Nefret , bir kimsenin kötülüğünü, mutsuzluğunu istemeye yönelik o kişiye duyulan olumsuz duygudur. Kişi, kendisinin özgürlüğünü kısıtlayan, kendisine haksızlık yapan kişiden nefret eder. Bazen kendisi gibi olmayana tahammül edemediği için de, kıskançlığından dolayı nefret duyar. 

Eğer çocukluğunuzda kendinizi yeterince ifade etmemişseniz, doğal davranmamışsanız, davranışlarınız hep engellenmişse hayata nefret dolu bakabilirsiniz. Anne- babanın bu konuda payı çok büyüktür. Bazen de anne- baba, çocuklarından nefret edebilir. Çünkü çocuklar, onların beklentilerini karşılamamış ve istedikleri gibi hareket etmemişlerdir. 

Nefret duygusu haklı da olsa olsa, nefret eden hep bir yük hisseder omuzlarında. Bu nefretten kurtulmak için özgürleşmek ve bu duyguyu kabul etmek gerekir. Nefret, kişinin yaşamda harekete geçmesini, planlarını, hedeflerini de gerçekleştirmesine engel olur. 

Nefret, sevgiyi yerle bir eder. Eğer kişinin içinde nefret duygusu varsa, içteki doğal sevgi de hasar görür. Zaman geçtikçe sıkıntı derinleşmeye başlar. Kişi, başkasından nefret edince , nefret edilen kişi değişmez. Nefret eden kişinin tutumunun değişmesi gerekir, yani nefret eden içsel olarak değişmelidir. Aksi halde nefret hep orada kalacaktır. Kişi, bazen nefretten kurtulduğunu zannedebilir ama bu duygu bastırılmıştır. Belli süre sonra tekrar geri döner, hem de daha şiddetli şekilde. 

Kişi, nefret ettiği insanları dışlar ve o kişiyle empati geliştiremez. 

NEFRET, BİR KOPUŞTUR…

Nefret yüzünden başka bir kişiyle olan bağı koparırsınız ve onu anlayamazsınız. Ona nasıl karşılık vereceğinizi bilemezsiniz çünkü bu duygu kalbi katılaştırır. Gerçekleri size göstermez. 

Kalbi katı olan kişi, sürekli  mantığını kullanır ve o zaman yaşamla sağlıklı bağ kurulmaz. Kalp, tüm ilişkileri onarırken, mantık ve zihin ilişkilerde hasara yol açar. Kalben davranan kişi samimidir. Ama içinde öfke, nefret barındıran kişi kalbini kapatır ve kendisiyle de barışamaz.

Nefret edilen kişiyle artık iletişim kopmuştur. Nefret eden tamamen kendinin haklı olduğunu düşünerek yaklaştığı için kendi hatalarını görmez, bu yüzden de nefretin her boyutu algılanamaz. 

Eğer nefret, nefret edilene yöneltilmezse o zaman kişi, bu nefreti başkalarına yöneltir. Nefret duygusuyla yüzleşmek çok önemlidir. 

İnsan sevilmek ve anlaşılmak ister. Çünkü herkesin ilgiye, şefkate ihtiyacı vardır. Sevgi ve anlayış olmazsa nefret buzları örülür ve kalp yumuşayamaz. 

Acı, korkular ve mutsuzluklarla dolu insan,başkasının mutsuzluğundan keyif alır ve o zaman acıyı daha derin hisseder. 

Nefretten Özgürleşmek için Dünya Değişim Akademisindeki  Nefretten Özgürleşme Değişim Programını uygulayarak nefreti sevgiye dönüştürebilirsiniz. Değişim programı ile içinizde güç ve cesaret hissedeceksiniz. Kendinizle yüzleşmek en büyük cesarettir. Kendinizin zayıflıklarınızı gördükçe gücünüz daha da artacak. O zaman içinize dönecek ve içsel sessizlikte gerçek kendinizle tanışacaksınız. Bu karşılaşma ile öfke ve nefret sisi buharlaşacak. Nefret edilen, artık düşman olmayacak, dost olacak. Çünkü onu sevgiyle kucaklayacaksınız.

NEFRETTEN ÖZGÜRLEŞME DEĞİŞİM PROGRAMI  sayesinde;

Kendinizi yeterli ve güvende hissedeceksiniz,

Başkalarından daha az nefret edince, kendinize olan saygınızı kazanacaksınız. İç dünyanızla bir iletişim gerçekleşecek, kendinizi yeniden tanıyacaksınız. Diğer insanların da özgürlüğüne saygı duyacaksınız. Ben yerine ‘biz’ diyebileceksiniz.Başkalarına karşı empati duygusunu geliştirince yargılamalar ortadan kalkacak, önyargısızca karşınızdakini dinleyeceksiniz. Olaylara ve kişilere tarafsız bakabileceksiniz. Kendinizle yüzleşecek ve çocukluğunuzda sizi derinden etkileyen olayları anlamlandırabileceksiniz. 

Nefretten özgürlesin ve gerçek sevgiye kavuşun!