Bu hafta sonu Mersin’de, “Mersin’e koş, Mersin’de koş” mottosuyla gerçekleşen onur ve gurur duyduğum bir etkinlik izledim. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın davetiyle, Güney’in eşsiz güzellikleri içinde barındıran şehri güzel Mersin’deydim.

Başarılı yerel yöneticilik serüveninde çeyrek asrı deviren Kocamaz başkanla, tam yirmi yılını verdiği Tarsus Belediye Başkanlığı sürecinde tanışmıştım. 

Spora olan tutkusu, onun gerçek bir tarih kenti olan Tarsus’u, güreşi, basketbolu, voleybolu ve diğer branşlarıyla birlikte aynı zamanda ve tam anlamıyla bir spor kenti yapmasını sağladı. Yıllarca düzenlediği spor etkinlikleriyle kitleleri spora yöneltti.

Başkanlığı süresince çok kez o etkinlikleri izlemiş ve spor sevgisini yakından gözlemleme şansı bulmuştum. Ülkenin geleceğinin gençlerde olduğunu ve bizlerin de, o gençleri geleceğe en iyi ve donanımlı bir şekilde ulaşmalarını sağlamakla yükümlü olduğumuzu söyleyen bir başkan Burhanettin Kocamaz.

Beni yaptığı icraatları fazlaca ilgilendirmez. Çünkü ben oralarda yaşayan biri değilim. Ayrıca da, sıcağına dayanma şansımın olmaması gerekçesiyle, böyle olasılığın olmadığı da bir gerçek. Beni ilgilendiren şey, çizdiği çizgiyle yöre insanına verdiği sportif hizmet.

Neyse, geçmişe gidip Tarsus’taki icraatlarını anlatmaktan ziyade, geçmişten gelen özellikleriyle, beş yıldır yönettiği Mersin’de, bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği Mersin maratonundan söz etmek istiyorum kısaca.

Her yıl üzerine koya koya büyüyen ve bu sezon çarpıcı bir rekorla 130 bin sayısına ulaşan katılımıyla, bronz kategoride yer alan ve önümüzdeki yıl gümüş kategoride yer alması beklenen etkinliğin, her anlamda kusursuz gerçekleşmesiydi. 

Uluslar arası maraton, 15 kilometre ve halk koşuları ve ayrıca tekerlekli sandalye yarışıyla birlikte, özel çocuklarımızın koştuğu yarıştan oluşan profesyonel atletizm şöleni. Yerli yabancı atletizm severlerin takdirini topladı.

Çok samimi olarak dile getirmeliyim ki, dünyanın birçok yerinde böylesine organizasyonlarda yer almış bir insan olarak, sözlerime başladığım gibi onur ve gurur duydum Mersin’de.

Maratonda erkeklerde ilk üç sırayı Konyalı Kenneth Kiplagat Limo, Hillary Kipchumba, Benard Cheruiyot Sang aldı. Bekir Karayel ise, 8. Olarak bizim sporcularımız arasındaki en iyi dereceyi yaptı. Bayanlarda ise, ilk iki sırayı Ethiopyalı sporcular Tilahun Biruk, Chaltu Dida aldı. Üçüncülük Kenyalı atlet Konjit Gladys Chemweno’nun oldu. Bayanlar kategorisinde, en iyi sonucu 6. Sıradaki Şeyma Yılmaz elde etti.

15 kilometrenin kazananları da Ethiopya ve Kenyalı sporculardı. 

Kazananı ve kaybedeniyle tüm katılımcıların mutluluklarını dile getirdiği etkinliğin, dört yılda Gümüş katagoriye kadar gelmiş olması bile başlı başına bir başarı hikayesidir. 

Buradan Başkan Burhanettin Kocamaz’ın şahsında tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, bir kez daha onur ve gurur duyduğun altına çizeyim.

Kalın sağlıcakla…