Başbakan Erdoğan'ın yeni yorumu; "Türkiye'de Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Boşnak aklınıza ne gelirse var. Etnik unsurları birbirine bağlayan önemli bir din bağı vardır. Çünkü Türkiye'nin yüzde 99'u Müslüman'dır."

Müslümanlık eğer üst kimlik olsaydı, Osmanlı İmparatorluğu neden parçalandı?

Yabancılar Osmanlı'ya İmparatorluk derler ama Osmanlı hiçbir zaman emperyal olmadı. Osmanlı Devleti Alisi hiçbir ülkeyi sömürmedi.

Yönetimi altına aldığı toplumların iç yapısına müdahale etmedi. O toplumlar kendi örf adetleri içinde yaşamlarını sürdürdüler.

Birinci Dünya Savaşını takiben, Osmanlı'ya karşı İngilizlerce ayaklandırılan, isyana sevk edilen Araplar gerçeği kısa sürede anlamışlardı!?

Özgürlüğe kavuşmadıklarını, aslında özgürlüklerini kaybettiklerini idrak ettiler.

Türkiye'nin milli mücadelesi Araplara da ilham verdi ve o dönemde Irak ve Suriye Atatürk'e başvurarak, bizi de kurtarın demişlerdi.

Atatürk, gücümüz ancak kendimizi kurtarmaya yeter, siz de mücadelenizi verin, kurtulun ve o zaman bir federasyon içinde bir araya gelebiliriz diye söylemişti.

Dünyanın birçok bölgesinde bulunan, değişik ırklara mensup Müslüman devletlerin bir çatı altında birleşmesi imkânsız gibidir. Bu tür birleşmeler ancak konfederal yapılar altında veya ekonomik teşekküller halinde mümkün olabilir.

Milleti millet yapan unsur, sadece din birliği değildir.

Tarih birliği, dil birliği, ortak kader birliği milleti oluşturan önemli ögelerin başında geliyor.

Atatürk Türkiye’sinin emperyalistlere karşı verdiği milli mücadelenin ilkelerinden vazgeçildi ve ülkemiz yine yüzünü emperyalistlere dönerek onlara teslim olmuştur.

Yüzyıllar öncesinden Türkleri Avrupa için tehlike olarak algılayan görüş aslında hiç değişmemiştir.

Yavuz Sultan Selim Han'ın, İran'a Şah İsmail'e karşı düzenlediği seferde İran'ın ordu karargâhında İngiliz generaller bulunuyordu.

1500'lü yıllarda bile, Osmanlı'yı nasıl ortadan kaldırabiliriz hesapları hep vardı.

Hiçbir millet saf ırk değildir. Ama tarih boyunca Türk Milleti'ni oluşturan unsurlar, birbirleriyle kenetlenmiştir.

Şimdi tek dişi kalmış Batı canavarı, bu birlikteliği parçalamaya çalışıyor.

Millet, müşterek gayeye müştereken sarfı faaliyet ederek yürürse, behemehal muvaffak olur.

Atatürk