Merhabalar sevgili Önce Vatan Gazetesi okurları

Takvimler 2019'a veda etmeye ,2020'nin yeni takvimine ''HOŞGELDİN''demeye başlamasına kısa bir süre kala,yeni yılı kutlama hazırlıkları kimileri için bir mekan da ,kimileri için evlerinde sevdikleriyle birlikte güzel bir gece geçirmek için hazırlanılıyor.

Bir çoğumuz için belki de zor bir yılı geride bırakıyoruz.Tüm umut ve dileklerimiz 2020'nin önce sağlık sonra da Ülkemize huzur,bereket ve Laik Cumhuriyet ilkeleri doğrultusunda güzel günler olmasını dileyelim.

Yeni yılı evlerinde karşılayanlar için bu özel gecede günlük akşam yemeği soframızın dışında,özenerek hazırlıyacağımız bir masa için sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

Öncelikle göz alıcı şık bir masa ile başlayalım.Biliyorsunuz yılbaşı denilince kırmızı,dore yeşil ve beyaz renkler ön plana çıkmakta..

Genellikle masa örtüsü seçimimizi,kullanacağınız tabak takımınıza göre ayarlamanız,eğer desenli bir tabak takımı kullanacaksanız masa örtünüzü düz renklerden seçmelisiniz.Böylelikle ortaya gelecek yemek çeşitlerin de misafirlerinizin gözlerini yormayacak ve hoş bir görüntü sunacaktır.

Düz renkte seçtiğiniz masa örtünüzün üzerine iki rengi konbin ederek alt zemini ön plana çıkarabilirsiniz.Bunun için ekstradan bir masraf etmenize gerek yok,evleriniz de mutlaka beyaz bir masa örtünüz vardır.Bunun üzerine yada iki başa enlemesine koyacağınız runnerlar bu işi görecektir.

Yemek çeşidiniz biraz fazla ise fazla da bir sofra aksesuarlarına gerek kalmayacaktır.Misafirlerinizin rahat oturmaları ve sizin rahat servis yapabilmeniz için yerleşimini ona göre ayarlamanız da fayda var.

Sadece masa üzerine ve peçetelere yapacağınız ufak dokunuşlar ,iki küçük şamdan masanızın şıklığını tamamlayacaktır.

Gelelim yemek takımlarına,hepimizin evinde mutlaka misafir için büfelerimiz de tuttuğumuz yemek takımı,çatal/bıçak takımı ve bardak takımı vardır.Haydi şimdi onları çıkarma zamanı..Hazırlayacağınız yemek çeşidine göre tabaklarınızı yerleştirin..Yanlarına peçeteler eşliğinde çatal / bıçak takımlarını,yine ikram edeceğiniz içecek çeşidine göre de bardak takımlarını tabaklarınızın önüne yerleştirin.

Sıra geldi yemek ve meze çeşitlerine,uzun soluklu bir gece geçireceğiniz için ,çeşidi bol olacağından hazırlayacağınız zeytinyağlılar ve mezeleri küçük porsiyonlar olarak tutmanızı öneririm.Güzel bir gece geçirelim derken ,midemiz de bir rahatsızlık yaşamak istemeyiz.

Benim sizlere tavsiyem,yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı hindi yada tavuk dolması yapılacağından,zeytinyağlılar,hafif meze ve salata ilavesiyle masa da yerini almasıdır.

Başlangıç yemeği olarak ,çok fazla çeşit yemek olacağından çorbayı tercih etmeyin.Belki gecenin ilerleyen saatlerinde özellikle içki ikramı yapıldıysa belki o zaman ikram edebilirsiniz.

Son kapanış olarak yeni yıla gireceğimiz ilk saatler de ise kahve yada çay yanında yılbaşına özel konsepte hazırlanmış bir kütük pasta yada renkli yılbaşı kurabiyeleri ,sizlerle birlikte bu geceyi kutlayacak çocuklarınız için de mutlu olacakları bir ikram olacaktır.

Sizlere yardımcı olaması açısından bir kaç tarif ile katkıda bulunmak isterim.

Herkese kolaylıklar dilerken,yeni yılınızı kutlar,2020'nin bizlere sağlık,huzur,bereket ve güzel bir yıl olmasını diliyorum.

Sevgiyle...

  • HİNDİ DOLMASI
  • MALZEMELER:
  • 5 kg Hindi
  • 1 ad limon suyu
  • Tuz,kekik
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ + kekik
  • İÇ PİLAV İÇİN:
  • 3 su bardağı baldo pirinç
  • 2 ad kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 250 gr kuşbaşı doğranmış ciğer + 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı iç badem
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz,1 çay kaşığı tarçın,1 çay kaşığı yenibahar,1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 kg ayıklanmış ve haşlanmış kestane
  • HİNDİ İÇİN:
  • 1 ad fırın poşeti 
  • YAPILIŞI:
  • Hindiyi tütsüleyin ve güzelce yıkayın.
  • Limon suyu ve tuzla iyice ovun (üzerinin çıtır olması için)
  • Bir kasede limon suyu,tuz,kekik karıştırın ve hindinin üzerine sürün,kalanı bir kenarda bekletin.
  • Şimdi geleliM iç pilava;Pirincinizi yıkayın ve ılık suda 15 dakika bekletin.
  • Kuru soğanları küçük doğrayın ve tencereye zeytinyağı ialvesiyle alın.
  • Orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Bu arada ciğerleri de başka bir tavada tereyağ ekleyerek kavurun hazırlayın.
  • Kavrulan soğanlara sırayla,bademi,fıstıkları ekleyerek pembe renk almasını sağlayın.
  • Pirincini,tuzunu,şekerini,kuş üzümünü ve baharatlarını ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • En son kavrulan ciğerleri ve kestanelerini ekleyerek karıştırın ve ateşten indirin.
  • Hazırladığınız hindinin içini pilav ile doldurun ve karın kısmını ısıya dayanıklı bir iple dikin.Ayaklarını da birbirine bağlayın.
  • Büyükçe bir tencerede tereyağını eritin.Hindiyi içine alın ve yüksek ateşte çevirerek mühürleyin.
  • Aynı tencereden çıkarmadan üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin ve 1/2 saat haşlayın.
  • Haşlanan hindiyi çıkarın ve üzerine zeytinyağ ,kekik karışımı sürerek fırın poşetine yerleştirin.Kalan zeytinyağ,kekik karışımını poşetin içine boşaltın.
  • Hindiyi fırın tepsinize yerleştirin ve 200 derece de ısıtılmış fırında 2 saat pişirin.
  • Ağızda dağılan,üst katmanı çıtır bir hindi sofranız da yerini alsın.
  • Afiyet olsun.
  • ZEYTİNYAĞLILAR:
  • FASULYE PİLAKİSİ:
  • MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı kuru fasulye (selanik)
  • 1 ad orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak(büyük)
  • 2 ad orta boy domates
  • 1 ad havuç
  • 1 ad küçük kapya biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • ÜZERİNE:
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
  • Maydanoz
  • YAPILIŞI:
  • Akşamdan ıslattığınız kuru fasulyeleri üzerini geçecek kadar su ilavesiyle (dağıtmadan) hafif haşlayın.Ve soğuk sudan geçirerek süzdürün.
  • Kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın ve zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın.Havucu halka doğrayarak ilave edin.
  • Kapya biberi küpler halinde keserek ekleyin.
  • Sarımsakları da halka doğrayarak ilave edin ve birlikte 5 dakika kavurun.
  • Domatesleri rendeleyin.
  • Domates rendesi,tuz,şeker ve suyunu vererek karıştırın.
  • Fasulyeleri de ekleyerek,
  • Düdüklü tencerenin kapağını kapatarak ,düdüğünü indirdikten sonra 10 dakika pişirin.(düdüklü tencerelerin pişirme süreleri farklılaşacağından dikkatli pişirin.)
  • Servis tabağına aldığınız pilakinin üzerine sıcakken zeytinyağ gezdirin.
  • Ve maydanoz yaprakları ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI PIRASA

  • MALZEMELER:
  • 750-800 gr pırasa
  • 2 ad orta havuç
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 ad limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • YAPILIŞI:
  • Pırasa ve havuçları verev doğrayın.
  • Kuru soğanı küçük doğrayın.
  • Düdüklü tencerenize soğanı ve zeytinyağını alarak orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Havuçları ekleyerek 5 dakika birlikte kavurun.
  • Pırasaları,pirincini,tuz ve şekerini ekleyerek karıştırın.
  • Portakal suyunu vererek kapağını kapatarak 20 dakika pişirin.
  • Servis tabağına alarak soğutun ve limon didlimleri ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAVA

MALZEMELER:

2 su bardağı kuru bakla

  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 yemek kaşığı un
  • 3,5 su bardağı su
  • ÜZERİNE:
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Dereotu
  • YAPILIŞI:
  • Kuru baklayı bir gece önceden suda bekletin.
  • Ertesi gün güzelce yıkayın.
  • Düdüklü tencerenize zeytinyağını alın.
  • Kuru soğanı küçük doğrayarak ekleyin ve kavurmaya başlayın.
  • Pembeleşen soğanlara baklayı ,tuzunu,şekerini,unu ve suyunu ilave ederek karıştırın ve kapağını kapatarak 20 dakika pişirin.
  • Ateşten indirdikten sonra pürüzsüz bir hale gelmesi için rondodan geçirin.
  • Ve biraz yüksekliği olan servis tabağına aktarın.
  • (yada silikon kaplara paylaştırarak porsiyonluk yapabilirsiniz.)
  • Buzdolabında soğuyup sertleşene kadar bekletin.
  • Üzerine zeytinyağ / limon suyu karışımı gezdirerek dereotu ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ARNAVUT CİĞERİ

  • MALZEMELER:
  • 500 gr dana ciğer
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2,5 su bardağı sıvıyağ
  • YANINA:
  • Kırmızı soğan ( yarım ay doğranmış)
  • Maydanoz
  • YAPILIŞI:
  • Küp şeklinde doğranmış ciğerleri kesinlikle yıkamayın.
  • Bir naylon torba içerisinde un ile karıştırın.
  • Tava da sıvıyağını kızdırın.
  • Ciğerleri un içinden çıkararak fazla unundan silkeleyin.
  • Kızgın yağa bırakın ve sadece 3 dakika karıştırarak kızartın ve servis tabağına çıkartın.
  • Arzuya göre küp doğranmış patatesler de kızartarak karıştırabilirsiniz.
  • Servis tabağınızın yanına yarım ay doğranmış ve az tuz ile ovulmuş kırmızı soğan ve maydanoz karışımı ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÇERKEZ TAVUĞU

MALZEMELER:

  • 1 bütün tavuk (1,5 kg kadar)
  • 1,5 su bardağı bayat ekmek içi (ufalanmış)
  • 3,5 su bardağı tavuk suyu
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı (100gr) iri doğranmış ceviz
  • 3 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • ÜZERİNE:
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1,5 çay kaşığı toz kırmızı biber karışımı
  • Az kimyon
  • YAPILIŞI:
  • Tavuğu tütsüleyin yıkayın ve düdüklü tencereye 5,5 su bardağı su ilavesiyle yerleştirerek haşlayın.
  • Tavuk pişip ılınınca göğüs ve but kısımlarını derilerinden ayırarak bir tepsi içine didikleyin.
  • Ufalanmış bayat ekmekleri bir kaseye alın ve azar azar tavuk suyunu ekleyerek yumuşatın.
  • Sarımsakları az tuz ile döverek ekleyin.
  • Cevizini,tuzunu ve kimyonunu ekleyerek karıitırın.
  • Bu karışımı tavuklarla birleştirin ve güzelce karıştırın.
  • Servis tabağına aldığınız çerkez tavuğunun üzerini zeytinyağı ile karıştırdığınız toz kırmızı biber ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

PATLICAN YATAĞINDA HUMUS

  • MALZEMELER:
  • 2 ad büyük boy kemer patlıcan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 ad limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • HUMUS İÇİN:
  • 3 su bardağı haşlanmış nohut
  • 6 dolu yemek kaşığı tahin
  • 5 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı limon suyu
  • 1,5 çay kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:
  • Zeytinyağ + toz kırmızı biber karışımı
  • Kimyon
  • YAPILIŞI:
  • Patlıcanları közleyin ve naylon torba içinde ılık hale getirin.
  • Sosu için bir kase içinde zeytinyağ,limon,dövülmüş sarımsaklar ve tuzu karıştırın.
  • Köz patlıbanları bütün olarak bu sosun içinde 1 saat bekletin.
  • Humusu hazırlayın.
  • Patlıcanları sosu ile birlikte servis tabağına alın.
  • Orta kısımlarını bıçakla keserek içine humusu doldurun ve zeytinyağ + kırmızı biber karışımı ile süsleyin.
  • Afiyet olsun.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

KÜTÜK PASTA

  • MALZEMELER:
  • PANDİSPANYA İÇİN:
  • 4 ad yumurta (oda sıcaklığında)
  • 4 kahve fincanı toz şeker
  • 3 kahve fincanı elenmiş un
  • 1 kahve fincanı kakao
  • 1 kahve fincanı sıcak su
  • İÇİNE:
  • 4 ad Muz
  • İÇ KREMA:
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 50 gr tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • DIŞ KAPLAMA:
  • 100 gr bitter + 100 gr sütlü çikolata
  • 200 ml krema
  • YAPILIŞI:
  • Pandispanya için.yumurtaları sarılarını ve beyazlarını ayırın.
  • yumurta beyazlarını mikserle çırparak kar haline getirin bir kenara alın.
  • Yumurta sarılarını mikser kabına alın.
  • Şeker ilavesiyle çırpmaya başlayın.Sıcak suyu ekleyerek şekerin erimesini sağlayın.
  • Un ve kakaoyu ,vanilyayı ekleyerek çırpın.
  • Bu karışıma 3 sefer de kar haline getirdiğiniz yumurta beyazlarını ekleyin.
  • bu işlem için bir spatula kullanın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek karışımı eşit olacak şekilde yerleştirin.
  • 160 derece de ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarınca üzerine bir yağlı kağıt daha kapatarak rulo sarın ve bir mutfak havlusu ile örtün.
  • KREMASI:
  • Tereyağ ve vanilya hariç diğer malzemeleri bir tencereye alarak karıştırarak pişirin.
  • Koyu kıvam alan kremayı ateşten indirin ve tereyağ ile vanilya ekleyerek çırpın.
  • Buzdolabında iyice soğutun (Koyu kıvamda olması gerekecek)
  • Rulo sardığınız pandispanyanın içine kremayı eşit olarak sürün ve muzları yerleştirin.
  • Rulonun 4 parmak kadar olan kısmını verev keserek ayırın.
  • Bu kesilen parçayı bütün olan rulonun yanına yerleştirin.Ve krema ile birleşmesini sağlayın.
  • Dış kaplaması için ,kremayı bir kasede kaynama noktasına gelene kadar ısıtın ve çikolataları ekleyerek yoğun kıvam alana kadar karıştırın ve soğutun.
  • Pastanın üzerini kaplayın.
  • Kütük şekli alması için bıçak ucu yada bir kürdanla üzerine çizgiler yapın.
  • orman meyveleri ile süsleyin ve üzerine hafifçe pudra şekeri serperek kar görünümü verin.
  • Arzu ederseniz mantar şeklinde yapacağınız bezeleri etrafına yerleştirebilirsiniz.
  • Bu pastayı büyük küçük herkes çok sevecek.
  • Afiyet olsun.

2020 yılı hepimize sağlıklı, huzurlu, bereketli ve güzel günler getirsin.

Yeni yılınız kutlu olsun.