Öfke hepimizin içinde birikmiş olan kontrol edemediğimiz  duygularmızın açığa çıkmasıdır. Ruhsal ve duygusal düzensizlikte diyebiliriz. 

Kendimizin ürettiği değil, doğal olan bir durumdur. Bunu anlamak lazım. Neşelenmemiz kadar yeri gelicek öfkelenmekte normal ve doğal bir durumdur. Önemli olan, bunu kontrollü yapabilmektir. 

Öfkenin diğer bir Tarifi, İnsanın kendi yaşamasını onurlu bir şekilde yapabilmesi için gereken doğal bir durumdur. Hangimiz diyebilirizki, şimden sonra öfkelenmeyeceğim. 

Hayatın günlük ritminde bizleri öfkelenfiren o kadar çok durumlar oluyorki, işe giderken, okula giderken, trafiğe çıkarken,   bu gibi durumlar da geç kalma korkusuyla, öfkelenip stress yapabilyoruz. 

Öfke dünyada insanlar  da görüldüğü gibi tüm canlılarda, hayvanlarda da görülen bir durumdur. Fakat bu durum herkeste  aynı değil, ayrı şekillerde görülebiliyor. 

En Büyük öfke nedenlerini sayacak olursak Örneğin, Haksızlığa uğramak, taciz edilmek, tecavüze uğramak, sevgisizlik duygusu. 

Karşı taraftan değersiz görülmek. Konuşmalarımızı ciddiye alınmaması ve buna benzer bir çok nedenlerde  söyleyebiliriz. 

Bazende öfke lerimiz yetiştiğimiz Ailemizin baskısından da olabiliyor. Çünkü Öfke kontrolü Aile de başlar. 

Anne babalar çocuk yetiştirirken nelerin   farkında olmalı ki, önce kendi öfkeleri üzerine  çalışıp öfke kontrolünü yapabilsinler. Bunun içinde ilk önce kendilerine şu soruyu sorması gerekiyor?

Neden Öfkeleniyoruz? Öfkenin kaynağı nelerdir? 

Öfkenin nedenlerini bulmak   anlamak kişiler için çok önemlidir. Çünkü öfke kontrol edilmediğinde kişinin kendisi ve çevresi için zararlı olabilir. 

Aynı olaya bazen insanlar otomatikman öfkelenirken bazıları içine atabiliyor, bazıları da bu duruma şefkatle bakabiliyor. Öfke kişilerin var oluşunda ve özünde olan bir durumdur.

Diğer yandan, Görgü, yetişme ve yetiştirilmek biçimi ile alakalıdır. Öfke duygusu yok edilmez. fakat  Bizler duygularımızı paylaşırsak, öfke kontrolünü aza indirmiş oluruz. 

Anlaşmak, birbirimizi dinlemek, çok önemlidir. Çocuklarımıza vereceğimiz temel eğitimlerle  öfke kontrolünü ele alabiliriz. 

Öfkenin başı çılgınlık sonu pişmanlıktır. Bu yüzden sözleyeceğimiz sözlerimize çok dikkat edelim. 

Kalp kırmayalım. Hiç bir zaman öfkeliyken çıktığımız kapıyı hızlı çarpmsyalımki, geri dönmeye yüzümüz olsun. 

Unutmayalımki, ata sözümüz çok önemli olmalı. 

Öfkeyle kalkan zararla oturur. 

SEVGİLERİMLE.