Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, Kasım ayının ortalarına girdiğimiz bu günlerde viral hastalıklar her yerde kol geziyor. Bu nedenle bağımlılık sistemimizin hastalıklara karşı vücudumuzu savunabilmesi için desteğe ihtiyacı vardır ve en fazla ihtiyaç duyulan vitamin ise C vitaminidir. Ayrıca C vitamini kolajen üretimi, protein üretimi gibi vücut dokularının ana elementlerinin üretimi, büyümesi ve onarılması ve antioksidan özelliği ile vücudumuz için zararlı moleküllerin etkisizleştirilmesinde iş gören önemli bir vitamindir. C vitamini vücutta sentezlenemediği ve depolanamadığı için günlük ihtiyacın dışardan alınması gerekmektedir. Günlük ihtiyaçtan fazla alınan C vitamini ise suda çözünen bir vitamin olduğu için böbrekler yoluyla kolayca vücuttan atılmaktadır. En önemli C vitamini kaynakları ise birçok meyve ve sebzedir. C vitamini içeren yeterli meyve-sebze tüketilerek günlük C vitamini temin edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta C vitamininin sıcağa duyarlı olması nedeniyle meyve ve sebzelerin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesidir.
Bağışıklık sistemini desteklemek bizim elimizde. Ayrıca belirtmek isterim ki doğa ne zaman neye ihtiyacımız olduğunu çok iyi biliyor. Bu nedenle hangi mevsim daha fazla hangi vitamin ve minerale ihtiyacımız varsa o mevsim sebze meyvelerinde o vitamin ve mineraller daha fazla bulunur. Bunun bir kanıtı bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu C vitamini bakamından zengin gıdaların kasım ayı içinde hasat edilmesidir. Portakal bunlardan yalnız biridir ve hasattı Kasım ayı başı ile Mayıs’ın ikinci haftası arasında yapılmaktadır. Evet, yararlarını aşağıda sizler ile paylaşacağım portakal meyvesi, Turunçgiller familyasından bir ağaç olup, boyu 2-10 m arasında değişmektedir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır. Başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir ve manganez mineralleri ile protein de bulunmaktadır. Portakal, güney Anadolu ve Doğu Karadeniz ayrıca Kıyı Ege, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23° ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir.
Portakalın yararlarına gelince, Özellikle vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. Büyük oranda İyileşmeyi hızlandırır. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Arter ve venleri yani damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır. Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar. Karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Anemiye yani kansızlığa iyi gelir. Sindirimi kolaylaştırır. İçerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlı bir meyvedir. Genellikle portakal taze olarak yenmekte ve suyu sıkılarak kullanılmaktadır. Ayrıca çiçeklerinden ve kabuklarından da yararlanılmaktadır. Portakal suyu cildi besler. Özellikle yağlı ve normal ciltler iyi gelir. Çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çay spazmlara karşı faydalıdır. Portakalın kabuklarından portakal esansı, bu esanstan ise parfüm elde edilir. Gıda sanayisinde de bolca kullanır. Ayrıca ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır.
Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum.