Ramazan ayı diğer aylara göre hem önemi, hem de mübarek bir aydır. On bir ayın sultanıdır. Kutsal kitabımız Kura-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlamıştır. Kadir gecesi bu ay içerisinde dir.
Bu ayda oruç tutmak dinimiz gereği farzdır. İslamın beş şartından biridir. 
Dinimiz gereği Ramazan ayında Müslüman olan kardeşlerimiz bir özürü bulunmadıktan sonra orucunu tutar. Namaz kılmayıp, orucu tutanların da orucu kabul olur. 
Ramazan ayı, Kur’an-ı  Kerim’in indiği ay dır. “Bakara suresi" (185 ayet) ”, Allah tarafından insanlara bu kutsal kitap, Öğüt vermek, yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur’an insan için hayatı önem taşır. Kuran-ı Kerimde; Ramazan ayı için, insanları, kurtuluş yoluna götüren doğruyu yanlıştan ayıran bir ay olduğunu belirtmiştir.
Müslümanlar, bu ayı da sorumluluklarımızı sık sık hatırlamamız için, Kur’an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterir. Kur’an okumak ta bir ibadettir. Her gün 20 dakika ayet ayet okunur buna hatim denir.
Kadir gecesi Ramazan ayının 27 ci gecesidir. Yüce Allah kadir gecesi için, bin aydan daha hayırlı olduğunu haber vermiştir. Kim inanarak ve sevabını Allah'tan umarak, kadir gecesini değerlendirirse, geçmiş günahları bağışlanır. Buyurarak gecenin önemini belirtmiştir.
Ramazan ayında oruç tutmak bir farzdır. Bu ayda oruç tutanların günahları affolunur. Bu ayda mazeret olmadan Ramazan ayında oruç tutmak, diğer aylarda hepsinde oruç tutsa, bu ayda tutuğu kadar sevaba kavuşamaz. Ramazan ayı hem sabır ayıdır hem de ibadettir. Hem bu ayda, kim aç kalanları, oruç tutanları doyurursa büyük bir sevap işlemiş olur.