İnsan bilmediği tanımadığı her şeyden korkar. Şu dünyaya gelirken, Karanlıkta, bilinmez bir yerden gelmiyor muyuz? Hem de ne zorlukları aşa aşa. Annemizin karnında yaşıyoruz ama orası da kusura bakmayın, güllük gülistanlık değil ki, karanlık bir dünya. 
Göbeğimizde bir hortum ağzımız açık, beş duyu hiç çalışmıyor ancak anne nasıl algılıyorsa, duygusal anlamda bizim için neler hissediyorsa nasıl besliyorsa hissi olarak bunu bilinci içindeyiz. Biz anne karnında annemizin tüm yaşantılarının farkındayız. Ve bizim yaşamımız da ona bağlı. Kanı kanımızda, canı canımızda o ne yer, içerse ortaklaşıyoruz eğer bir şey yemese bizde aç kalıyoruz ..aklımız başımızda değil ki bilinmeyen bir hücredeyiz. Kimse bize bir şey demedi. Doğduğumuzda, güllük gülistanlık apaydınlık bir yere çıkacağımızı söylemedi. Biz bebekler anne karnında bir güzel, ekmek elden su gölden yaşayıp gidiyordu.
İşte ölümde aynen anne karnındaki gibi, geri dönüşüm mü yoksa tekrar karanlıklar içine bilinmeyen bir yere mi gidiyoruz. 
Dünyaya gelirken de bilmezlik içindeydik, ölürken de bilmezlik içindeyiz. Dünyaya geldik gördük bize verilen görevleri ya yerine getirdik ya da getiremedik ama dünyada ki yaşamımızı tamamladık şimdi yine karanlığa bilinmeze geri döneceğiz..  
Annemizden doğduğumuzda her şeyden korkuyorduk. Birsi yüksek le konuşsun hemen irkiltiyorduk, ilk ne gördüysek, hep korkarak baktık ta ki alışıncaya kadar. 
Şimdi ise ölümden de korkuyoruz. Aslında korkmamamız gerekir Bu dünyanın sonu yok insan ne kadar çok yaşlanırsa o kadarda beyin hücreleri ölüyor çocuklaşıyoruz.. Çocuklaştıkça dünyadaki yaşamın tadı kalmıyor. Çünkü zaman insanları yıpratıyor. Ama yaşamı yeniliyor. 
Bilgiler güçleniyor. Bizim zamanımızda siyah beyaz TV şimdi renklendi. İlerde daha başkalaşacak. Hastalık çeşidi çoğaldıkça Ölüm sebepleri çoğaldı insanlar açgözlü oldu. Egoları tavan yaptı. İnsan ömrü uzadı ama, yaşlandıkça çevreye, makinelere, hastalıklara dayanma gücü kalmadı.. Bazı hastalar öyle acı çekiyor ki,  bu dünyada çekmektense o bilinmez karanlığı gitmek istiyor. Allah kimseyi çektirmesin vereceğimiz bir can. Ölümün de hayırlısını versin. Onu da helalleşerek yatakta geçirmek nasip etsin. Kim bilir orada bizi hangi mucizeler bekleyecek Ta ki sur borusu üfleninceye kadar huzur içinde uyuyacağız..uyandığmızda amal deftermizde ne yazıyorsa ona göre hesabını vereceğiz.