Değerli okurlarım  bu  makalemde  siz  değerli okurlarımı nafaka konusunda bilgilendirmek istiyorum . 

Bildiğimiz  gibi  Türk Medeni kanunumuzda 4 çeşit nafaka  vardır.  Bunlardan birisi  Tedbir nafakası  ki bu nafaka boşanma davası  açılmadan önce  veya boşanma davası açıldıktan sonra ergin olmayan çocuk  ve  eş için takdir edilene nafaka türüdür. 

Diğeri  iştirak nafakasıdır  Çocuğun velayetini almayan  eş  aleyhine   takdir edilen  ve çocuğun  giderlerine katılması için  takdir edilen  nafaka türüdür. 

Yoksulluk nafakası ise  evliliğin boşanma kararı ile bitmesi nedeniyle  yoksulluğa düşecek eş için  diğer eş aleyhine  hükmedilen nafakadır.

Yardım nafakası ise boşanma  davası veya  evlilik ile ilgili değildir. Bir kimsenin yardım  etmediği  takdirde yoksulluğa  düşecek olan  altsoy ya  da  üst  soyu kardeşlerine ödediği nafakadır. 

Bu davarla  Aile Mahkemesi  bakar.

Boşanma  davası  açılmadan önce  eşlerden birisi   haklı bir  sebebe  dayanarak  ortak konutu terk etmiş  ise hakim  bu  eş lehine  diğer eş  aleyhine  tedbir nafakasına hükmeder.

Türk  Medeni kanunu 197. madde ayrı  yaşamada  haklı olan  eş  için nafaka  ödenmesi maddesidir.

Eşiniz  sizi  aldatıyorsa şiddet uyguluyorsa  sizden habersiz  kredi çekiyorsa sizden habersiz  evin bir bölümünü kiraya veriyorsa müşterek haneyi  terk etmekte haklı olmanız  sebebi ile mahkeme  size tedbir nafakasına hükmeder. 

TMK  200. MADDEYE GÖRE HAKİM  koşulşlar  değiştiğinde  tedbir nafakasını  kaldırabilir.  Miktarını değiştirebilir. 

TMK  169. MADDEYE GÖRE  HAKİM  DAVA  AÇILDIKTAN SONRA TEDBİREN NAFAKAYA HÜKMEDER. Taleple  bağlılık  ilkesi  gereği hakim  tarafların kusuruna  bakmaksızın geçici önlemleri alır  .  Eşlerin  barınma  geçinme  eşlerin ve  çocukların korunmasına  yönelik  tedbirleri  alır  .  Hakim  tedbir nafakasını  boşanma  davsı  açıldıktan  sonra  herhangi  bir talep  olmadan  da  almak  zorundadır.  Ancak talep varsa  taleple  bağlılık ilkesi gereği  talep  edilen   miktarı geçmemek  kaydı ile  nafakaya hükmeder.

Boşanma   davasında  tedbir  nafakası  boşanma  kararı kesinleşinceye kadar devam  eder  boşanma kararı kesinleştikten    yoksulluk nafakası olarak  devam  eder.uygulamada    Aile mahkemeleri sosyal maddi durum  araştırmasının  sonucunu beklemektedir. Bu da  tarafı mağdur  etmektedir.

Tedbir nafakası ödenmezse cebri icra yolu ile  tahsil  edilebilir.. Ve hakim  tarafların maddi  durumuna    aldıkları ücret  sahip oldukları malvarlıklarını ve ihtiyaçlarına  göre    bu nafakaya  hükmeder  .  iik  344. Maddeye göre    nafaka ödenmezse    disiplin hapsi  de uygulanır . 

İştirak nafakası velayeti kendisine  verilmeyen  eş  aleyhine hükmedilen  nafaka  türüdür.  Burada  kusur durumuna  bakılmaksızın  ergin olmayan çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması için  bu nafakaya  hükmedilir.  Çocuk  18 yaşını  dolduruncaya kadar  ya da  evleninceye kadar bu nafakayı ödemek  zorundasınız .  Eğer çocuk  18 yaşını  doldurmuş ama  eğitimine devam  ediyorsa  yine  nafaka ödemekle mükellefsiniz.  Hakim tarafların istekleri üzerine iştirak  nafakasının  ileriki   yıllarda  TEFE TÜFE ALTIN FİYATLARI  DÖVİZ  ARTIŞ KURU  üzerinden ödenmesine hükmeder  çocuğun  eğitim hayatı devam ediyorsa eğitim hayatının  son  bulmasına  kadar bu nafakanın ödenmesine hükmedilir.Nafaka  alacakları  1.  Sırada alacaklarıdır.  Ödenmezse borçlunun   emekli maaşına  haciz konulur  Aylık nafaka miktarı ödenmezse  3 aya  kadar  hapis  cezası verilir.

TMK  175 MADDE/1    Maddesine göre  boşanma  nedeni ile  yoksulluğa  düşecek eş  diğer  eşten  daha fazla kusurlu olmamak  kaydı şartı ile yoksulluk nafakası  talep  edebilir.  

Bunun  şartı boşanma  ile  nafaka alacağı talep  eden eşin  yoksulluğa  düşecek olmasıdır.  Yani yeme içme  sağlık ulaşım barınma  eğitim  kültür ihtiyaçlarını boşanma ile karşılayamayacak   duruma  düşen  eş  yoksuldur.

Kadının  dul ve  yetim  aylığı alması  yaşlılık maaşı alması  asgari ücretle çalışması   yoksulluğunu ortadan kaldırmaz Tarafların  sosyal ve mali  durumları yoksulluğunu belirler  Yoksulluk nafakasına  hakim  resen karar veremez.

Talep  gerekir. Mevcut yasaya göre  yoksulluk nafakasına  süresiz  hükmedilir.  Ancak   TMK  176/  2 YE GÖRE TARAFLARDAN  BİRİNİN ÖLÜMÜ  DURUMUNDA YOKSULLUK NAFAKASI  RESEN    ORTADAN KALKAR  .    AMA  TARAFLARDAN  BİRİNİ   FİİLEN  EVLİYMİŞ  GİBİ BİRİİS İLE  YAŞAMASI DURUMUNDA   HAYSİYETSİZ HAYAT SÜRMESİ DURUMUNDA MAHKEMECE KALDIRILABİLİR.

Siz  yoksulluk  nafaksını boşanma davası  içinde  ya  da  evliliğin boşanma  ile  sona  ermesi  durumunda kararın kesinleşmesinden  sonraki  1  yıl içinde  de  isteyebilirsiniz.  Hakim irad  şeklinde  öedenemsine karar verilen bu  nafakanın ileriki yıllarda    TEFE  TÜFE  ALTIN KURU  DÖVİZ  KUUR endeksine  göre artırılacağına  kararında  hükmedebilir.  

Eğer  hakim  kararında  bunu  belirtmedi ise  ve  siz  yoksulluk nafakasının  artırılması için  bir  dava  açtı iseniz  yargıtayın içtihatlarına  göre tarafların  ekonomik durumunda bir  değişiklik olmadıysa TÜİK  Tarafından  tespit  edilen  ÜFE  artış oranını  geçmemesi gerekir  .  Bu yasaya  göre  1  gün  dahi  evli  olsanız  haklı  iseniz  yoksulluk  nafakasını süresiz alabiliyorsunuz.

YARDIM NAFAKASI DA YOKSULLUĞA  DÜŞECEK  ALT  SOY  ÜST SOYA  kardeşlerden talep edilen nafakadır. 

Mirastaki  sıralamaya  göre  bu nafaka talep edilir.  Alt  soyadan nafaka talep  etme  imkanı varken  kardeşten  talep  edilemez

Nafakaya  ilişkin mahkeme  kararını  10  yıl içinde  talep  edebilirsiniz  10 yıllık  süre  geçtikten  sonra zaman aşıma uğrar  .  Birikmiş  nafaka  alacağı  dışındaki nafaka  alacaları  1.  Sıradadır.

Ancak  son  günlerde  tartışma  konusu olan  ve halen TBMMnin  gündemine  alınacak öncelikli  yasal düzenlemeler  arasında  alan  nafaka ödeme sistemi   ile  ilgili olarak  Adalet Bakanlığında  çalışma  henüz tamamlanamamıştır. Nafaka  süre  sınırlaması gelecek  .  Kısa  süreli  evliliklerde en  az   2  yıl  uzun  süreli evliliklerde  nafakanın  evlilik  süresine  göre  belirlenmesi  üzerinde  görüş birliği  sağlandı  Ancak taslak metne  son şekli verilmedi 

Ayrıca  bir  siyasi parti  de  süresi  nafaka  ile  ilgili kanun teklifi  hazırladı .  Buna  göre  kadının erkeğin  mali durumunda  gelirinde bir  değişiklik olmaması durumunda   yeniden evlenmeme  gibi bir  durum  söz konusu ise  nafaka  ödemesi  en  fazla  5 yıl ile  sınırlandırılacak .  5 yılın  sonunda mahkemeler  ararcılığı ile  nafaka  durumu  yeniden  değerlendirilecek  Nafakaya  devam  olacaksa ödemeyi kamu yapacak  Teklif  yakın  zamanda meclise  taşınacak  .

Bu konudaki   sorularınızı  0  532  508 90  45  nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz 

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU  DEMİREL 

BOŞANMA  AVUKATI İSTANBUL BAROSU