile sofralara getirdik. sevenler için bir alternatif olsun.

MALZEMELER:

• 350 gr haşlanmış Nohut

• 200 gr haşlanmış pancar

• 2 tepeleme yemek kaşığı tahin

• 1,5 limonun suyu

• 3 diş sarımsak

• 2 yemek kaşığı pancar suyu

• 1 yemek kaşığı zeytinyağ

• 1 çay kaşığı kimyon

• 1 tatlı kaşığı tuz

ÜZERİNE:

• Zeytinyağ

• Susam

• Frenk soğanı

HAZIRLANIŞI:

• Geceden ıslatarak haşladığınız nohutların kabuklarını soyun. Nohutları rondoya alın. 

Haşlanan pancarları küçük doğrayarak ekleyin.

• 2 yemek kaşığı pancar suyu ekleyerek püre haline getirin.

• Tahin, limon suyu, dövülmüş sarımsakları, zeytinyağını, kimyon ve tuzunu ekleyerek tekrar karıştırın.

• Süzme halinde ama akışkan olmayan bir kıvam alacaktır.

• Servis tabağına aldığınız pancarlı humusun üzerini zeytinyağ, susam ve ince doğranmış az miktar da frenk soğanı ile süsleyin.

Hepinize afiyet olsun. Sevgiyle..