Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Selçuk Kongre Merkezinde düzenlediği geniş katılımlı toplantıda ‘yeni icraatlar programını’ açıkladı. Belediyecilikte çıraklık ve kalfalık devresini Selçuklu Belediyesinde tamamladıktan sonra Tahir Akyürek’in Milletvekili adayı olmasıyla Konya’nın yükünü omuzlayan Altay heyecan uyandıran vaatlerde bulundu.

2000’li yıllarda bir Ankara ziyaretinde tanışma fırsatı bulduğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her fırsatta Konya’yı ziyareti ihmal etmedikleri gibi Altay’ın ‘Benim Şehrim’ temalı programında da yanında olarak destek verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’nın yanı sıra MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ile MHP İl Başkanı Murat Çiçek’in de salonda hazır bulunmalarının yanında ‘İttifak ruhuna uygun olarak’ kürsüye gelerek destek vermeleri Başkanlık sistemiyle birlikte siyaset kültürümüze yerleşmeye başlayan ‘milli siyaset’ anlayışının en güzel tezahürüydü.

**

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘gönül belediyeciliği’ sloganı Altay’ın ilk vurgusuydu. Sözlerine “Biz gönüller yapacağız, gönül kazanacağız ve gönülden hizmet ederek Gönül Belediyeciliğinin en güzel örneğini Konya’mızda sergileyeceğiz” diyerek başladı. Takdir edelim ki Altay göreve başladıktan hemen sonra, bilhassa sosyal platformlardaki aktivitesi ve halkla temas kurmada gösterdiği performansla zaten gönüllere dokunmaya başlamıştı.

Metro, Altay’ın ulaşıma dair başlıklarından biriydi. Proje altyapısının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yapılacağı, araçların ise Konya Büyükşehir Belediyesi’nce alınacağı detayından başka bir ayrıntı vermedi. Şehir içi trafiğin rahatlatılmasına ilişkin de önemli projeleri hayata geçireceklerini söyleyen Altay,  geliştirilecek bir yazılımla akıllı telefonlar üzerinden trafik akışını kullanıcılara sunarak yoğun olmayan güzergâhları kullanmalarını kolaylaştıracaklarını anlattı. Görme Engelliler için planlanan engelsiz duraklar projesi de Konya’ya yeni bir vizyon kazandıracaktır.

Yıllar önce Otogar İstanbul yolu üzerine yapılırken ‘Keşke Aksaray-Ankara yolu kavşağına yapılsaydı’ diyenler olmuştu. Bulunduğu mevkide gelişime ciddi katkı sağlayan otogarın Aksaray-Ankara yolu kavşağına taşınması kararını Altay, ‘bir müjde olarak’ ifade etti. Tramvay hattının da bu bölgeye getirilecek olması sanayi bölgelerine ulaşımı kolaylaştıracaktır. Mevcut kamyon garajının ihtiyacı karşılayamadığı bilinen bir gerçekti. Altay, Aksaray Yolu’nda yaklaşık 3 bin araçlık yeni bir kamyon garajı yapacaklarını açıkladı. Böylece Konya’nın parlayan yeni bölgesi Aksaray yolu olacak.

Mevlana Çarşısı’nın inşaasını yanı başında Selimiye eczanesinde izlemiş, tozunu toprağını yutmuştuk. Tahir Akyürek devrinde yıkılması gündeme gelmiş, daha sonra Başkan ‘Üst katlarda tıraşmala yaparak diğer katların muhafazasını düşündüklerini’ ifade etmişti. Altay nihai kararı açıklarken ‘Şehre yakışmayan Mevlana Çarşısı’nı ve Altın Çarşı’yı yıkıp yerine daha kullanışlı bir çarşı ile meydan oluşturacağız’ dedi. Yeni çarşı  ile parkın altı da komple ‘yeraltı otoparkı’ olarak düzenlenirse önemli bir eksiklik giderilmiş olacaktır.

 “Cephanelik” olarak bilinen 3 milyon 521 bin metrekare alanı yerleşim yeri olarak dönüştüreceklerini anlatan Altay bölgede yatay mimari, şehircilik ve sosyal donatıların en güzel örneklerini uygulayacaklarını kaydetti. Cephanelik bölgesinde yeşil alanlar, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, sosyal donatılar, sağlık tesisi, ticari alanlar ve camilerle birlikte 4 bin 789 daire inşa edilecek. Altay bu projenin Türkiye’de ses getirecek özellikler taşıdığını da kaydetti. Tabi bir diğer önemli husus,  yerleşim alanında kalması sebebiyle güvenlik açısından riskler oluşturan cephaneliğin nakledilmesidir. 

31 ilçede altyapı haritası çıkaracaklarını, kesintisiz su için 2023 yılına kadar 30 tesis daha yapacaklarını ifade eden Altay Kanalizasyon Master Planı çerçevesinde yağmur suyu taşkın sorununu çözeceklerini, Mavi Tünel çıkışına da 25.8 megawatt gücünde Hidroelektrik Santrali kuracaklarını müjdeledi.

28 ilçenin hepsine spor tesisi, yapımına devam edilen atletizm psitinin tamamlanması, mahalle ve kurumsal spor ligleri kurmak Altay’ın yeni dönem vaatleri arasında bulunuyor.

Peygamberler Şehri Konya'da bugüne değin konuyla alakalı herhangi bir eserin ortaya konulmaması ciddi bir eksiklikti. Altay, siyer ile ilgili dünyanın en büyük eserini Konya'ya kazandıracaklarını söylerken duyduğumuz heyecan ve mutluluğun tarifi imkânsızdır.

Mevlana Hazretleri’nin Konya'yı teşriflerini turistik formata kavuşturmak, kullanım dışı kalan eski tramvayların sosyal amaçlı olarak kullanılması, çocukları elektronik sistemlerle tanıştırıp beyin ve el becerilerini geliştirmek için Konya Teknoloji Vadisi kurulması, fiber ağ yapısının taşra ilçelerle birlikte şehrin tamamında yaygın hale getirilmesi, Çatalhüyük tanıtım merkezi kurulması, turizm master planı hazırlanması, öğrenciler için Çanakkale kültür gezileri, modern süt toplama merkezleri, mezbahalar, hayvan yıkama üniteleri gibi tarımsal projeler Konya Belediyesinin yeni hedefleri oldu. Yaşlı yaşam destek merkezi kuracaklarını  ve engelllere yönelik hassasiyetlerini ‘geliştirerek’ sürdüreceklerini anlatan Altay 'ın vaatleri arasında heyecan uyandıran bir diğer proje Eski Hava Hastanesi Bölgesine kurmayı planladıkları Kütüphane oldu.

KONYA EHLİNE EMANETTİR

Altay’dan sonra kürsüye gelen MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı,  “Konya, yeni bir başarı için kararını vermiştir. Beka için milli karar, cumhur için istikrar diyor. Sağduyunun birlikteliği, Cumhur İttifakı diyor. 31 ilçemizde AK Parti’den olsun, Milliyetçi Hareket Partisi’nden olsun, tüm belediye başkan adaylarımız, belediye meclis üyelerimiz Cumhur İttifakı’nın adayıdır. Ayrımız gayrımız yoktur. Elbette ki Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız da Uğur İbrahim Altay’dır. Konya ehline emanettir. Allah muvaffakiyetler versin. Konya her hizmetin en güzeline en iyisine layıktır” diyerek önemli mesajlar verdi.

KAPILARA DUVAR ÖRMEYİN

Meram Belediye Başkan Adayı Mustafa Kavuş beraberinde Milletvekili Gülay Samancı ile Uluırmak yolunda esnaf ziyaretleri yapıyordu. Girdikleri dükkandaki sohbeti arka planda izledik. Kavuş, ‘Siz de kapılara duvar örmeyin’ diyen muhatabına sabırla ve son derece ‘nazik lisanla’ seçilmesi halinde yapacağı hizmetlerden ziyade halkla kuracağı gönül köprüsünü anlattı.  Gönül Belediyeciliği söyleminin ne kadar doğru bir eylem olduğu, kampanya döneminde yaşanan diyaloglardan anlaşılıyor.