İslam Aleminin en güzel kutsal ay’ı olan mübarek ramazan ay’ını tüm İslam dünyası kıldığı namazlarla, dualarla, tuttuğu oruçlarla verdiği zekatlarla huşu içinde kutlamanın huzurunu yaşadı.
Ortadoğu ve birçok yerde dünyamız savaşlarla Müslümanları katlederken mübarek ay Ortadoğu’daki Müslüman kardeşlerimiz için ne derece zorlu geçti o da bilinmez. “Tüm insanlar kardeştir” diyen ünlü İslam alimlerinin sözlerine ne derece bağımlı kalabiliyoruz ki!.
İnsanlar arasında fitne, fesat ve iki yüzlülük olgusunu aşılayan din düşmanları müslümanı, müslümana kırdırmaya çalışmıyorlar mı?.
Bu dünya hepimize yeter, bu doyumsuzluk aç gözlülük para ve mal hırsı içinde olan sözde sahte müslümanların günümüzde çoğalması çok acıdır, bu kişiler ne yazık ki her gün alın teri ile evine helal ekmek götürmeye çalışanlar azalırken, haramzadeler günümüzde hayli fazlalaştı!..
Belediyelerin iftar sofraları çadırlar ve sokak aralarında verdikleri reklam kokan iftar sofraları da göstermelik şovlardan başka bir şey değildir. “Şu belediyenin iftarı daha güzeldi” arayışları toplum üzerinde sadaka ve ben duygularının öne çıktığı acınılacak bir durumdan da başka bir şey değildir.
Her gün nerede hangi sokakta iftar verileceğini takip etmeye çalışan garibanlarda yadsınamayacak zor durumdalar. Ramazan ay’ı boyunca belediyelerin iftar sofralarını takip eden ve küçük çocukları, hasta eşiyle gidip o gün için karınlarını doyurma telaşında olan onlarca kişiyi gördüm. “Oğlum bu ramazan hiç bitmese, bir ay akşamları üç kap yemek yiyebildik, ya on bir ay yine açız” diye yürekleri burkan yaşlı teyzelerin, amcaların o dokunaklı sözleri hala kulağımda.
Kiminin kendisi ve çocukları işsiz, kadınların çoğunun kocası yaşlı veya hasta. “Bir işe girmek veya bir yerden yardım almak için illaki bir partiye mi üye olmak” lazım diyorlardı.
Ülkemizi yıllardır yoksulluğun, açlığın ve işsizliğin kucağına iten, halkını bu kadar hor görüp, mağdur eden ve kendi yandaş takımlarını rantlarla ihya eden bu zihniyetten daha ne beklenir ki!.
İyi ki mübarek ramazan ayı geldi çok yoksul olan vatandaşların hiç olmazsa akşamları biraz olsa da karnı doydu. Bazı hayırseverler tarafından evlerine kuru gıdalar girdi.
Bizler çocukluğumuzda komşular arasında verilen iftar sofralarını özledik. Oturduğunuz apartmanlarda çoğu komşuluklar bile bitmiş ya da bitmek üzere. Kaç komşu aynı apartmandaki ya da mahallesindeki komşusuna iftar yemeği verdi? Belki de çok azı ya da hiç.
Eski ramazanlar bir başka idi dostluk, dayanışma, yardımlaşma, saygı ve sevgi vardı. Şimdi çoğu iftar yemekleri ve yardımlar hep reklam amaçlı görünüyordu. Olsun yinede ramazan Ay’ını biz çok seviyoruz, keşke senede birkaç kez ramazan olsa.
Mübarek Ramazan Bayramınızı candan kutluyorum.