Çatışma gerekli ve faydalıdır

Çatışma, bağırıp çağırmak kavga etmek şiddet uygulamak değildir. Çatışmadan kast ettiğimiz sorunların uygun şekilde, uygun zamanda dile gelmesi ve çözüm aranmasıdır. Çatışmanın yapıcı olması, kavgaya şiddete dönüşmeden yönetilmesi, ilişkinin sağlıklı olmasını sağlar.

 En mutlu ailelerde farklılıkların kötü hissettiren davranışların ve sorunların doğru zaman da doğru şekilde gündeme getirilmesi vardır.

İletişim engelleri nelerdir?

Halının altına süpürülenler, baskılananlar, konu değiştirmeler, suçlu hissettirmeler, akıl okuyuculuğu yapmalar, tuzak kurmalar, kinaye, ima, tedirgin etme, şakaya boğma, yardımı esirgeme, başa kakma, geçmiş hataları canlı tutma, haddini bildirme, haklı çıkmaya çalışmak, olumlu değişimleri görmezden gelme, laf sokma, küçük düşürme, eleştirme susma görmez gelme, dinlermiş gibi yapma, emretme, akıl verme, nasihat etme  “ben haklıyım ben bilirim, ama, fakat, ancak vb asla her zaman daima” kelimeleri iletişim engelidir

Sağlıklı çatışmada ilk önce anlamasına dinleme vardır, kendimizin aradan çekilerek beynimizle değil kalbimizle dinlemesini bilmeliyiz. Çünkü mantığımız devredeyken yargılama sorgulama karşı çıkma vardır. Asıl olan anlamaktır, anlaşılmaktır.  Değiştirmeye çalışmadan, "ben seni anlıyorum bununla birlikte bu konuda senden faklı düşünüyorum aynı görüşte değiliz yine de ortak bir nokta konusunda neler yapabiliriz çözüm nedir nasıl davranalım ne yapalım..." gibi yaklaşımlar yapıcıdır.

Çözüm odaklı olmak
1) Başarılara odaklandığımızda faydalı değişimlerinde ardından gelecektir. “Problemleri konuşmak” yerine “Çözümleri konuşmak” süreci kolay, zevkli ve verimli hale getirir. Örneğin kekemelik sorunu yaşayanlara konuşmalarında kekemenin olmadığı bölümlerden oluşturulan film gösterilmesiyle, kekelemenin anlamlı ölçüde azaldığı gözlendi. Basket atışlarında isabet sorunu yaşayan sporcuya, isabetli atışlarından oluşturulmuş film izlettirilmesi ve gözlerini kapayarak mükemmel atışlar yaptığının hayal etmesi, odağına sadece doğru atışları alması, oldukça olumlu sonuç vermiştir.
2)Problem yaşayanlar, problem yaşanmadığı anları görmekte başarısızdırlar.  Danışmanlar çözüm getirmeye yardımcı olacak problemin yaşanmadığı, yeterli ve verimli olunan o anları ortaya çıkmasını sağlamaya çalışırlar. “Neyi iyi yaparsın?” En yetenekli olduğun alanlar nelerdir?”  sorulara verilen cevaplarda ipuçları bulunur. 
3)Olumlu küçük değişiklikler büyüyerek büyük değişikliklerle yol açarlar.
4)İnsanlar kendi sorunlarını çözebilecek potansiyele sahiptirler.  Sorun yaşayanlar yetersizlikler ve şikayet konusu olunan yerler yerine, güçlü yanların altı çizildiğinde ve bunları nasıl kullanacağının farkına vardığında, değişim oldukça hızlı olacaktır.

Farkında olmak
O arkadaşımı gördüm dün. Uzaktan gelirken neler söyleyeceğini az çok biliyordum. Yakınacaktı yine olan biten şeylerden çocuklarından anne babasından işinden amirinden hep aynı şeylerdi anlattıkları, anlatacakları. Onu karşıdan gelirken baktığımda gördüklerim hep aynı ifadelerdi. Teslim almıştı onu geçmişin kötü anıları. O aslında bugünde değildi, şimdiyi yaşayamıyordu ve o bunun farkında eğildi. 
Terapi niteliği olan anlık yaşantılar sürekli bizi onarırlar, güçlendirirler ve hayata bağlarlar.

 Anın farkındayım

 Masmavi denizi görüyorum! Sahile vuran dalgaların sürüklediği çakıl taşlarının hışırtılı sesleri, oluşurken sönen köpükler ve o anda hafif hafif esen soğumaya başlamış rüzgarın hissettirdikleri…

Aklımızdan geçen, "iyi ki ceketimi giymişim ya değilse üşüyebilirdim" düşüncesiyle rahatlayan yanımız, oturduğum yerde nedeni belirsiz gülümseme, temiz havayı çekerken ciğerime hissettiklerim, sağlıklı oluşum, sahip olduklarımı hatırlarken sevinmelerim...

O anı yaşıyordum, en çok keyif aldığım o an için hiç bir para ödemiyordum; bedavadan en büyük keyfi yaşıyordum ve hiç bir engel yoktu anı yaşamam için.

Yaşayamıyorsam eğer o anı şimdiye kadar, tek engel bendim, içimde yaşattıklarımdı, beni tüketen bitmemiş işlerimdi, geçmişimdi. Aslında tek ihtiyacım geçmişin pişmanlıklarından, geleceğin kaygılarından sıyrılarak anda gördüğüm, duyduğum ve hissettiklerimin farkında olmaktı hepsi o kadar…