Suç̧ sayılan eylemlerin bazı şartlar altında gerçekleştirilmesi halinde suç̧ olarak kabul edilmemesi ve bazı hallerde de suç̧ sayılmakla birlikte ceza indirimi yapılması ya da hiç̧ ceza verilmemesi sonucunu doğuran nedenlerdir.

Bu sebepleri hukuka uygunluk nedenleri ve ceza sorumluluğunu kaldıran ya da azaltan diğer nedenler olarak ayırmak mümkündür. 

HUKUKA UYGUNLUK HALLERİ: 

Meşru Müdafaa. 

Kanun Hükmünün Yerine Getirilmesi. 

Hakkın Kullanılması. 

Mağdurun Rızası. 

Bu durumlarda işlenen fiiller suç̧ değildir. Bu hallerde kişiye ceza verilmez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz, dava açılmış̧ ise BERAAT KARARI VERİLİR. 

Bu nedenler objektiftir. Kişiye bağlı nedenler değildir. Bu durumlarda bulunan bütün kimseler bu hükümler uyarınca değerlendirilir ve ceza verilmez. 

MEŞRU MÜDAFAA 

Bir kimsenin kendisine ya da bir başkasına ait bir hakka yönelik olarak gerçeklesen veya gerçekleşmesi kesin olan haksız bir saldırıyı o anda durum ve koşullara göre saldırı ile orantılı bicimde ortadan kaldırmaya meşru müdafaa denir.
Meşru müdafaadan söz edebilmek için saldırı ve saldırıya karşı gösterilen savunmaya ilişkin bazı şartların bulunması gerekmektedir. 

Saldırıya İlişkin koşullar
Saldırının halen var OLMALI veya Saldırı ya halen sürüyor olacak ya da gerçekleşmemiş̧ olsa da gerçekleşmesine kesin gözle bakılıyorsa ya da bitmiş̧ saldırı tekrarlanacak ise meşru müdafaa söz konusu olur.

Bütünüyle sona ermiş bir saldırı için meşru müdafaa olmaz. Ancak saldırının tekrarlanacağına kesin gözle bakılıyor ise meşru müdafaa söz konusu olur. 

Meşru Müdafaadan söz edebilmek için saldırının haksız olması gerekmektedir. Meşru müdafaa her türlü̈ haksızlığa karşı değil yalnızca HAKSIZ SALDIRAYA karşı kabul edilmiştir. 

Meşru müdafaadan yararlanan kimse kendi kusurlu hareketi ile saldırıya neden olmuş̧ olabilir. Bu halde de meşru müdafaa söz konusudur. 

Saldırı BİR HAKKA yönelmiş̧ olmalıdır: Saldırının nefse veya ırza yönelmiş̧ olmasına gerek yoktur. Bir kimsenin her hangi bir hakkına yönelik olabilir. 

Bu hak, yaşam hakkı, beden dokunulmazlığı olabileceği gibi mülkiyet hakkı, konut dokunulmazlığı hakkı da olabilir. 

Her türlü̈ hakka karşı saldırı da meşru müdafaa söz konusu olur. Hakkın önemli bir hak olup olmamasına gerek yoktur.      

SALDIRI KONUSU EYLEMİN SUÇ TEŞKİL ETMESİNE GEREK YOKTUR. HAKSIZ EYLEM OLMASI YETERLİDİR…

Saygıyla