Büyükçekmece Şirin Diril Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Müdürü Musa Salihoğlu’nun sahipliğini yaptığı okul dergilerini inceledik.

 Aslında okulları gezmek lazım. Ne cevherler çıkıyor çünkü. Bu okul, dergicilikte oldukça iddialı

Büyükçekmece’deki bu okulda hemen hemen her alan için dergi yayınlanıyor

Okul müdürü Musa Salihoğlu idaresinde okulda birçok dergi çıkarılmaktadır. Çok sayıda alanda dergi çıkarmak suretiyle öğretmenler ve öğrenciler hem öğrenme hem araştırma hem yazı yazma becerilerini geliştirerek yazı yazmayı sevmeyen toplum içerisinde yazar olmanın haklı gururunu yaşıyorlar. Bir okulda yapılabilecek dergi çalışmalarının her çeşidinden dergi hazırlayarak öğrencilerin ve hatta öğretmenlerin yazma becerilerini artırarak geleceğe kalıcı damga vuruyorlar.  Bu nedenle sadece bir İmam Hatip okulunda neler yapılabileceği ve bir müdürün, öğretmemelerine ve öğrencilere sahip çıktığında becerilerin kalıcı olması ve yeni yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlamasının eğitime yaptığı katkılar ortaya çıkar.

Bir okul müdürünün önderliğinde yapılan çeşitli dergilerin birer sayısında görebilirsiniz. Burada bu dergiler ve konu başlıklarını ve yazarlarının isimlerini göreceksiniz.

SHERİN DERGİSİ

SHERİN sözü Şirin sözünün İngilizce yazılışı. Yani dergi daha en başından İngilizce yazmaya başlamış. Sayaları karıştırdıkça tek Türkçe harf yok. Öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte İngilizce yazmışlar. Dergi Okul Müdürü Musa Salihoğlu yönetiminde ve Editör Ayça Dilek tarafından hazırlanmış. Okul müdürü Musa Salihoğlu’nun okuyuculara hitaben giriş yazısı ve Ayça Dilek’in editorial başlıklı yazısı ile dergi başlıyor.

Dergide Elif Gökçen Kalfa, “Contens” adlı yazıyı, Zeynep Gültekin ve Ecrin Aktaş, “Şehit Şirin Diril Girl Anatolian Religious High School” başlıklı yazı ve resimleri ile okullarını tanıttılar.  Zeynep Sevde Şimşek “Our Teacher” adlı yazısıyla okul öğretmenlerini çok kısa özellikleriyle tanıttı.  Elif Sude Demir, “Prenses A Uyanıyor” adlı Nihan Kaya’nın çocuk kitabını ve başka bir yabancı kitabı İngilizce olarak tanıttı. Tuana Uyduran, “Bilal The Voice Of Freedom” ile “Raya And The Last Dragon” adlı sinema filmlerini tanıttı. Mear Alsayah ve Oula Bakleh, “A Trip To Maldives” başlıklı yazı ile Maldivleri turistik açıdan yazıp resimlendirdiler. Elif Sude Demir, “Our Trsah İn The Speace” adlı uzay konulu yazı yazdı. Handan Başkurt ve Zeynep Akoğlu “The Sweethears Of Our World” adlı yazıyla hayvanlar âlemine dalmış. Mervenur Aktın, “Hadiths” başlıklı yazısıyla bazı hadisler Melehat Şahin, “Verses” adlı yazısıyla bazı ayetleri İngilizce yazdı. Berra Nisa Aydın ve Zeynep Pınarbaşı’nın, “Do You Know These” başlıklı yazısı var. Melike Küçük ise “Bon Appetit” başlıklı yazısı ile Banana ve çilekten yapılan içecek tarifi yazdığı gibi Elif Tuğba Özgötürücü, Suşi tarifini İngilizce olarak yazdı. Belinay Demirtekin ve Sare Arabacı ise sayfalarında “Cartoons” başlıklı yazılarıyla İngilizce karikatürlere yer verdiler. Begüm Sümeyye Yıldız ve Meryem Gümbür ise “Puzzle” başlığı ile bulmacaları hazırladı. Daha sonra 5/E sınıfının teşekkür notlu sınıf resimlerinden sonra Hiranur Cebeci ve Meryem Çelik tarafından hazırlanan “Calendar” 2022 başlıklı İngilizce yıllık takvim sayfası ile dergi son buluyor.   

ŞİRİN DERGİ

Şirin Dergi’nin 2022/ 2023 dönemine ait bir sayısını inceledik. Bu sayıda Okulun adı olan Şirin Diril Marşı ile kapakiçi sayfasıyla dergiye başlıyoruz. Bu şiiri okulun öğrenciler arasında düzenlediği “Şirin Dil Marşı” adlı yarışmayı kazanan Azra Bahar Gök yazdı. Sonraki ilk sayfada dergi editörü Hatice Bağçeci tarafından yazıldı.  Derginin yayın kurulunda Hatice Bağçeci, Aybike Zeynep Özdemir, Zeynep Meliha Şimşek, Ecrin Sude Çatak, Rana Yorulmaz, Hira Nur Yavuz, Elif Özdemir, Erva Zehra Çaylı, Ceylin Mokum, Hafsa Zümra Seyhan, Ceren Ezberci ve Azra Bahar Gök var.

Dergide Şirin Diril Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin vizyon ve misyonu ile sayfalar başlamış olup okul müdürü Musa Salihoğlu’nun teşekkür yazıları var. Sonraki sayfa da Lise müdür yardımcıları Saffet Dağdelen ve Hatice Kübra Ceviz ile Ortaokul müdür yardımcıları Fatih Seyhan ve Derya Çalıkoğlu’nun teşekkür yazıları var. Sonraki sayfalarda önce Büyükçekmece’nin o dönemdeki İlçe Milli Müdürü Hasan Uygun ile öğrencilerin yaptığı röportajı var. Daha sonraki sayfada gurur tablosu var. Hangi öğrenciler nereleri kazanmış listesi var. Bunlar arasında en çok Fen liselerini kazanan öğrenciler var. Sonraki sayfalarda okuldaki etkinlikler ile ilgili bilgi ve resimler var. Sonra Ramazan etkinlikleri ve Talebeden Musiki Sohbetleri var.  Daha sonra Geleneksel Okul Yazar buluşmalarında yazar Ayşe Sevim ile ilgili kısa haber var. Daha sonra okulun il ve ilçe çapında derece alan öğrenciler ve başarıları yer almaktadır. Sonra okul dergiciliğinde iddialıyız haberi ile okul tarafından çıkartılan tam dokuz adet dergi tanıtılıyor. Sonraki sayfalarda Şirin Albüm başlığı ile 5 ve 6. Sınıflardan sınıf resimleri var. Daha sonra deprem ve projelerimiz başlıklı sayfalar var. Sonraki sayfalarda Okulumuzda Düzenlenen Yarışmalar” başlıklı yazı var. Daha sonraki sayfalarda çeşitli etkinlikler ile ilgili yazılar, rehberlik faaliyetleri başlığı ile çeşitli faaliyetler ve sonrasında çeşitli genel ve öğrencilerin hoşlanacağı yazılar yer almaktadır. Sonrasında da bulmaca ve çeşitli etkinlik fotoğraflarıyla dergi son bulmaktadır.

ŞİRİN BİLİM DERGİSİ

Büyükçekmece Şirin Diril Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencilerinin çıkardığı ve sahipliğini Okul Müdürü Musa Salihoğlu, yönetimini Fen Bilimleri Öğretmeni Esra Cerenci Seyhan’ın ve editörlüğünü Adem Eren Seyhan’ın yaptığı Şirin Bilim Dergisinde; derginin adına uygun olarak bilimsel yazılar, bilimsel deney yazıları, bilimsel projeler, proje yarışmaları bilgileri, bilim şenliği bilgi ve fotoğrafları var.

MECELLE DERGİSİ

Okulun bir önceki yıl için Arapça öğrenmeye destek ve sevdirerek Arapça ağırlıklı dersleri kolaylaştırmak amaıyla çıkardığı bir dergidir. Bu derginin sahipliğini diğer dergilerde olduğu gibi yine okul müdürü Musa Salihoğlu yapmaktadır. Derginin yönetmenliğini Emine Ekiz, Editörlüğünü Hatice Meryem Öztürk yapmaktadır.

Derginin 2022/n 2023 yılı sayısında yazısı ve fotoğrafı olan öğretmen ve öğrenci yazarları şunlardır: Hatice Meyrem Öztürk, Sudenaz Özbey, Senanur Mardini, Gülserey Nazlı Gürgen, Nuriye Kaya, Merve Engür, Zeynep Karslı, Hatice Zeynep Gül, Sahra Gül Kara, Liyan Kabudan, Zeynep Beyza Özçelik, Raiana Mambetova, Hacer Hatice Avcı, İremnur Özdemir, Binnur Pısıl, Hiranur Özer, Elanur Göksün, Esmanur Turgut, Elif Beyza Yazıcı.

Dergide hem Arapça hem Türkçe yazılar ve ilgili fotoğrafları vardır. Bu yazılar arasında Arapça dili ile ilgili değişik lehçeler, Arap bilim adamı İbni Haldun’un biyografisi, değişik Arap ülkeleri tanıtımı gibi yazılar da vardır.

ÜÇ NOKTA

2022-2023 Eğitim öğretim yılında  yayın hayatına başladı. Bu dergi, başta Okul Müdürü Musa Salihoğlu ve Müdür Yardımcısı Fatih Seyhan adlı okul idarecilerinin destekleri ile çıktı. Derginin hazırlanmasında en çok emeği geçen olarak başta Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Eyüp TUNA ile sınıf olarak okulun 10/D sınıfı öğrencileri birlikte hazırladırlar. Bu birliktelik ile ÜÇ NOKTA isimli edebiyat dergisi ilk olarak 2023 Mayıs ayında çıkardılar.

Derginin içeriğinde Türk İslam tarihinde edebiyat Osmanlı’daki şair padişahlarımız; edebiyatımızın usta kalemleri İsmet Özel, Ömer Seyfettin, Yakup Kadri, Nabi, Yunus Emre… Gibi birçok isme yer verildi. 

TARİHTE YOLCULUK DERGİSİ

Okulun birçok alanda olduğu gibi tarih alanında da dergisi var. Derginin adı Tarihte Yolculuk Dergisi. Dergi Okul Müdürü Musa Salihoğlu tarafından çıkarılmakta olup Genel Yayın Yönetmeni Sancak Ateş, Sorumlu Öğrenciler Binnur Pısıl, Liyan Kabudan, Zeynep Karslı, Esmanur Turgut ve İremnur Özdemir olarak dergide belirtildi.

Dergide Okul Müdürü Musa Salihoğlu ve Tarih Öğretmeni Sancak Ateş’in teşekkür yazılarıyla başladı. Derginin ana tarih konusu Küçük Kıyamet adıyla 1509 İstanbul Depremi olarak belirlendi. Daha sonra Alparlan ve Malazgirt Savaşı konusu işlendi. Divriği Ulu Camii ve İslam bilginlerinin tanıtımınden sonra Çirmen Savaşı işlendi. Daha sonra Osmanlı Devleti’nden kalanlar işlendi ve öğrencilerin yaptığı tarihi gezi resimleri var. Daha sonra ise bulmaca ve karikatürler yer aldıktan sonra Koca Sinan ve bazı eserlerinden bahsedilen bir yazısı vardır.

MUSÎKÂR DERGİSİ

Okulun dergilerinden biri de müzik dergisidir. Okulun diğer dergilerinde olduğu gibi bu dergide de Okul Müdürü Musa Salihoğlu, derginin sahibi olarak görülmektedir. Derginin editörü Fulya Tezer olup dergiyi yayına hazırlayanlar okul müzik kulübü öğrencileridir.

Dergide İstiklal Marşı ve Arza Bahar Gök’ün yazdığı, Fulya Tezer’in bestelediği Şirin Diril Marşı ile dergi başlamaktadır. Daha sonra okul genel bilgileri ve Okul Müdürü Musa Salihoğlu ve Müzik öğretmeni Fulya Tezer’in giriş yazıları var. Daha sonra okulun yaptığı konser ve ilahiler ile ilgili bilgi ve resimler var. Daha sonra İstiklal Marşı’nın bestelenme hikâyesi anlatılıyor. Sonra da okulun müzik sınıfları ile ilgili ve okul korosu ile ilgili fotoğraflar var. Ünlü Türk bestecisi Abdülkadir Meragi (1353- 1435) tanıtılıyor. Bu dergide ayrıca daha sonra proje ve kulüp çalışmaları, musîkî sohbetleri ve bu konulu fotoğraflar var. Ayrıca Esra Doğan hocanın müzikleri, hikâyeleri ve oyunları tanıtılmaktadır. 

SECÂ DERGİSİ

Okulun genel dergilerinden biri de SECÂ Dergisi’dir. “Secâ” sözü kelime olarak Duha suresinin ikinci ayetinde geçmekte olup ayetten anlaşıldığı kadarıyla kararıp sakinleşen geceye yemin edilmektedir. Yani karanlığın en yoğun olduğu an aydınlığın en yakın olduğu anın habercisidir. Kur’an-ı Kerim’de geçen bu kelime “karanlıktran aydınlığa geçiş” olarak değerlendirilebilir. Bu derginin sahipliği okul müdürü Musa Salihoğlu tarafından yapıldığı gibi editörlüğünü Ekrem Çolak, koordinatörlüğünü Binnur Pısıl yapmaktadır. Dergiyi hazırlayanlar Binnur Pısıl, Sudenaz Özbey, Esmanur Turgut, Liyan Kabudan, Hatice Meryem Öztürk ve Zeynep Karslı’dır.

Dergi Okul Müdürü Musa Salihoğlu ve İHL Meslek Dersleri Öğretmeni Ekrem Çolak’ın takdim yazılarıyla başlıyor. 3 Şehir 3 Mabet adlı yazı ile İstanbul,  Abu Dabi ve Tunus’taki 3 mabet tanıtılıyor. Daha sonra şair, şiir, kitap ve sinema tanıtımı var. Daha sonra Bid’at ve Hurafeler konulu yazıdan sonra Yolumuzu Aydınlatan Öncüler olarak Necip Fazıl Kısakürek ile Sezai Karakoç, Aliya İzzetbegoviç, Mahmut Celalettin Ökten ve Nurettin Topçu hakkında bilgiler var. İslamofobi uygulamalarından sonra Kadim Şehirler Mukaddes Mekânlar arasında Mekke, Medine, Şam, Bağdat, Kudüs tanıtıldığı gibi Gazze’de yapılan soykırıma da değinen dergi, bu yazının başlığı olarak “Direnişin Sembolü Gazze” başlığını kullandı. Kur’an-ı Kerim’den bazı bilimsel ayetler işlendi.  Daha sonra İslam’dan ilham alan 6 sanat başlığı ile Hüsn-i hat, ebru sanatı, tezhip, minyatür, çinicilik ve kat’i sanatı tanıtıldıktan sonra “4 senenin yapıtaşları kitap listemiz “ başlığı ile dergiye alınan bazı kitaplar tanıtılmaktadır. Dergide son olarak okuldaki sosyal ve kültürel faaliyetlerin tanıtılması ve okulun gurur tablosu ile ilgili bilgiler vardır.  

MÜLHEM KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT DERGİSİ

Büyükçekmece Şirin Diril Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, 2024 yılının Mayıs ayında çıkardığı dergiler arasına Mülhem Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi’ni de kattı. Sahipliğini ve başyazısını okul müdürü Musa Salihoğlu’nun yaptığı derginin genel yayın yönetmenliğini Nesrin Durgun Başkurt, editörlüğünü Hatice Meryem Öztürk yapıyor. Derginin yayın kurulu olarak Hatice Meryem Öztürk, Elif Beyza Can, Zeynep Beyza Özçelik, Betül Suna Özdemir ve Zeynep Sude Polat’ın adı geçiyor.

Dergide müdür Musa Salihoğlu ile röportaj var. Ardından Yaşayan beş yazarımız başlığı ile Mustafa Kutlu, Bahadır Yenişehirlioğlu, Yıldız Ramazanoğlu, Doğan Hızlan ve Adnan Özyalçıner ve eserleri tanıtılıyor. Daha sonra kahvehaneler, pasta haneler ve pasajlar kısaca tanıtıldıktan sonra bazı yazarlardan anekdotlar var. Nobel ödüllü 5 yazar tanıtıldıktan sonra okul etkinlikleri ile ilgili bilgi ve fotoğraflar var. Okul öğrencilerinden Irmak Razva Ofluoğlu’nun Özgürlük adlı yazısından sonra Peyami Safa, Özdemir Asaf, Bilge Karasu, Adalet Ağaoğlu ve Vüs’at Orhan Bener’in tanıtıldığı Beş Değerli Yazarımız” başlıklı yazı ile dergi son bulmaktadır.

Dergicilikte iddialı okul

Büyükçekmece Şirin Diril Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, müdürü başta olmak üzere yönetimi Okul dergiciliğinde iddialı olduklarını,  çıkardıkları 2022-2023 yılı sayısındaki 16. Sayfasında belirtmektedirler.  Üstelik, dergideki adı geçen sayfada bu sözü “Her alanda olduğu gibi, dergi yayıncılığı konusunda da iddialıyız” demek suretiyle her alanda da iddialı olduklarını bu yazıda yazmaktadır. 

Okul dergisinde dergicilikte iddialı olduklarını belirten sayfa( (Şirin Dergi, 2022-2023 sayısı, sayfa 16)

Okulu okul müdürü yönetir. Büyükçekmece Şirin Diril Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Müdürü Musa Salihoğlu, aslen Trabzon Of doğumludur. Samsun 19 Mayıs İlahiyat Fakültesi 1994 yılı mezunu ayrıca Sebahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. Musa Salihoğlu,1994 yılından bu yana öğretmenlik mesleğinde olup bunun çoğunu okul idareciliği ile geçirmiştir.

Büyükçekmece Şirin Diril Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Müdürü Musa Salihoğlu