Ölümü kucağıma aldığım gün ılık bir sonbahar günüydü. Anne olduğum gün. Tarifsiz bir mutluluk ve sorumluluk. “Ölüm kucağa alınır mı? Alındı ve alınır…”

Üzerinde bulunduğumuz gezegenin çevresinde dolanmakta olduğu yıldıza göre, her doğduğumuz zamandaki kutlamadır doğum günleri. İlk doğduğu gün, göbek bağının kesildiği gün tekrar özüne döneceği günlerin başlangıcı.  Zannederiz ki ogün sadece ben doğdum, ben varım, ben ışık saçtım. Oysa aynı anda dünyada yaşayan milyonlarca insan aynı gün, aynı saatte doğdu.  yapıyor.  Kaç milyonu kutlma yapıyor kaç milyonu habersiz…

İnsana özgü bir kutlama

 Her doğum gününde sınır koymayız dileklerimize, sayısız ve özgürce üfleriz mumları.

“İyi ki doğdun” diyerek doğduğu için teşekkür ederiz. Hayatımıza bir ışık getirmiştir.  Düşünüyorum da her doğum gününde ölüme bir yıl daha yaklaştığımızı fark etmeden.  Ölümün doğduğu günü kutlamak da neyin nesi?

 Bilge kadın annem, “ Denge için dünyada her gün doğan kişi ölen kişiden  1 fazladır.” derdi.

 Dünya nüfusu ölüm ve doğum istatistikleri

Şu anki Dünya Nüfusu: 7.896.588.058

 Bu yıl doğanların sayısı:104.571.657

Bugün doğanların sayısı:194.745

Bu yılki ölüm sayısı:43.901.686  

Bugün ölenlerin sayısı:81.758    

Bu yılki nüfus artışı:60.669.971

 Her yıl 6 Kasım günü yüreğim sızlar doğduğu gün mü öldüğü gün mü anlayamadım.

"Bir çift yürek" isimli kitabının bir paragrafında, Marlo Morgan,  Aborjinlerin yani  Avustralya yerlilerinin doğum günlerini kullanmadıklarını yazmıştı.

 Aborjinler; doğum günlerini kutlamak yerine kendini eskiye nazaran daha bilge hissedip,

"Hayat yolunda bir adım daha ilerlediklerini", doğum günlerini kutluyorlar mış, yaş almanın doğum günü kutlamak için bir sebep olmadığı görüşündeler.

  Aldığım her yaşta, sürekli bir şeylere geç kaldığımı hissetsem de  benliğimin üzerine,  bir şey katarım ya,  işte o gün doğum günümdür benim. Ölümün doğduğu günü hiç düşünmeden.

Doğum günleri doğum günü değil, başlangıcın ve her yıl koşarak ölüme yaklaşma günüdür. Evrenin benden aldığı verdiği vermediği her şeye  şükrediyorum.  Doğum günü pastası fener alayı gibi olsa da yaş aldıkça başka yaşarsın hayatı.

 Ölüm olsa da yaşadığımız yıl sayısı artarken ömür azalsa da dünya muhteşem…

 ( kaynak: https://www.worldometers.info/tr/)