Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli okurlarıma nafaka davarlı ve nafaka çeşitleri hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum. 

Siz eğer eşinizle boşanmadınız ama ayrı yaşıyorsunuz ve eşiniz sizin veya çocuklarınızın nafakasını demiyorsa o zaman kendiniz  

ve çocuklarınız için nafaka davası 

açabilirsiniz. Biz bu nafakaya tedbir nafakası ve  bu  davaya  tedbir nafakası davası deriz. Ancak eşiniz 

sizin çocuklarınız 18 yaşından Küçükse siz eşinize çocuklarınız   adına  tedbir  nafakası  davası  açabilirsiniz. Bunun için  boşanmış olmanız  gerekmez. Eşiniz evi terk etti gitti ya da siz bu evliliği artık götüremiyorsunuz ve ayrı yaşamaya başladınız eşiniz sizin ve 18 yaşından küçük  çocuklarınızın nafakasını ödemek zorunda. Ancak bunun için sizin çalışmıyor olmanız gerekir. Siz eğer bir meslek sahibi iseniz mahkeme size nafaka bağlamayabilir.

Bir de iştirak nafakası dediğimiz boşanma davası sonucunda  çocuğun velayeti kendisine verilmeyen eş aleyhine mahkeme tarafından çocuğun giderlerine katılmasını sağlamak için verilen bir nafaka  türü vardır.   Buna iştirak nafakası deriz. 

Yoksulluk nafakası dediğimiz bir nafaka türü daha vardır. Bu da evliliğin  boşanma ile neticelenmesi durumunda yoksulluğa düşecek eş lehine hükmedilen nafakadır. Ancak sizin yoksulluk nafakası alabilmeniz için çalışmıyor olmanız ya da boşanma  sonrası yeni bir evlilik yapmamış olmanız gerekir.

Değerli okurlarım  yardım nafakası dediğimiz bir nafaka çeşidi  vardır. Bu nafaka ise şöyledir. Siz yoksul olan alt soyunuza üst  soyunuza kardeşlerinize bakmak zorundasınız.  Bakmaz iseniz size karşı yardım nafakası  davası   açabilir. Nafaka davarlarına Aile Mahkemeleri bakar.

Türk MEDENİ KANUNU 197/2   MADDE UYARINCA “Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim eşlerden birinin istediği üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri  alır. “hükmünü içerir. Bu dava eşlerden birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde açılır. Bu davayı açtığınızda  

mahkeme sizde nisbi harç alır tale ettiğiniz yıllık nafak bedelinin üzerinden harç alır.  Eğer sizin yanınızda reşit olmayan çocuklarınız da kalıyorsa bu çocuklarınız içinde nafaka talep edebilirsiniz.

Şartlar değiştiği zaman  eşlerden birinin isteği  üzerine hakim kararında değişiklik yapabilir. Veya sebebi sona ermişse tedbir nafakasını kaldırır. 

Boşanma davasını açtınız diyelim o takdirde mahkeme sizin ve reşit olmayan çocuklarınız için tedbir nafakasına hükmeder. Zaten siz boşanma davası açarak ayrı yaşama hakkını da elde etmiş oluyorsunuz. Boşanma davanıza bakan hakim hem sizin için hem de reşit olmayan çocuğunuz için tedbir nafakasına hükmeder. Ama bu geçici bir tedbirdir. Burada kim haklı kim haksız ona  bakılmaz. Boşanma davası açıldıktan sonra hakim gerekli önlemleri almak zorundadır.  

Siz talep etmeseniz bile hakim tedbir nafakasına hükmeder. Davanız devam ederken hakim resen ya da talep üzerine nafaka miktarını  artırabilir. Azaltabilir.   

Boşanma davasından önce siz tedbir nafakası davası açtı iseniz hakimyeni bir karar verinceye kadar tedbir nafakanız devam eder. Eşiniz b nafaka kararına karşı nafakanın indirilmesi ya da kaldırılması için dava açabilir. Tedbir nafakasını indirme yada kaldırma davasına ilk kararı veren mahkeme bakar. 

Boşanma davanızda size tedbir nafakası verildi diyelim bu tedbir nafakası karar kesinleşinceye kadar devam edecektir. Boşanma davası kesinleştikten sonra hakimin size hükmettiği nafak tamamen kalkar ama yoksulluk nafakasını hak etti iseniz o devam eder.

Uygulamada hakimlerimiz tedbir nafakasına hükmetmek için tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını araştırmaktadır. Bunun neticesi geldikten sonra karar vermektedir. Ancak bunların cevaplarının gelmesi ayları bulmaktadır. 

Hakim nafaka takdir ederken tarafların işlerine aldıkları maaş ya da ücrete eğitim durumlarına bakar çocukların yaşı eğitim durumun bakar.

Tedbir nafakasını hak ettiniz ama eşiniz ödemiyor ne yapacaksınız? Bu durumda cebri icra yolu ile tahsil edebilirsiniz. İcra iflas kanununa göre 344. maddeye göre nafakaya ilişkin mahkeme kararları yerine getirilmez ise disiplin hapis cezasına hükmedilir. 

İştirak nafakasına velayeti kendine verilmeyen eş aleyhine ergin olmayan çocuk lehine hükmedilir. Bu nafaka verilirken eşin kusurlu olup olmamasının önemi yoktur. Bu nafakadaki amaç reşit olmayan çocuğun eğitim barınma sağlık vs giderlerine  velayet kendinse verilmeyen eşin mali gücü oranında katılımının sağlanmasıdır. 

İştirak nafakası 18 yaşını doldurmak ile sona erer. Ama çocuk 18 yaşını doldurmuş ama eğitimine devam ediyorsa iştirak nafakası devam eder. Eğitimi devam edinceye kadar ödenir. Çocuk eğitimine devam etmiyorsa evlenirse bu nafaka kesilir. 

Nafaka alacakları sıra cetvelinde 1. Sırada alacaklar arasında yer alır. Nafaka alacaklarının tahsili için emekli maaşına haciz konulabilir. Nafaka borçlusu nafaka bedelini ödemez ise 3 aylık hapis cezasına çarptırılabilir. 

Hakim yoksulluk nafakasında nafaka miktarının TEFE TÜFE DİE DÖVİZ ARTIŞ KURU ALTIN FİYATLARI ENDEKSİNE GÖRE artırılacağına hükmedebilir. Nafaka miktarı TUİK tarafından tespit  edilmiş olan ÜFE artış oranını geçmemeli.

Siz tazminat elde etmiş olsanız bile yoksulluk nafakasını da kazanabilirsiniz. 

Birikmiş nafaka alacaklarınızı en geç 10 sene içinde icraya vermenizi öneriyorum. Eşiniz bu nafakayı ödemez ise 3 ay hapis cezasına    hükmedilir.

Nafaka ile ilgili sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.