Hepimizin bildiği Hz. Meryem Anne.. Mucizeleri olan mükemmel kadın… On dört yaşında envai çeşit meyvelerle dolu tepsilerin Tanrı’nın ikramları ile beslenen; kuş sütü eksik sofralarını meleklerin hazırlayıp sunduğu.. Özü sözü doğru MERYEM ANA (PANAYA)… Bugün göklere çekildi!!..
Rabbi onu güzellikle kabul buyurdu ve pek güzel bir tarzda yetiştirdi. Onu Zekeriya’nın eğitim ve himayesine verdi. Zekeriya onun yanına mabede ne zaman girse beraberinde yiyecekler bulurdu. "Meryem! Bu yiyecekleri nereden buluyorsun?" deyince de o: "Bunlar Allah tarafından gönderiliyor. Muhakkak ki Allah dilediğine sayısız rızıklar verir." derdi. (Kur'an 3:37)
Kutsal mabede giren tek kadın.. Putlara tapmayan nur’u ayan… Gözleri manalı derin temiz  ahlaklı, kutsal kitaplarda ismi geçen tek kadın !!..
Allah’ın kendisini denediği tüm zorlu olaylardaki kararlılığı, tevekkülü, kayıtsız şartsız teslimiyetiyle de, Allah’a ne kadar gönülden ve samimiyetle bağlı olduğunu en güzel şekilde ifade etmiştir.
Hz Meryem’in yaşadığı tüm zorlu anlarda tek başına olması, onun için başlı başına önemli bir deneme konusu olmuştur. Zira insanlar zorluk anlarında daima kendilerine yardım edecek, destek olacak yol gösterecek birilerine ihtiyaç duyar ve olmadığında da kimileri yalnızlıklarından dolayı bir zayıflık ve üzüntü hissine kapılırlar, Hz Meryem’de ise asla böyle bir durum söz konusu olmamıştır O, herşeyi yalnızca Allah’tan beklemiş, yalnızca Allah’a güvenmiştir.
Meryem annesi tarafından daha doğmadan erkek olacağı varsayımı ile Süleyman Mabedi'ne (Beyt-i Makdis) adanmıştı. Meryem'in bugünkü İsrail topraklarında yaşadığı, Beytüllahim’de babasız olarak İsa'yı dünyaya getirdi…
Hırıstiyanlara göre Meryem'in son yıllarını geçirdiği yerlerden olan Efes ve Meryem Ana Evi günümüzde Selçuk ilçesi sınırları içerisindedir..
Hıristiyan dünyasında Meryem'in kilise hayatındaki konumu mezhepsel olarak bazı bölünmelere yol açmıştır. Yeni Ahit'te Meryem hakkında en çok bilgi verilen bölüm, Luka İncili'dir.
Hıristiyan aleminde ''Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü'' olarak 15/08/2013  yani bugün ayinler yapılır, ilahiler okunur.
Evet bugün yeniden bu ayinler yapıldı..
Başbakan Erdoğan, Sümela'de ayin yapan Hristiyanlara değinerek, "Trabzon Sümela'da ayin için bir iki grup, malum, kimler olduğunu benim anlatmama gerek yok, 'işte bak, yeniden Pontus'u hortlattılar' yahu arkadaş ne oldu, geldiler ayinlerini yaptılar, gittiler. Kaç kişi bin 500 2 bin kişi. Ne kaybettik? Biz kazanıyoruz aslında” dedi.
Çokta doğru söyledi; Ne kaybettik!!.. Kur’an ve İncil’in yani Yüce Rabbin biz Ademoğullarına gönderdiği kutsal kitaplarımızda adı geçen tek Kadını Hz: Meryem Annemizin (Panaya)  göklere çekildiği günü yad ettik… Kaybedilen hiçbirşey ama kazanılan çok şey var.. TEŞEKKÜRLER
Gözleri manalı derin temiz ahlaklı, Kutsal kitaplarda ismi geçen tek kadın!!.. PANAYA (MERYEM ANA)
Bugün Göklere Yükseldi, Rabbine Kavuştu…