Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma özel evrakta sahtecilik suçlarından bahsetmek istiyorum. Bu suç Türk ceza kanunumuzun  207. maddesinde düzenlenmiştir.

Özel evrakta sahtecilik suçu ile resmi evrakta sahtecilik suçu arasındaki en önemli fark resmi, evrakta sahtecilik suçunda suçun konusu resmi belgedir. Özel evrakta sahtecilik suçunda suçun konusu özel belgedir.

Resmi belgeyi sadece kamu görevlileri düzenleme yetkisine sahiptir. Özel belgeyi ise herkes düzenleyebilir ve kullanabilir.

Özel evrakta sahtecilik suçunu siz  özel bir belgeyi sahte olarak  düzenleyip kullanarak işleyebileceğiniz gibi gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak  şekilde değiştirerek işleyebilirsiniz. Ya da bir belgenin sahte olduğunu bile bile kullanabilirsiniz Bu eylemlerden birini yaptığınız anda siz özel evrakta sahtecilik suçunu işlemiş olursunuz.

Bildiğimiz gibi bizim hukuk sistemimizde bazı suçlar şikayete bağlıdır ve sizin 6 ay içinde suçun işlendiğini öğrenir öğrenmez şikayetçi olmanız gerekmektedir. Anacak gerek resmi evrakta sahtecilik suçu gerekse özel evrakta sahtecilik suçu şikayete bağlı değildir. Gerek resmi evrakta sahtecilik suçları gerekse özel evrakta sahtecilik suçları 8 senelik zamanaşımına tabidir. Suçun işlenildiğini öğrenir öğrenmez savcılık resen soruşturma başlatmak zorundadır.

Özel evrakta sahtecilik suçu ile resmi belgede sahtecilik suçu arasındaki en önemli farklardan bir tanesi de özel evrakta sahtecilik suçunda belgenin mutlaka kullanılması zorunluluğu vardır. Ama siz resmi evrakta sahtecilik suçunu resmi bir evrağı sahte bir şekilde ürettiğiniz düzenlediğiniz değiştirdiğiniz anda bu suç oluşmuş olur. Yani bu sahte ürettiğiniz değiştirdiğiniz düzenlediğiniz belgeyi kullanma gibi yasal bir koşul olmadan zaten o anda suç oluşmuş olur.

Türk ceza kanunumuzun 207/1 maddesinde özel belgenin sahte olarak düzenlenmesi ve kullanılması suçu düzenlenmiştir. Burada suçun oluşması için sizin sahte bir belge düzenlemeniz ve bu sahte belgeyi kullanmanız gerekir ki suç oluşsuz. Örneğin siz sahte bir kira sözleşmesi düzenlerseniz bu kira kontratını vergi dairesine verirseniz özel evrakta sahtecilik suçunu işlemiş olursunuz. Yani kısaca sahte özel belgenin düzenlenmesi yetmez ayrıca kullanılması gerekirki suç oluşsun.

Özel belgenin değiştirilmesi ve kullanılması suçu ise Türk ceza kanunu 207/1 maddede düzenlenmiştir. Burada siz gerçek bir özel belgede ekleme çıkarma ya da kazıma yolu ile bu suçu işlersiniz.Ama tabiî ki bu suç için öncelikle gerçek bir belge olmalı Ama burada önemli olan sizin eklemelerini z değiştirmeleriniz ile belgenin hukuki sonucu  farklılaşış değişmiş olmalı ki bu suç oluşsun.

TCK 207 /2 DE İSE  Sahte olduğunu bildiğiniz bir özel belgeyi kullanma suçu düzenlenmiştir.Burada siz daha önce  bir başkası tarafından   sahte bir şekilde düenelenmiş bir özel  belgeyi değiştiriyorsunuz ya da kullanıyorsunuz. Burada suçun oluşması için bilme ve isteme gerekir. Örneğin bir faturada vergi beyannamesinde bir kira kontratında değişiklik yaparsanız özel bir doktor raporunda veya reçetesinde değişiklik yaparsanız bu suçu işlemiş olursunuz.

Sahte bir kira sözleşmesi ni siz alarak  notere  onaylatırsanız özel belgede  sahtecilik suçu işlemiş olursunuz. 

Özel evrakta sahtecilik suçu  yazılı evrak üzerinde hukuki değere sahip evrak üzerinde  ancak işlenebilir. Bu suç kamu güvenine karşı işlenen bir suçtur.Belgenin aldatma yeteneği olmalı zaten belgenin aldatma yeteneği olup olmadığını mahkemeler resmi uzman bilirkişiler tarafından inceleme yapılır .

TCK 208 .Maddede  özel belgeyi yok etme gizleme suçu ise TCK 208 Maddede düzenlenmiştir.örneğin bir kira sözleşmesini yırtmak hukuken kullanılamaz hale getirmek bu suçun oluşmasına neden olur. Ve bu suçun cezası 1 seneden 3 yıla kadar hapis cezasıdır .

TCK 211 Maddede hukuki ilişkiye dayanan bir alacağı ispat veya gerçek bir durumun belgelenmesi  amacı ile sahtecilik suçu düzenlenmiştir. Bu durumda verilecek ceza ½  oranında indirilir. 

Özel belgede sahtecilik  suçu ve nitelikli dolandırıcılık suçu birlikte işlenebilen suçlardır. Bu durumda fail hem özel evrakta sahtecilik suçundan hem de basit ya da nitelikli dolandırıcılık suçundan cezalandırılır.

Bu konudaki tüm sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat  telefonuma bildirebilirsiniz.

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL İSTANBUL/BAKIRKÖY   İSTANBUL BAROSU AVUKATI