Değerli Dostlar,

‘Bir annenin en büyük hazinesi kızı ise, bir kızın da parlayan yıldızı annesidir’ diye bir söz duymuştum bir yerlerde. Gerçekten de, bir kız çocuğu için rol modeli, ilk arkadaşı annesidir. Zamanla anne kız ilişkisi farklı şekilde gelişebilir ama aradaki duygu alışverişi ve koşulsuz sevgi hep devam eder. Eğer aralarında sağlıklı bir ilişki kurulmuşsa. Bu konuya örnek olabileceğini düşündüğüm, başımdan geçen bir hikayeyi izninizle sizlerle paylaşmak istiyorum.

Geçen sene babamı, anidn gelişn bir rahatsızlık edeniyle hastaneye kaldırılmıştık. O gece babama ben refakat ediyordum ve acil bölümündeyedik. Saat sabaha karşı 4 ya da 5 sularında, yan yatağa 70 yaşlarında nefes problemi yaşayan bir teyze getirdiler. Doktorlar ilk müdahaleleri yapıp gittikten sonra, 45 ya da en fazla 50 yaşlarındaki kızı, iki elini kavuşturmuş ayakta yaşlı teyzeye söylenmeye başladı ve ister istemez kulak misafiri oldum. ‘Bu yorgunlukla daha işe gideceğim. Tüm gün eşşek gibi çalışmak zorundayım. Daha kızımı okula göndermem lazım. Senin yüzünden tüm düzenim bozuldu!’ Kadın söylendi, söylendi ve annesini orada, öylece bırakıp gitti. Kalbim paramparça olmuştu. Dayanamadım, kızı gittikten sonra hemen teyzenin yanına gittim, ayakkabısını montunu çıkardım, üstünü örttüm ve biraz da saçlarını okşayıp geçmiş olsun dedim.

Bunu annesine bağıran ve bırakıp giden kadını kötüleyip, kendimi övmek için anlatamıyorum, yanlış anlamayın. Belkide çocukluğunda ve gençliğinde annesiyle ilgili kötü tecrübeler yaşadı, kim bilir? Ama şunu belirtmek istiyorumki; eğer bir anne kız arasında hasar görmüş bir ilişki varsa ve düzelmesi için çaba gösterilmez ise bu nesilden nesile aktarılacak sağlıksız anne çocuk ilişkisine kadar gidebilir. Kanımca geçmişte ne olursa olsun, anne kız çatışmalarını çözmek için mutlaka bir yol vardır diye düşünüyorum. Tek yapılması gereken ilk adımı atabilmek.

Peki anne kız arasında sağlıklı bir iletişimi devam ettirmek için neler yapabiliriz?

- Aktif dinleyici olmaya çalışın. Herhangi bir varsayımda bulunmadan önce, annenizi veya kızınızı dikkatinizi maksimum seviyeyede vererek dinleyin.

- Annenizi veya kızımızın yaşına ve şartlarına göre düşünüp, empati yapmaya çalışın.

- Anneniz veya kızınızla açık, dürüst bir iletişim kurmaya gayret edin. Karşı tarafı suçlayıcı cümleler kurmak yerine, kendi duygularımızdan bahsedin. Örneğini, ‘Beni çok yıpratıyorsun!’ yerine ‘Üzgün hissediyorum’ gibi.

- Anne kız ilişkisi ne kadar yakın olursa olsun, belli sınırları da olmalıdır. Sınırlarınızı çizdiğinizden emin olun.

- Sağlıklı bir ilişki sürdürmek istiyorsanız, geçmişte yaşananları affetmeye çalışın.

- Annenizle veya kızınızla her zaman aynı fikirde olmayabilirsiniz. Her farklı görüş için tartışmak ya da kazanmaya çalışmak yerine, birbirinizi olduğu gibi kabul etmeye çalışın.

Son olarak, kızınızla saglıklı bir iliski yasamak istiyorsanız, önce annenizle olan ilişkinizi tamir etmeye çabalayın. Atalarımız ne demişler?: ‘Ne ekerseniz onu bicersiniz.’

Pınar Holt

Yazar, Davranış Bilimci, Konuşmacı

Web: http://www.pinarholt.com/

Instagram: @pinarholtofficial

Linked-in: Pinar Holt