Hep konuşan değil biraz da dinleyen bir toplum olalım

Öncelikle bize  kendinizden  bahseder misiniz?

 İnsanın kendisini anlatması zordur. O yüzden de zorlandığım bir sorudur bu. Genel çerçevesiyle kendimden bahsedeyim. Öğretmenim ve toplumsal alanda sorumluluklarımın olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer mesleğinizi öğretmen olarak seçmişseniz. Mesai saatleriyle çalışmazsınız ve emekliye ayrılmazsınız. Öğretmenlik bir ömür ve süresizdir. Yaşam tarzınız ve duruşunuzdur. Buna inandığım içinde toplumsal alanda romanlar yazdım. Yazarlık, öğretmen olduğum için hayatıma girmedi. Eski bir daktilonun evime girmesiyle o benim kalbime girdi. 

Neden Yazarlık ? 

Yazmayı seviyorum ama yine de bu bilinçli olmadı. Kendiliğinden gelişen bir eylemlilikti. Dediğim gibi eve eski bir daktilo geldi ve kalbimi kazandı, önce okuduklarımı unutmamak için daktiloda yazıyordum. Sonra bir baktım kendi cümlelerimle şiirler ve hikâyeler yazıyorum. Yazarlık çünkü yazan kişinin kendisiyle ve yaşadığı çevreyle ilgili bir sorunu, bir derdi var, demektir. Derdimiz daha iyi bir gelecek yaratabilmekte olabilir insanların dürüst yaşaması da olabilir. Bu geniş bir yelpaze.…  

Yazmayı seviyorum ve yazarak kendi duygu ve düşüncelerimi daha çok kişiyle paylaşabiliyorum. Romanlarımda toplumcu-gerçekçi çizgiden çıkmamaya çalışıyorum. Yaşadığım toplumun sıkıntılarını yazarsam bu sıkıntılar için çözüm bulmak o kadar kolaylaşabilir. Ya da bazen farkındalık yaratmak ve toplumsal duygudaşlığı uyandırmaya çalışıyorum. Çünkü bir toplumda bir kişi ağlıyorsa o toplumda yaşayanlar bundan üzüntü duymalılar ve kendilerine bir pay çıkarmalılar.

Romanlarımda ortak duyguları canlandırmaya çalışıyorum çünkü var olan ortak duygularımızı kaybettik. Artık ben merkezcilikten çıkıp toplumsal yararda birleşmeliyiz. Komşumuz açken biz tok yatmamalıyız, bence. 

Eyvah çocuğum kitap okumuyor kitabını yazma fikri nasıl ortaya çıktı ? 

Katıldığım imza günlerinde anne babaların, çocuklarına kitap okuma hatta kitaba dokunma konusunda çok müdahaleci oldukları gözlemledim. “Sana uygun değil, sen okuyamazsın, sakın dokunma ya da bunun tam tersi aşırı ısrarcı anne-babalar gördüm” Okullarda ise okuduğunu anlamayan öğrenciler hatta liseye geçtiği halde düzgün yazı yazamayan ve cümleleri yanlış okuyan, kendisini sözcüklerle ifade edemeyen öğrencilerin oranı hiç de az değildi. Kitaplara ilgi duyulmamasından kaynaklı olan bu sorun çözülebilirdi. Elbette ki kitap okuyarak çözülebilirdi. Bunun için bir atölye çalışması başlattım fakat kitap daha çok kişiye ulaşmamı sağlayacaktı. Eyvah çocuğum kitap okumuyor, isminden de belli olacağı gibi ebeveynleri hareketlendiren bir çalışma. Her evin kitap kokmasını istiyorum. Çünkü kitapla büyüyen çocuklar, sevgiyi paylaşma konusunda daha cömertler.

Gerçekten okumuyor muyuz ? 

Okumuyoruz, okuyor olsak okullarımız ve öğrencilerimiz daha başarılı olur. Bizler birbirimizi daha iyi anlarız, birbirimize daha çok saygı duyarız. Farklı düşüncelere düşman olmayız farklılıkların bir zenginlik olduğunu biliriz. Kitap okumayı seven toplumlar daha huzurlu ve kitapsever insanlar gülebilen insanlar değiller mi?

Bir yandan çok okumayan bir toplumuz diye düşünüyoruz bir taraftan da yazar ve yayınevi sayısı her geçen gün artıyor bunu neye bağlıyorsunuz ? 

Kitaplar çoğalsın yayınevleri çoğalsın ama nitelikli kitap yazılsın ve nitelikli kitap basılsın. Duygusal toplumlar, duygularını paylaşmayı severler, düşüncelerini paylaşmayı seven insanların olması da çok güzel ama yazarak kendi derdimizi anlatmayalım sadece kitap okuyarak başka insanların dertlerine de kulak verelim. Hep konuşan değil biraz da dinleyen bir toplum olup birbirimize dokunalım.

Eyvah çocuğum okumuyor da neler var çözüm yolları da gösterecek mi bize ? 

Eyvah çocuğum kitap okumuyor, annelere-babalara-öğretmenlere rehber olacak nitelikte. Neden kitap okumalıyızdan başlıyor, günlük hayatımızda ne yapmalıyıza geçiyor ve ev etkinlikleriyle devam ediyor. 

Mesleğinizde bir rekabet baskısı/etkisi hissediyor musunuz? Eğer hissediyorsanız bu mesleğinize nasıl yansıyor? Bu rekabet ortamının size ve mesleğe olumlu olumsuz etkileri nelerdir?

Rekabetim kimseyle yok ama kendi içimde daha iyi olmanın yollarını arıyorum elbette. Daha fazla insanla kitaplarımı paylaşmak istiyorum, benim duygu ve düşüncelerim daha çok insana yol göstermeli. Bunun karşılaştırmasını yapıyorum, yıldan yıla. Rekabetin olması için yarışmak gerekir, böyle bir şey yok. Bizler yazarız, duygu insanlarıyız, sistem bizleri değil herkesi yarıştırmak istiyor.

Kitap  dünyasında bir şeyleri değiştirme şansınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Devletin bu yönde daha fazla teşvik edici olmasını, destekleyici bir tutum geliştirmesini ve Daha çok kitap okuyan bir toplum olmamızı isterdim 

Son dönemde internet yazarları genç yazarlar ve daha çok bellı basma kalıp kitaplar çok popüler yarasalı vampirli vs..Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

İnternet yazarlığı, genç yazarların yazmalarını ve kitap okuma alışkanlığını geliştirme açısından olumlu. Birbirlerinin yazdıklarını okuyorlar, daha iyi yazı yazmak için uğraşıyorlar, hayal güçleri gelişiyor. Birbirlerine kitap tavsiye ediyorlar. Doğal yollu kitap okuma oranı da bir nebze artıyor. Bu kitaplar bir süreç sadece. Kitap okumaya yönelik ilgi yarattıkları için olumsuz bulmuyorum ama yaş gurubu önemli. 

Siz de bir eğitimcisiniz son dönemde yazarlıkta bir diğer akımda yaşam danışmanlığı eğitim danışmanlığı koçluk bu durumu nasıl görüyorsunuz ? 

İnsanlar mutlu oldukları şeyleri yapmalılar fakat eğitim insanı şekillendirir, psikoloji ise ruhumuzu şekillendirir. İki alanda yaşamsal değer kadar noktalarda. Bu yüzden bence işi uzmanlarına bırakalım. Eğitimi eğitimciler yapsın olması gerektiği gibi.

Kendinizde bir şeyleri değiştirme imkanınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Daha küçük yaşta roman yazmaya başlardım ve daha çok kitap okumaya çalışırdım. 

Şu ana kadarki kitaplarınızı değerlendirdiğinizde sizin için en özeli hangisi ? 

Hepsi ayrı ayrı özel çünkü hepsinde ben varım. Duygularım, düşüncelerim, eylemlerim var. Her kitabımda bana yol arkadaşlığı etmiş karakterlerim var. O yüzden biri diğerinden özel olmuyor, hepsi özel oluyor. Hatta romanlarım bittikten sonra içimi bir hüzün kaplar, roman kahramanları benimle arkadaş oldukları gibi artık başkalarıyla da arkadaş olacaklardır. İnce bir kıskançlık mıdır bu, bilmiyorum?

İyi yazarlığı nasıl tarif edersiniz ?  

Çok okuyan çevresine karşı duyarlı, empati yeteneği güçlü. 

Televizyonda okuma ve kitapla ilgili bir program hazırlamak ister miydiniz ? 

Evet isterim. Hatta bir ara çocuklara çocuk kitapları önerdiğim bir program olmuştu.

Yeni Medyanın ( Sosyal Medya ve İnternet ) Geleneksel Medyayı ( Radyo – tv gazete ) Yok edeceği söyleniyor siz buna ne dersiniz ? Yeni Medya sizce ne yönde ilerleyecek ? 

Geriletir ama öldürmez çünkü hala televizyon evimizin tam ortasında, hala bütün gözler ona çevrilmiş durumda. Sosyal Medya ve İnternet hızla ilerliyor. Artık gazeteyi çoğu insan internetten okuyor ya da sosyal medyadan takip ediyor. Türkiye de her evde; köylerde, kasabalarda internet yok ama televizyon var. 

Yeni medyada kitap okuma ve yazarlık sizce ne durumda ? 

Hareketli buluyorum. Kitap sayfaları, kitap tanıtımları, internet dergiciliği, web siteleri bunların hepsi okumayı canlandırıcı hareketler. Bir moda olarak kalmaz umarım çünkü okuma hevesini arttıran çalışmalar var. 

KırmızıTürk hakkında neler söylersiniz ? 

Kırmızı Türk, çok hızlı ilerledi ve güzel çalışmalar yapılıyor. Daha da iyi noktalarda olacağı belli.

Gelecekte ne tür projeler olacak ? 

Önceliğim Eyvah Çocuğum Kitap Okumuyor, kitap ve atölyesini ileriye taşımak çünkü bu toplumsal bir sorun ve bizler çare olabilmeliyiz. Diğeri de yeni bir roman gelecek onun hazırlığındayım.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Bıkmadan usanmadan okuyun. Benim kitaplarımı okuyun ve okuduktan sora bana ulaşın. Kitap hakkında konuşalım. Böylece yeni medyadan bizde faydalanmış oluruz.

Röportaj ve fotoğraflar: Cengizhan KAYA

Yaprak Tüter ile Modellik ve Oyunculuk Üzerine 

Öncelikle bize  kendinizden  bahseder misiniz?

Gezmeyi araştırmayı seven bir insanım deli doluyum ama işimde disiplinli  ; dediğim dedik bir insanım işimi severek yaparım haksızlığa tahammüllüm yoktur o zaman sinirlenirim ben bile kendimi tanıyamam                                                         

Neden oyunculuk ?  

Oyunculuk hep hayalimdi kendimi oyunculukta buluyorum ve sahneyi seviyorum farklı karakterlere girmeyi seviyorum alkışlanmayı taktir toplamayı ön planda olmayı seviyorum.                                                    

Modellikle ilgili çalışmalarınız neler hangi etkinliklerde yer aldınız ? 

Modellik defilelere çıktım kıyafetleri tanıttım bu işi de severek yaptım belki biraz görsellikten dolayı tabi ki önceliğim oyunculuk.                                                        

Medya dünyasında bir şeyleri değiştirme şansınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Herkes bu mesleğe meraklı ama göründüğü kadar kolay değil herkes işini yapsın sabır ve yetenek            Medya sektöründeki bazı insanları değiştirmek isterdim.      

Oyunculuk eğitimi ile ilgili neler söylersiniz ? 

Oyunculuk için çok iyi hocalarla çalışmak lazım ve öncelik yetenek bunu zaten eğitmenler görüyor     Anadolu Ateşi benim için büyük bir şans Harika bir ortam gerçekten yetenekli insanlar var.

Kendinizde bir şeyleri değiştirme imkanınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Kendimde değiştirmek istediğim özellik fazla iyi niyetim ve insanlara güvenmem. 

Medya ile aranız nasıl? Televizyon, internet, gazete, dergi gibi iletişim araçlarından ne şekilde faydalanıyorsunuz? Sosyal medya ile aranız nasıl?

Sosyal medyayı aktif kullanırım takip ederim medyayı.

İyi modelliği nasıl tarif edersiniz ?  

İyi bir model fiziğine dikkat etmeli birde uzun boylu olmalı evet biraz stresli bir iş o yüzden herkes yapamıyor. 

Televizyonda bir program yapmak ister misiniz ? 

Televizyonu seviyorum asıl mesleğim tabi ki çok isterim. 

Sizce ekranda olmak için güzellik şart mı ? 

Ekranda görsellik tabi ki önemli olması gereken bir şey

En son sinema filmi projenizin detayları neler çekimler nasıldı ? 

En son sinema filmi Balıkesir’de çekildi yarı yol filmi güzeldi yönetmende değerli bir isimdi

Sinema ve dizi dünyasında hep belli bir ana castın yer almasını nasıl yorumluyorsunuz ? Yeni yeteneklere sizce yeterince şans veriliyor mu ? 

Medya sektöründe torpil çok dönüyor ya sevgili olacaksın ya da akrabası olacaksın kendi çabalarınla çok zor kızdığımı nokta bu zaten. 

Yeni Medyanın ( Sosyal Medya ve İnternet ) Geleneksel Medyayı ( Radyo – tv gazete ) Yok edeceği söyleniyor siz buna ne dersiniz ? Yeni Medya sizce ne yönde ilerleyecek ? 

Yeni medya gazete okunan bir şey bence Yok edilmemeli. 

Boş zamanlarınız nasıl değerlendiriyorsunuz?

Boş zamanlarımda genelde arkadaşımla bir şeyler yaparım veya ailemle vakit geçirim birde köpeğim oğlum toprak onunla vakit geçiririm.

Hayatımın Kitabı/Filmi diyebileceğiniz bir kitap/film var mı?

Hayatımın filmi ya da kitabı diyebileceğim  kitap ya da film henüz Yok :)

KırmızıTürk hakkında neler söylersiniz ? 

Kırmızı Türk medya için Harika bir şey tüm gerçekleriyle aktarım yapıyor böyle bir KırmızıTürk’ le tanışmaktan mutluyum daha da iyi işlere imza atacağına inanıyorum. 

Gelecek planlarınız nelerdir? Gelecekte ne tür projeler olacak ? 

Gelecekteki hayalim New York film academi orda olmayı çok istiyorum muhakkak gidip eğitim alacağım. 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Son olarak takipçilerime eklemek istediğim sevende var sevmeyende ama ben herkesi seviyorum önce kendimi teşekkürler. 

Röportaj ve fotoğraflar : Cengizhan KAYA