Merhabalar,

Kış sebzeleri denince ilk akla gelen sanırım ''LAHANA''dır.Manav raflarında kocaman görüntüsü ile ve bir çok yemek çeşidi ile hepimizin mutfağında ama yemeği ama dolması yada turşusu hazırlanır.

Faydalarına gelince de saymakla bitmez,sebzeleri genellikle mevsimin de pişirmemiz gerektiğini sık sık hatırlatıyorum.

Haydi o zaman bu hafta yine lahanaya yer verelim ve klasik etli lahana dolmasını muska şeklinde saralım ve sevdiklerimizle paylaşalım.Hem görüntüsü hemde lezzeti ile sevdiklerinizi şaşırtın.

Hepinize kolay gelsin.

Not:Lahanayı rahat haşlamanız için küçük bir püf noktası,lahananın orta sap kısmını dipten çıkarın.genişçe bir tencereye oturtun ve bol su içinde bütün olarak haşlayın.Lahana yaprakları yumuşamaya başlayınca bir bir çıkacaktır.

Yaprakları uzun dikdörtgenler halinde keserek hazırlayın.

  • MALZEMELER:
  • Orta büyüklükte beyaz lahana
  • İÇ HARCI:
  • 300 gr orta yağlı dana kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 ad büyük kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates püresi
  • 2 yemek kaşığı biber püresi
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1 çorba kasesi ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çorba kasesi ince kıyılmış dereotu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kuru nane
  • ÜZERİNE SOS:
  • 2 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 yemek kaşığı biber püresi
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ parçaları
  • 2 su bardağı ılık su
  • YAPILIŞI:
  • Bir kase içine kuru soğanı küçük doğrayın.
  • Kıymayı ve diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.
  • Yukarı da yazdığım şekilde lahanaları hazırlayın.
  • Takribi 5 e 15 boyutlarında dikdörtgen kestiğiniz lahana yapraklarının alt kısmına iç malzemesini yerleştirin.
  • Ve sağa sola döndürerek muska şeklinde sarın.
  • Fırına dayanıklı çömlek yada seramik tepsi şeklinde ki tencereye dizin.
  • Bu arada çömleğin alt kısmını  tereyağ ile yağlayın.
  • Sos malzemelerini bir kasede karıştırın ve dolmaların üzerine gezdirin.
  • Tereyağ parçaları yerleştirin.
  • Üzerini önce yağlı kağıt ile sonra folyo ile sıkıca kapatın.
  • 185 - 190 derece de ısıtılmış fırında takribi 1 saat pişirin.
  • İsteğe bağlı olarak ya bir dilim limon yada bir kase yoğurt ile ikram edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...