Merhabalar sevgili dostlar,
Sabah kahvaltılarının ve beş çaylarının vazgeçilmezi ''poğaçalar'', bir çok çeşiti ile bazen evimizde bazen de fırınlardan alınarak tüketilen yiyecektir.
Okulların açılmasıyla birlikte de ev hanımlarının çocukları için hazırlıyacakları beslenme çantalarına girecek poğaçalar için bugün hem lezzetli hemde faydalı bir poğaça hazırlıyalım.
Hepimizin vücudunda kötü beslenmeden kaynaklanan toksinler birikebilmektedir. Bunların vücuttan atılması için gerekli takviyelerden yararlanmak gerekir. Mısır unu da toksinlerden arınmak için iyi bir seçenektir. İçeriğinde bulunan faydalı vitaminler sayesinde antioksidan görevini görerek vücudun temizlenmesine yardımcı olur.
Çinko bakımından zengin olması hücre onarımında önemli bir rol oynamaktadır. Yaşlanma belirtilerini geciktirmek ve hücrelerinizin sürekli yenilenmesini sağlamak istiyorsanız düzenli aralıklarla yeterli miktarda mısır unu tüketebilirsiniz. Glüten içermediği içinde alarji sorunu yaşayanlar için seçilebilecek ideal bir üründür.
Demir içeriğine sahip olması da, demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık problemini gidermeye yardımcıdır.
Benim yazacağım tarifde buğday unu da bulunmata olup, glüten sorunu yaşayanların sadece mısır unu kullanmalarını öneririm.
Haydi o zaman tarifimize geçebiliriz.


• MALZEMELER:
• 150 gr oda sıcaklığında tereyağ
• 100ml sıvıyağ
• 3 yemek kaşığı yoğurt
• 2 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
• 2 su bardağı mısır unu
• 3, 5 su bardağı buğday yada tam tahıllı un (kontröllü ekleyin)
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 paket kabartma tozu


• ARASINA:
• Kolot peyniri


• ÜZERİNE:
• 1 ad yumurta sarısı
• 1 yemek kaşığı süt karışımı
• Çörek otu


• HAZIRLANMASI:
• Yumuşak tereyağ, sıvıyağ, yumurtalar ve yoğurdu güzelce karıştırın.
• Mısır unu ekleyin, karıştırın.
• Unu, kabartma tozunu ve tuzu ilave ederek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.
• Hamurunuzu 26 beze olacak şekilde yuvarlayın ve dinlendirin.
• Kolot peynirini küpler halinde doğrayın.
• Hamur bezelerini avuç içinizde bastırarak yuvarlak hale getirin ve ortasına peynir koyarak tekrar top haline getirin.
• Üzerine çok hafifçe bastırarak yuvarlak poğaçalar elde edin
• Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
• Yumurta sarısı ve sütü bir kasede çırpın.
• Poğaçaların üzerine sürün ve çatalla poğaçalara çizikler atın.
• Çörek otu serpin.
• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25 dakika pişirin.
• Ağızda dağılan bu poğaçayı çok seveceksiniz.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle...