Sn. Şerif Mardin, Mektebi Mülkiyede benim ve bizim dönemlerdeki Mülkiyelilerin Hocasıydı. Ülkemizin yetiştirdiği, Dünya Çapındaki bu İlim Adamını, ne yazık ki, 6 Eylül 2017 tarihinde kaybettik. ABD’de eğitimini tamamladıktan sonra, tüm değerli insanların toplandığı, Hür ve Objektif  koşullarda, İlim Ocağı olan, Mülkiyeyi seçmiş, Mülkiyeye intisap etmişti.

Amme Hukuku, Siyasi Fikirler Tarihi, Sosyoloji Kürsülerinde, oldukça uzun süre asistanlık, hocalık yapmıştır. Derslerin, seminerlerin dışında, Şerif Hoca’yı, fakültenin 2. Kattaki odasında ziyaret eder, öğrenmek istediğimiz hususları sorar, çok yararlı bilgiler edinirdik. Çok iyi yetişmiş, asil, kendinden emin, karşısındakine saygı telkin eden, İngilizcesi harika bir Bilim Adamıydı.

 yıllarda, sıradışı diyebileceğimiz kadar çok yakışıklıydı. Kız arkadaşlarımızdan kendisine hayranlıklarını işitirdik. Olaylara,yaşananlara her türlü art düşünceden, bağnazlıktan ırak, fevkalade objektif, rahat yaklaşırdı. Kendisi ile herşeyi, hatta aykırı fikirleri bile, rahatça tartışılabilecek olgunluğa sahipti. Çağdaş, modern bir insandı. Güzel giyinirdi. Toplum ve siyaset, Türk modernleşmesi, Türkiye’de kentleşme, toplumsal sınıfların sosyolojik durumları, düşünce, davranış, yaşayışları, toplumun değer hükümleri, mahalle yapısı gibi  özgün konuları araştırmış, incelemiş, eserler vermiştir.

Atatürk’e, Atatürk İlkelerine önem verdiği halde, Atatürkçülüğün tabulaşmadan, özgürce tartışılmasını telkin ederdi. Daha sonraki yıllarda, kendisini  daha da geliştirdi. Belki de entellektüellere, Beyaz Türklere aykırı gelecek ama, toplumdaki sınıfların, engellenmeden, ayrıştırılmadan, mutaassıp olmayan ortam ve biçimlerde, özgür, objektif   yaklaşımlarla ele alınmasına katkılarda bulunmuştur. Bir ara politikada da bulunduğundan, toplumda  hakir görülen, engellenen gruplara yakın, sıcak yaklaşım sergileyen, anlayan siyasi partilerin, iktidar olabileceklerini öngörmüştür.

Nitekim önce, ANAP, daha sonra, AKP, bu düşünce  ve değerlere dönük politikalar geliştirerek, iktidar olmuşlardır. Bunu en iyi anlayan ve uygulayan, Özal olmuştur. Toplumun geniş kesimleri, her görüş, ANAP Ve Özal’ın, Türkiye için geliştirdiği, dini, ahlaki, moral  değerlerin sentezinde, kendisini bulmuş ve ANAP’a oy vermiştir. Bu özlem hala bugün, bir Özal arayışı olarak, toplumda durmaktadır. Mülkiyeden Hocamız Prof. Dr. Şerif Mardin, bir Türk Bilim Adamı olarak, tüm dünyada, ülkesini en üst düzeyde, şerefle, başarı ile temsil etmiş, Amerika’da, Avrupa’da, Uzak Doğu’da, ezcümle bilim dünyasında, hayranlıkla izlenen, müstesna insan olarak bilinmiştir.

Mülkiye’de, kendisinin talebesi olmaktan onur duyuyoruz. Mülkiye’de Hocalarımız, Profesörlerimiz bir anda aklıma  geliverenler; Kemal Fikret Arık, Aziz Köklü, Halil İnalcik, Yavuz Abadan, Fadıl H.Sür,Sadun Aren, Aydın Yalçın, Şefik İnan, Atilla Karaosmanoğlu, İbrahim Yasa, Mazhar Hiçşaşmaz, Arif Payaslıoğlu, Ahmet Şükrü Esmer, Fahir Armaoğlu, Tahsin Bekir Balta, Kemal Arar, Sait Kemal Mimaroğlu, Şeref Gözübüyük, Bedri Gürsoy, İsmail Türk, Bahri Savcı, Necdet  Serin, Cevat Geray, Ruşen Keleş, Mümtaz Soysal, Mete Tunçay, Deniz Baykal, Bülent Daver, H.Hadi Selen, Fehmi Yavuz, Seha Meray, Gündüz Okçun, Turhan Feyzioğlu, Nermin Abadan, I. Unat, T. Bulutay, Sefa Reisoğlu, R. Aktan ve daha niceleri büyük değerlerdi. Prof. Dr. Şerif Mardin de, bu hocalarımız gibi  kıymetli, harika insanlardı. Yerleri kolay kolar doldurulamaz. Türk Milletine, Mülkiyelilere, başsağlığı diliyor, Sevgili Hocamız, Şerif Mardin’in mekanının cennet olmasını niyaz ediyorum…