Bayramı yazayım dedim, mübarek ay Ramazan’ı uğurlamamızı yazayım dedim yapılan iyilik güzellik mücadelemizden bahsedeyim dedim ama bir konu çok daha ağır bastı. O kadar çok video düşüyor ki İnstagramdan, kafamı nereye sokacağımı şaşırıyorum. Benim yazmaktan bıkıp usanmadığım bir konu var. Makalelerimi titizlikle okuyanlar çoktan anladı bile. Konu yine TikTok. Garipsediğim bir durum var ortada kınayan çok fazla ama TikTok kullanıcı sayısı rekora koşuyor. İşini gücünü bırakıp o platformdan orasını burasını açarak para kazananların sayısı azımsanmayacak bir yüzdede. Hiç merak etmediğim ama viral olmuş uygulama. Ergenler kitap makale okuyacağına bu tür şeylerle uğraşıyor. Allah aşkına kimse şöyle doğru kullanırsan iyi falan demesin! Deli saçması.

TikTok sahiden anlam veremediğim şekilde saçma hareketlerde ve sözlerde bulunan insanlarla dolu; eğlendirici olmamasının yanında “başkaları adına utanmama” neden olan;  izledikçe kadınlığımdan utandığım, yaşıtlarım, gençlerin, yeni jenerasyon ve ülkenin geleceğine katılacak bireylerin sorgulamasını umutsuz bir şekilde yaptıran videoların çekilmesine neden olan uygulamadır. Video koyanların %80’i kadın ve ergen olan uygulama. En dikkatimi çeken yanı ise  TikTok; dilenciliğin ve konsomatrisliğin teknoloji görmüş hali. Hiç evirip çevirmeyeceğim lafı! Dans, müzik videoları vs. işin hikâye kısmı. Amaç en az 1k takipçi toplayıp canlı yayın açabilmek. Zira olay bundan sonra başlıyor. Sosyal medyanın en cıvık, en gereksiz, en pespaye kullanıldığı uygulama. Aklımın almadığı şeyler var bu neudiği belersiz paltformda. 

Mesela;

Neden yönlenir insanlar böyle videolara?

 Saçma sapan anlamsız sözlerle, anlamsız hareketlerle insanlar, topluluklar neyi göstermeye çalışmaktadır?

Bir şeyler üretmek, gayret etmek varken, var olan içerikleri ezbere söylemenin saçma olduğunu gören bir ben miyim?

Herkes fenomen olmuş. 7’den 77’ye bu platformda. Hafif dip boyası gelmiş göbek hop hop oynayan teyzelerim size ne oluyor Allah aşkına? Ya boyunca çocukları olan bacım senin neyine ne fıldır fıldır dekolteyle orasını burasını oynatarak dans etmek? Nice yuvalar yıkılmadı mı bu kaliteli gibi görünen ucube halleriniz? Bir video vardı ki içeride çocuğu ağlıyor kendi eline bir kova bir tas almış başından aşağı su döküyor. Biraz daha biraz daha para para daha çok göstereceğim her yerimi diyerek suyu tas tas kafadan aşağı döküyor. 

Peki, bu TikTok ne? Canlı yayın ne?

Canlı yayının amacı; çoğu sözde fenomenlerin izleyicilerden hediye toplaması. Bu hediyeleri göndermek için appstore veya google play aracılığıyla TikTok jeton almanız gerekiyor. 

Platformda dönen bu sağlam para nedeniyle, şarkıcıların, üniversite mezunu işsizlerin, yeni yetme evlatlarımızın,  hafif dekolteli ve dip boyası gelmiş sarı saçlı kadınların, ergenlerin,  dilencivari vb. “fenomenlerin” canlı yayınlarını platformlarda 7/24 kesintisiz izlemek mümkün.

Özetle; işin eğlence tarafı göstermelik. Tüm sistem, saf insanlar ile özellikle ergen ve abaza tayfayı dolandırmak için kurulmuş.

Uygulama içerisindeki videoları incelediğinizde ise bu tip endişelerin hiçte yabana atılır endişeler olmadığını anlayabiliyorsunuz. TikTok videolarında, kendi veya çevresindekilerin sağlığını tehlikeye atanlardan, bağırıp, çağıranlara; soyunarak cinselliğini öne çıkartanlardan, hakaret ve argo ifadelere bolca rastlamak mümkün. Üstelik bu videolara 13'den küçük kullanıcılar da (Normalde uygulamada 13 yaş sınırı var, ancak bunu ispat için belge ibrazı gerekmediğinden sağlıklı denetim yapmak zor) yetişkin kullanıcılar da ulaşabildiğinden, 14 yaşındaki bir gencin çektiği çıplaklık içeren bir video, 60 yaşındaki bir kişi tarafından görülebiliyor. Dünyada birçok ülke bu sebeple uygulamayı incelemeye almış durumda. Ama ülkemde neredeyse 1. Sırada. Endonezya TikTok’u “pornografi, uygunsuz içerik ve küfür” içeren videoları nedeniyle yasakladı. Hindistan, uygulamayı “sosyal felaket” oluşturma potansiyeline sahip olarak değerlendirerek, incelemeye aldı.

Durum öylesine vahim ki… İnsanlar öylesine bilinçsiz ki maalesef ardı arkası kesilmeyecek bu olayın önüne bir an önce geçilmesi gerekmektedir. İnsan görünce gerçekten, bu kadar mı yıkıksınız işsizsiniz diyor. Yaşlı başlı kadınların ahlaksız içerikleri, körpe yavrularımızın ağzını yana yana gerdirerek usulsüz konuşmaları, amca, hala, dayı, babadan hiç bahsetmeyeceğim zaten lügatımda bu rezil hallerini anlatacak cümle yok! Durum böyle olunca Bu platformun ülkemizde yasaklanmasını şiddetle destekleyenler arasında olmamız, lafta değil gerçekte gerekmektedir. Ana sınıfı veya ilkokul çağındaki dünya ile yeni tanışan çocuklarımızın ellerinde telefonlar karşılarına sürekli bu medya üzerinden reklamlar gelmekte ve çocuklarımızı o uygulamaya özendirmektedir. İşe bu gözle bakarsanız nice küçük yaşta çocukların TikTok uygulamasında saatler harcadığını ve kısa süre sonra kendisinin de o tarz videolar çekmek isteyeceğine ve çektiğine şahit olacaksınız.  Aileler ise çok rahat engel olamıyoruz ne yapalım ağızındalar. Bir çocuğa yemek yedirebilmek için TikTok’u açıp saatlerce karşısında oturtan aileler tanıyorum ben. Ailelerin bu durum hususunda hiçbir önlem almaması işin daha çok tehlike arz etmesine zemin hazırlamakta, ailelerinden tepki almayan çocuklarda bu durumu normal sanıp üstüne gitmektedirler.

Toplumun her kesimine hitap ediyor uygulama. Her statüden insan var içerisinde. Bu kadar kalitesiz, ucuz, pespaye bir ortam nasıl olur da toplumun her kesimine hitap eder diye düşünürken buranın Türkiye olduğu gerçeği geldi aklıma.

Her türlü saçmalığın bulunduğu uygulamayı düzenli olarak kullanan arkadaşlarınızla ilişiği kesin bence. Çağımızın vebası olan bir uygulamadır. Ülkede görüp görebileceğimiz en absürt ve utanılacak videolar buralarda kol geziyor. Yemin ediyorum ülkenin zekâ seviyesini o kadar iyi özetliyor ki…

Nasıl görmezden gelebiliyorsunuz bu tehlikeyi?

Ortalığı sallayalım, susmayalım. Kampanyalar başlatılsın. Bütün yetkililer girsin devreye.

Türkiye’de TikTok yasaklansın!