"Nar anne" olarak anılan 66 yaşındaki emekli ilkokul öğretmeni Nardane Kuşçu, Kocaeli'nin Kandıra ilçesindeki çiftliğinde kurduğu tohum bankasında 1200 çeşit ata tohumunu özenle muhafaza ediyor. 

Adana'da babaannesinin yönettiği çiftlikte dünyaya gelen Nardane Kuşçu'nun ata tohumlarına olan tutkusu çocukluk yıllarına kadar uzanıyor.

Bugün çocukların "Nar anne" diye çağırdığı Kuşçu'nun tohumları koruma ve gelecek nesillere aktarma çabası henüz 6 yaşındayken karpuzun tohumunu ayıklayıp babasına ikram etmesiyle başlamış. Bu davranışının babasının hoşuna gitmesiyle karpuzun çekirdeklerini saklamış. 

Tohum toplamaya öğrencilik ve öğretmenlik yıllarında da devam ederek emekli olduktan sonra tohumlarının sürdürülebilirliğini sağlamak adına organik tarım çiftliğini kurmuş. Doğanın içinde yöresel kültüre uygun bir yaşam sürdürüyor.

Nardane Kuşçu, bin bir emekle biriktirdiği 1200 çeşit ata tohumunu Narköy adını verdiği Kandıra'daki 120 dönümlük çiftlikte ekerek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Yolunun düştüğü her yerde dağlara, köylere giderek tohum topluyor.

Temiz gıdaya ihtiyacımız olduğu bu günlerde Nar anne hayali olan Kandıra'da Narköy'de ekim dikim faaliyetleri, peynir ve ekmek yapımı atölye çalışmaları, doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler, eğitimler veriliyor.

Tohumları saklayabilmek için 14 derece sıcaklıkta, yüzde 50 nem oranına sahip bir oda yapmış. 1200'den fazla atalık tohumun yanı sıra 200-300 çeşit de deneme tohumları bulunuyor. 


Her tohumun da bir hikâyesi var; Selanik’de yaşayan Nuri dedenin eşi tarafından gönderilen susam tohumunu şimdilerde üretip dağıtıyor.