Ramazan ayı ‘’oruç tutma, niyet edip ezan saatine kadar niyetliyim!’’ deme olarak bilinse de asıl ramazan ayının ‘’vahyin’’ indirildiğini bilmemiz gereken kutsal bir aydır.

Saatlerce aç susuz kalınacak fazla kiloların verileceği veya aile çevre baskısıyla oruç tutmak;aç susuzluğu yaşama ayı değildir.

Kutsal kitabımız Kuran-ı Kerimin indirildiği aydır.

Yaradan ile Allah'ın Rahmetliyle ve Kuran ile olan ilişkimizi öğrenme yaşama ayıdır.

Vahiy ile insanlığımızı inancımızı bir daha derinden yaşama ayıdır.

‘’Ne kadar iyi insanım ne kadar günahlarım var, Allah'ın razı olacağı bir kul muyum’’ diye kendimizi sorguladığımız ve yanıtını;Kuran ayetlerini okuyarak gerçeği bulma kişinin kendisiyle yüzleşme ayıdır.

Bu yüzden oruç tutma kadar kutsal kitabımız Kuran-ı kerimi okumak; nefsimiz terbiye olurken ruhumuzu da kuran ayetleriyle bir o kadar güzelleştirmemiz gereken bir aydır; ramazan!

On bir ayın sultanı ramazan ayının maneviyatını kısaca özetlemek gerekirse; bu ayda sadece aç susuz kalıp oruç tutmak kadar ‘’nasıl bir insanız ne kadar Müslümanız diye günahlarımızla sevaplarımızı gözden geçirip insan gibi insan olma farkında lığını öğrenme ayıdır.

Oruç iken açıkmış mideyi doldurma sabrı ile ezanı beklerken başka insanın on bir ay boyunca nasıl aç, yoksul olduğunu düşünmek gerektiğini hatırlatır bu ay.

‘’Sayısız çocuklar, insanlar köhne bir hayat içinde ve aylarca aç ve susuzlar.!’’

Allah'ın emri üzerine oruç tutuluyor ibadet yapılıyorken asıl maneviyatı bütünü ile yaşamak gerek. Aç insanları da hatırlamak, onlara dolu dolu yardım etmek gereğini bizlerden bekleyen bir ay ramazan ayıdır.

Okunan ezan sesinde karnı doyan bir Müslüman yanı başındaki bir mahallede arka sokakta bulunan o aç yoksul çocuğunda karnını doyurmalıdır.

Zengin menü ile hazırlanan iftar sofrası kadar yoksul ailenin de sofrası zenginleştirmeli,ekmeğini paylaşmalıdır.

Ramazan aynı bencillik ayı değildir. Yediğin yemeği paylaşma ayıdır.!

"(Resulullah s.a.a.) Ramazan isar ayıdır, başkasının derdiyle dertlenme ve başkasını kendine tercih etme terbiyesinden geçme ayıdır ramazan.

Bütün bir yıl tok yatanların, yine bütün bir yıl aç yatanların halinin farkına varabilmeleri için ilahi bir fırsattır ramazan. İman edenler için eşitlik ayıdır.

Zenginin malında hakkı bulunan fakirin halinden,zenginin açlık ve susuzlukla haberdar edilmesi ve uyarılmasıdır bu ayın en önemli özelliklerinden biri.

Ramazan bütün uzuvları ile insanın imanını tazeleme ayıdır aynı zamanda.’’

Bu durumda ramazan aynında güçlenen ruhların, tazelenen kalbin insani duygularını yeşerme ayını sadece oruç tutarak değil, kuran içinde anlatılan ve farz olunan vahiyle tam hakkı ile anlamında, öneminde yaşama ayıdır.

Bunun için sokaktaki çocuklara,hayvanlara yardım etme, bu kutsal ayda bencilliği unutup kuran okuyup oruç tutup, iyi insan olmalıdır.

Dinimizde farz olan budur. Yoksa gün boyu aç kalıp akşam iftar sofralarında bin bir çeşit yemekle Müslümanlığın gereğini yerine getirdim deme ayı değildir.!

KURAN BİLİMDEDİR. YOKLUKTAN YARATILMA!

- O (Allah) Evren’i ve yeryüzünü yoktan yaratandır.O, bir işin olmasına karar verirse yalnızca ‘Ol!’ der, o da oluverir. (Bakara suresi 117)

19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren modern bilimsel gelişmeler,evrenin ve zamanın bir başlangıcı olduğunu ve aynı şekilde bir sonunun da olacağını çok net bir biçimde ortaya koymuştur. Büyük Patlama kuramına göre zaman ve madde 13.8 milyar yıl kadar önce yokluktan ortaya çıkmıştır. Görüldüğü gibi evrenin var olmadan önceki durumu ile ilgili yapılan bilimsel açıklamalar ayetteki ifade ile tam anlamıyla uyumlu bir biçimde evrenin yokluktan ortaya çıktığını ifade etmektedir.

RAMAZAN SEVGİ BARIŞ KARDEŞLİK AYIDIR

Hoşgörü sevgi dolu paylaşımın ayrılıkların değil kavuşmanın,ayrışmaların değil buluşmaların ayıdır. Birbirimizi daha iyi anlayabilme ve ‘biz’ olabilme ayıdır.

RAMAZAN ŞÜKRETME AYIDIR

Doyuma ulaşma elinde var olanlara şükretme ayıdır. Allah’ın lütfettiği nimetlere teşekkür etme ayıdır.

RAMAZAN SABIR AYIDIR

 İnsan onuruna yakışmayacak eylemlerden uzak durmanın öncelikli gereksinimlerinden biri sabırlı olmaktır. İşte bu ayda oruç tutma;istediği saatte istediğini yeyip, içemediği ezan saatini bekleme sürecindeki zamandaki sabrı öğretmektedir.

RAMAZAN ‘’KURAN OKUMA’’ AYIDIR

Yazılı kaynakla gelen vahiy ayetlerinde farz olanları bilme öğrenme ve oruç ile bunu uygulama ayının huzuru sadece Allah’ın kitabını okumakla mümkündür.

RAMAZAN YENİLENME ARINMA AYIDIR

Haset olmaktan kin öfke tutmaktan kötü düşüncelerden uzaklaşma ruhu kalbi beyni temizleme güncelleme ayıdır.

Olumsuz davranışları kontrol etme ayıdır.

Ramazan iyiliği yayma iyi insan olma örneğini gösterme uygulama ayıdır.Sosyal sorumlulukların bir parçası olan duyarlılığı gösterme ayıdır.

RAMAZAN DUALARIN KABUL OLDUĞU AYDIR

Huzur kapılarının açıldığı ramazan ayında yazılacak anlatılacak tabii ki  çok şey var. Bunu yazmaktan çok her birimizin,Kuran-ı Kerim den okuyup anlamını öğrenmesi, öğrendiklerini yaşaması; asıl huzurun psikolojinin rahata ulaştığını gösterecektir.

’KULLARIM! beni sana soracak olurlarsa, gerçekten de ben pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin çağrısına cevap veririm.

 Öyleyse onlar da bana karşılık versinler ve bana inansınlar ki doğruya erişsinler. (Bakara suresi 186)’’

 Önce yoksul kimsesiz çocuklara,yaşlılara sonra kendimize sevdiklerimize yaptığımız dualar kabul olsun..