Savcı ya da tam adıyla Cumhuriyet savcısı…

Eski adı müddeiumumi…

Savcı şikâyet üzerine kamu adına şikâyet olunan hakkında işlemler yapar; soruşturur, deliller toplar, ifadeler alır. Sonunda delilleri yeterli bulursa dava açar. Yani üç aşağı beş yukarı tam ifade edemesem de savcının görevi bu şekildedir.

Ama bir şey, yani bir görevi daha var ki belki de en önemlisidir. O da şudur:

Savcı hiç kimse şikâyette bulunmasa bile kamu adına bir olayı, bir iddiayı ihbar kabul ederek soruşturma başlatır.

Bu ikinci görevi aslında birincisinden bile önemlidir. Kamu düzeninin sağlanması, kamu düzeninin sağlanmasında gecikilmemesi için oldukça önem arz etmektedir.

Ama bu durumla ilgili aslında oldukça sıkıntımız ve şikâyetimiz var.

Mesela o gün televizyonda gördük, okul duvarının arkasında duran bir adamın, kız öğrencilerle taciz olarak nitelendirilecek görüntüleri var. Bu görüntülere bir veli şahit olup cep telefonuna kaydediyor. Adam ise gidip şikâyetçi oluyor, “Benim görüntülerimi bu kadın çekti, özel hayatımın gizliliğini ihlal etti” diye. Olaya çok da vakıf değiliz, ama bu kişinin görüntüleri çekildi diye şikâyeti değerlendirilirken ilgili şahıs hakkında aynı anda taciz iddiasına dair bir soruşturma da başlatılmış mıdır? 

Başlatması gerekirdi…

Birçok kimse, gazeteci 15 Temmuz’dan önce Fetö’nün darbe girişiminde bulunacağını yazdı çizdi. Ben dahi söyledim. Hatta ben daha ileri gidip dört kez Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade verip Fetö’nün darbe yapacağını söyledim.

Peki, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuyu ihbar kabul edip soruşturma başlatmış mıdır?

Başlatmadı…

Adam sosyal medya hesabından birisi hakkında “Fetöcüdür” diye yazıyor.  O birisi hemen soluğu savcılıkta alıyor. “Sayın savcım, bana hakaret ediyor şu sosyal medya hesabı sahibi; lütfen onu cezalandırın, hakkında Kamu Davası açın…” diyor. Savcı inceliyor ve genelde de davayı acıyor, açmaktalar. Meseleye bu şekilde bakınca savcının hakaret, iftira suçlarından dava açması gayet doğal, ama doğal olmayan şey şu; savcı, bu hakaret ya da iftira denilen iddianın doğruluğunu araştırıp araştırmamasıdır.

Yavuz hırsız ev sahibini bastırır…

Müddei iddiasını ispatla mükelleftir; ama müddeiumumi  de iddiayı aynı zamanda ihbar kabul edip soruşturma başlatmak zorundadır.

Sosyal medyada ya da başka bir yerde bir kişi hakkında Fetöcü, Pkklı ne bileyim tefeci denildiğinde, yazıldığında savcı bir soruşturma başlatsın, yazan, söyleyen kişiyi bir dinlesin, tanık yapsın bakalım neler söyleyecektir?

Savcı bunu yapmazsa ne olur?

“Bana ne” diyeceğim…

Ben 15 Temmuzdan önce vazifemi yaptım; savcı yapmadı…