Diyarbakırlı Dünya Pizza Şampiyonu Hakkı Akdeniz

Yıllar önce, 1997 yılında Diyarbakır’dan Kanada’daki üvey abisinin yanına göç etmesiyle başlamış Hakkı Akdeniz’in yolculuğu. Kanada’da bir kaç yıl pizzacıda çalışmış ancak sonrasında sınır dışı kararı gelince kaçak yollarla New York’un yolunu tutmuş. Sokakta kalmış, çöplerde uyumuş fakat bir dükkan açıp 'anneme ev alacağım' hayalini ve samimiyetini hiç bir zaman yitirmemiş. Sonunda kendi pizzacısını açmış. Uyumadan, izin yapmadan hep çalışmış. Bir, iki, üç derken şimdi tam 11 şubeli Şampiyon Pizzacı'nın sahibi Hakkı Akdeniz...

Elbette hemen olmadı tüm bunlar. Nasıl oldu diye konuşmak için Hakkı Abi'nin New York – Soho’daki Şampiyon Pizzacı'sında buluştuk. İtalya’da yaşayan biri olarak -malum pizzanın anavatanı- çok samimi söylüyorum İtalya'da böylesini yemedim. Yaptığım en 'lezzetli sohbet' bu oldu! Şu ayrıntıyı da anlatmadan geçmek istemiyorum. Biz konuşurken bir evsiz girdi kapıdan. Bir dilim pizza aldı, yan masamıza oturdu genç adam. ''Ne var kardeşim evsiz diye pizza da mı yemesin? Evsizler pizza yiyemez mi?'' Ondan söylemiyorum. Hakkı abiyle bu evsiz adam yıllardır tanışıyorlarmış. Sohbet ettiler, hatta Hakkı Abi 'istersen içecek de al' dedi. Adamcağız yedi içti bin teşekkür çıktı kapıdan... İşte böyle bir Şampiyondu Hakkı Akdeniz... O adam da dükkanına gelen onlarca evsizden biriydi sadece.

Tanıştığım en güzel yürekli, samimi ve özünü kaybetmemiş adam gibi adam Hakkı Akdeniz. Sayısız şampiyonlukları var. Pizzasının müdavimleri arasında Madonna bile var! Bizim New York'ta olduğumuz zamanlar Puerto Rico'da kasırga vardı. Ve Hakkı Abi orası için de yardım topluyordu...
Hakkı Abi şu pizza dükkanların olmasa n'aparsın?

Tekrar çalışırım. Hayatta düşmeyen tek Allah’tır. Benim hayalim ve umudum vardı. Kanada’da yaşadığım zamanlar böyle bir dükkan açacağım diye düşünüyordum. Günde 4–5 saat uyuyorum. Eğer hayalin olmazsa her şey zor şu hayatta.

Kaç tane pizzacın var?

Tamamı New York'ta 11. Ama New York dışında New Jersey, Pensilvanya, Miami, Boston ve Virginia’da açmayı planlıyoruz.
New York'ta kiralar ne kadar abi?

Manhattan’da kiralar 20 bin ile 30 bin dolar arasında ortalama.

Peki burda seninle çalışan biri, ayrılıp kendi pizzacısını açsa kızar mısın?

(Gülüyor) Pizzacı açmak isteyen 3 kişiye açtım. Yani tam tersi yardımcı oluyorum. Kıskançlık kelimesini de hiç sevmiyorum.

Amerikan Rüyası hala var mı?

7 gün 24 saat hala var... Ben buraya geldiğimde kimseyi tanımıyordum. 5 dil biliyorum ama hepsinin yüzde 25’ini. Bir dili tam anlamıyla bilmiyorum. Okula gitmemekten mi çok çalışmaktan mı bilmiyorum fakat diller kırık bende. Okula gitmedim fakat benim müdürüm Harvard mezunu. Benimle çalıştığı için gurur duyuyorum. 

İlk geldiğimde geri dönüşüm için karton topluyordum. Bir gün buraya kadar geleceğimi hayal edemezdim. 1 dükkan açıp anneme ev yaptırmayı hayal ediyordum sadece. Zengin olayım evlerim, arabalarım olsun hiçbir zaman demedim. Anama ev almak benim hayalimdi.

Bir insanın elini tutmak en büyük zenginliktir. Kağıt toplamaktan buralara nasıl geldin?

Çalıştım her zaman. Şanlıurfalı bir kankam vardı onunla 2005 ve 2007’de aynı evde kalıyorduk. Birlikte dükkan açalım diye yatağın altında bavulda para biriktiriyorduk. Hesap yapmadan kim ne kazanıyorsa oraya koyuyordu. Bir gün işten çıktım ve eve geldim. Kapı açık kalmıştı. Aklıma hemen para gelmedi. Eve girdim şöyle bir bakınınca bokstan kazandığım altın madalya yoktu. Sonra odaya girdim. Arkadaş sağolsun valizi bırakmış içindeki bütün parayı almış gitmiş.

Ne düşündün o an?

Ağladım... Her şeyi birlikte yapıyorduk. Bir ekmek alırdık birlikte paylaşırdık. Paradan ziyade kardeş olarak bunu yapması çok üzdü. Para herşey değildir. Beni bu darbe daha da güçlendirdi. Bundan sonra sadece kendime güveneceğim dedim. 

Toplam kaç paraydı?

70 bin dolara yakın vardı. 2005 ile 2008 arasında fena değildi bu para. Tekrar aynı yerde çalıştım. Patron bana onun dürüst olmadığını biliyordum dedi. Ben de o zaman 4 senedir çalışıyor bana neden demedin dedim. (yine gülüyor) Tekrar para topladım. 2009’un Aralık ayında 45 bin dolar param vardı. Açmak istediğim dükkan 85 bin dolardı. Yarısını verdim yarısını da dükkan sahibine borçlandım. Hala baba gibi sevdiğim arkadaşımdır. İlk borcumu ödedim işimi büyüttüm daha sonra başka dükkanlar açtım.

Akşam başımı yastığa koyarken ben bugün ne için uyuyorum ve uyanıyorum demelisiniz. Bir hayal ve amacınız olmalı.

11 pizza dükkanın var Abi. Kaç çalışanın var?

110 çalışan toplam. Bir tane de Meksika restaurantı var. Onalrın da ortak oldukları pizza restaurantları var.

Aslında hamburgerci açacaktım ama yakınlarında dükkanı olan bir arkadaşım 'benim de dükkanımda hamburger var keşke açmasan' dedi o gece içim acıdı. Dükkanı açmaya az kalmış, 60 bin harcamışım. Ama keşke açmasan desi ya? İşte o yüzden onu Meksika restoranına dönüştürdüm.

Sorması ayıp değilse aylık ciro ne kadar Abi?

Aylık ciro 1 milyon dolar. En düşük dükkan senede 750 bin dolar. 600 binde kar etmezsin. 

Bazen okullara gidip çocuklara ders veriyorum. Pizza nasıl yapılır ve girişimcilik üzerine. İllaki İki üç çocuk 'gelsem bedava pizza verir misin bize' diye soruyorlar. Ben de baktım çocuklar seviyor, pizza dilimini 1 dolar yapayım dedim. Okullara yakın dükkan açtım çevresine 5 tane pizzacı açtılar.

Mutfağa giriyor musun?

38 yaşındayım ben her zaman mutfağa girerim. 

Anne ve babadan öğrendim nereden geldiğini unutmamayı. 7 yaşındaydım bir komşumuzun bahçesine kardeşlerimle ve arkadaşlarımla gider meyve yerdik. Küçük elmaları toplayıp bir gün eve götürdük. Anneme dışarıdan aldık dedik. Tabii paramız yok bu kadar elma dışarıdan olmaz siz çaldınız dedi ve terliğini çıkartıp hepimizi dövdü.

Ne yaparsanız yapın insan şerefiyle yaşar...

Hiç çalışanını kovduğun oldu mu?

Maalsef bir defa kovdum.. Bir kere çaldı affettim. İkiincisinde dayanamadım, kovdum. Ama o gece yatamadım. Eşim 'bu kadar kötü olacaksan neden kovdun?' dedi. Ama gözümün önünde para çaldı. Eğer tekrar bulursam o adamı iş vereceğim. 6 sene oldu, hala unutamam.

Eşinle nasıl tanıştın Hakkı Abi?

Pizzacıda tanıştık. Ben her gün dükkanda çalışıyordum o ara denk geldik. O benim Facebook’umu istedi. Arkadaş olduk, 1 sene sonra dışarda görüşmeye başladık. Kendisi Japon’dur.

Japon eşini Diyarbakır’a da götürdün hatta....

Evet geçtiğimiz aylarda götürdüm, ilk gidişimizdi. Kendisi orayı çok beğendi. Hakkımızda ihbar varmış yabancılar geziyor diye. Bizim de üzerimizde kimliğimiz olmadığı için Silvan’dan gözaltına alındık. Fakat hemen serbest kaldık. Biz Silvan’da 2 hafta kalmak içi gittik fakat tatsızlık olunca biraz soğudu. 14 yaşındaki oğlum ilk defa polisleri öyle gördü korktu.

Hakkı Abi sen Japonya’yı beğendin mi?

Ben saygıyı seven bir insanım fakat orada insanlığımdan utandım. Çok saygılı bir millet. Saygı verirsen sevgi alabilirsin.

Samimiyeti nasıl kaybetmiyorsun Hakkı Abi?

Parayla alınmıyor. İnsanın içinde olmalı.

Çok ünlü arkadaşların var. 2 en sevdiklerin desem kimlerdir?

O kadar insan tanıdım ama Acun Ilıcalı ve Yılmaz Erdoğan adamın dibidir. Ersin’i de unutmayalım. Ersin Korkut soruyor 'oğlum hangimiz yakışıklı?' Diyorum onu hiç sorma, sorulmayacak bir soru. Bazıları havalı mısın diyor. Bu tip nasıl havalı olsun Allah aşkına? (Gülüyor)

Son sözün nedir Hakkı Abi?

İnsan olun... Para, ev, araba, şöhret hepsi gelir gider. İnsan olmazsan dünya senin olsun ne olur...


Fotoğraflar: Rona Doğan