Hayat bizim hayatımız, istediğimiz gibi yaşayacağız. Özgürce yaşıyor olmak, istek ve hislerimizle engelsiz bir yaşam sürmek iyi değil, çok iyi. Kriterimiz kendi düşündüklerimizi hayata geçirmek, çevre kısıtlamaları ve engellemelerini hiçe saymaksa, kabul, yeter ki etik kurallardan sapmadan, kendimize ve çevremize zarar vermeden, örselemeden, ezmeden yapabilelim. Savım çok açık, aklımıza güveniyorsak, espri, mizahtan da payımızı almışsak, hayat bize de güzel, iletişim içinde olduğumuz insanlara da.

..

Mehmet ile Handan öğrenci olup, aynı evi paylaşmaktadırlar. Bir gün Handan ve Mehmet, Mehmet'in annesini yemeğe davet ederler. Mehmet'in annesi akşam yemeği süresince Handanı uzun uzun süzer ve aslında Handan'ın çok alımlı ve güzel bir kız olduğunu, aralarında ev arkadaşlığından daha ileri boyutta bir ilişkinin mevcut olup, olmadığını merak eder. Aklını okumuşçasına Mehmet annesine der ki:

-Ne düşündüğünü biliyorum ama emin ol ki sadece ev arkadaşıyız, ötesi yok. Akşam yemeğinden sonra Mehmet'in annesi evine döner. Aradan bir iki gün geçer. Handan der ki:

-Mehmet, annen bize yemeğe geldiğinden beri gümüş çorba kasesini bulamıyorum. Mehmet yanıtlar:

-Annemin almış olabileceğini tahmin etmiyorum ama ben yine de kendisine bir mektup yazayım.

Oturur ve yazar:

-Anneciğim, Gümüş çorba kasesini sen aldın demiyorum ama, almadın da demiyorum. Fakat konu şu ki: sen bize yemeğe geldiğinden beri gümüş çorba kâsesi kayıp. Sevgiler oğlun Mehmet.

Bir hafta sonra Mehmet'in annesinden mektup gelir:

-Sevgili oğlum: Handan'la yatıyorsun demiyorum, ama yatmıyorsun da demiyorum. Fakat konu şu ki: Handan kendi yatağında yatıyor olsaydı, gümüş çorba kâsesini çoktan bulmuş olurdu.

Sevgiler annen.

..

Nasıl olaylara muhatap olursak olalım, hangi meselelere müdahil olursak olalım, merak ya da öğrenme hırsı, subliminal sorumluluk dürtüsü, kırmadan, incitmeden hedefe ulaşabiliyorsak, mükemmel. Kırmadan, dökmeden, incitmeden, örselemeden hedefe ulaşma yolu, aklı kullanmak ve üslup, yol ve yöntemdir. Hayatlarımızı yaşarken kırıcı olmamak da kırılmamak da, sabırla ve dirayetle hareket etmekte, hareket edilmesini ummakta, yaşamımızın keyifli ve mutlu geçmesine etkendir.