Motivasyon; nasıl sihirli bir sözcüktür ve içinde ne mucizeler barındırır, her şey bir hayalle başlar, bir işe başlamadan önce hayal edersin. Hiçbir gerçek düşten önce olmaz ve sonra eyleme geçmek kişiyi hedefine doğru yönlendirir. Herkesin motive aracı farklıdır. Kimisine asla ters motivasyon işlemez. Örneğin; biri bana yapamayacağımı söylese, mutlaka o işin üstüne üstüne giderim. Temel mantıkta şudur elbette, bir işi bir kişi başarıyorsa ben de başarabilirim. Onun izlediği yol ve yöntemlere bakarım. Tabi herkes bende dahil olmak üzere övgü ve taktir etme ile de daha iyi işler çıkarabiliriz. Bunun için kişinin kendini geliştirebileceği yüksek motive edici kaynaklara ihtiyacı olabilir.

Çocukken yaşadığı zorluklardan kurtulmak isteyen bir çocuk kendini okumaya motive edebilir. Ticaret hayatına atılarak çekirdekten yetişebilir. Çünkü kendini resmeder ben ilerde nerede, ne şekilde olacağım? Der.

Buna benzer sayısız yaşam öyküsüne tanık olmuşsunuzdur. Bu çocukların kimse yüzüne bakmazdı, şimdi adam oldular, okudular, çalıştılar diye konuşmalara şahit olmuşsunuzdur mutlaka.

Bir kişinin hedef belirlemesi öncelikle kendini tanıması ile başlar. Kendini tanıyan, ne istediğini bilen bir birey kısa, orta ve uzun vadeli hedefler yapabilir. Bunun için nelere ihtiyacı vardır. Sorumluluk almaya, tabi ki bir eylem planı oluşturarak bunu uygulamaya geçmesi ile ancak hedeflerine adım adım ulaşabilecektir.

Gençleri hedefleri konusunda yüreklendiriyor muyuz? Onlara rehberlik mi yapıyoruz?

Yoksa kendi hedef ve beklentilerimizi mi onlara dikte ediyoruz?

Gençlerde karar verme ve sorumluluk bilinci küçük yaşlardan itibaren yaşlarına ve gelişim özelliklerine uygun olarak, yapabilecekleri sorumluluklar vermekle başlar. Ebeveyn olarak sürekli bize bağımlı hareket eden çocuklar yetiştirerek onların gelişimlerini engellediğimizin farkında mıyız? Onları suçlayarak değil, yaptıkları yanlışları analiz etmelerine yardımcı olarak, pozitif yönde gelişimlerini sağlayabiliriz.

Hedef belirlemede önemli konulardan biri de, plan yapma alışkanlığı kazandırmaktır. Hangi yaşta olursak olalım, kendimize bir eylem planı yaparsak işlerimizi önceliklerine göre ayırabilir, hem zamanında hem de daha hızlı bir şekilde yapmamız gerekenleri sıraya koyabiliriz.

Bir hedefin uygulanabilirliği de bir o kadar önemlidir. Sınırsız hayal ve hedef yerine bir hedefi oluşturmak yan hedeflerle dengeli ve tutarlı bir şekilde yol almak, omuzumuza yapamayacağımızdan fazla gereksiz iş yüklememiş oluruz.

En önemlisi de esnek olmak, vazgeçmemek, gerekirse rotamızı değiştirmektir.

Başarılı insanlara hepimiz özenir ve ilham alırız. Siz de kendi potansiyelinizi fark etmek istemez misiniz? İç potansiyelinizi fark edip ortaya çıkarmak için bakın bakalım başka neler mümkün?