Üretim artarken satın alınan tarım ilacı da artıyor. Tarım ilaçlarının yoğun ve bilinçsiz bir şekilde kullanımı sonucunda gıdalarda, toprak, su ve havada kalabiliyor. Ciddi çevre kirliliğine neden olan ilaçlar havaya ve yer altı sularına karışarak insanları ve hayvanları etkiliyor. 

Son yıllarda yapılan çalışmalarda genlerin yerlerinin değişimiyle ortaya çıkan hastalıklar, genlerdeki hasara bağlı sakat doğumlar ve kanserojen etkilerinin olduğu saptandı. Bu yüzden tüketicinin ürünlerin doğallığından emin olmak için ciddi bir araştırma yapması gerekiyor. Ürünün geldiği ülke, yetiştiği bölge ve bu bölgenin kirliliğini dikkatle incelemeli. 

Doğada yetişen her bitki doğal olmayabiliyor. Doğal demek, tarlada çıkan ya da doğada bulunan herhangi bir ürünün doğal ürün olarak etiketlenmesi demektir. Yetiştiği bölgede ürün; sanayi yapılanması, sulama yapılan akarsuların kirliliği, kullanılan tohuma, ilaca kadar etkilenir. Doğal ürünlerin herhangi bir sertifika zorunluluğu ve ürünün kontrol süreci  bulunmaz. Her hangi bir denetlemeye tabi olmadıkları için doğalmış gibi satılabilir.

Oysa organik üründe hiç bir kimyasal madde kullanılmaz ve insan sağlığına zarar verebilecek hiç bir şey kullanılmaz.  Doğada kendiliğinden yetişen veya sadece organik gübre ve hayvansal gübrelerle yetiştirilmiş ürünler demektir. Doğal ürünlerin tam tersine sertifikalıdır. 

Tüketici doğal yöntemlerle yetiştirilen malzemeleri tercih etmeli. İlaçlanmamış ormanda kendi kendine doğal olarak yetişen meyve ve bitkilere ulaşmalı. Böylelikle geleneksel tarım yöntemlerini destekleyip teşvik eder, doğal köy ürünlerinin sürdürülebilir olmasını destekler.

Tüketicinin aynı zamanda, işlenmiş ürünleri de hayatından çıkarması kendi elinde. Bir eve girmemesi gereken işlenmiş gıdalar;

Ketçap, mayonez, margarin, hazır süt, yoğurt sınıflamasına giren her şey (meyveli-meyvesiz)
et-tavuk bulyonlar, tavuğun kendisi, bilumum pasta, hamurişi malzemeleri (kabartma tozu, krema, nişasta vs. ) mevsimsiz sebze ve meyveler, şeker her türlü yiyecekte minimum seviyede, çerezler (ceviz, badem, fındık gibiler hariç işlemden geçmemiş olmalı) cips, asitli içecekler, hazır meyve suları, bisküvi, çikolata sınıflamasına giren her şey, salam, sosis, sucuk,
Türk kahvesi dışında kalan tüm kahve çeşitleri ve şekerlemeler.