Medya Dünyası
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Kırmızı Türk Spikerler Platformu işbirliğinde “Medyada Dijitalleşme- Yerel ve Bölgesel Medyada Dijital Dönüşüm” konulu panel düzenlendi. Spor Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Gülbuğ Erol, Kon TV Genel Yayın Yönetmeyi Yaşar Toy, TBMM TV Spikeri Handan Musaoğlu, Vuslat Gazetesi Editörü M. Furkan Adıgüzel, Fırat TV Haber Spikeri Furkan Dilaver, Spikerler Platformu Kurucusu Cengizhan Kaya, TV A Program Sunucusu Buket Uyar ve İletişim Fakültesi akademik personeli ile öğrenciler katıldı. Panele moderatör konuşmacı olarak katılan
TBMM TV Spikeri Handan Musaoğlu, medyanın tarihin en köklü değişimini yaşadığını belirterek bir dijital dönüşüm olgusu içerisinde olunduğunu söyledi. Bu durumdan en çok medya ve iletişim sektörünün etkilendiğini söyleyen Musaoğlu, televizyon, radyo, gazete ve dergilerin dönüşerek varlığını sürdürebileceğini dönüşmeyenlerin ise öyle ya da böyle zamana yenik düşeceklerini ifade etti. Musaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Geleneksel medya yatırımı ve işletmesi çok pahalı bir sektör olduğu için ve teknolojik gelişmelerin sağladığı imkânlarla değişen tüketim davranışlarından dolayı kaçınılmaz bir dönüşüme muhatap kalmıştır. Bu dönüşüme ayak uydurulduğunda işler yolunda gidiyor ancak ayak uyduramayan geri planda kalıyor.”
Kon TV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy, dijitalleşmenin getirmiş olduğu bazı anormalliklerin var olduğunu belirterek medyada nitelikli insan gücü sorununun yaşandığını söyledi. Toy “Meslek nereye dönüşüyor olursa olsun öğrencilerimizin kendisini hissettirmesi gerekiyor. Siz artık yeni nesil medyanın mensupları olacaksınız.” şeklinde konuştu. Dijitalleşmenin yerel medyada karşılığını anlatay KONTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy ise, "Sizler artık yeni nesil medyanın mensupları olacaksınız. Siz dijitalleşen medyanın mensupları olacaksınız. Bu anlamda sağlıklı adımlar atmaya çalışacaksınız ama mezun olduktan sonra elde avuçta bir medya bulabilirseniz. Dijitalleşme eğer buraya doğru gidiyor ve bizi bizden alıyorsa ileriye dönük çok ciddi problemlere zemin hazırlıyorsa şimdiden başımızı iki elimizin arasına alıp çok ciddi düşünmemiz lazım. Biz sadece dijitalleşmiyoruz. Yeni nesil medyanın önünde bekleyen en önemli tehlike yabancı medyadır." dedi. Yaşar Toy, geleceğin medya temsilcilerine dijital medya hakkında önemli tavsiyelerde de bulundu.
Vuslat Gazetesi Editörü M. Furkan Adıgüzel, “Dijital medya bir anda hayatımıza girdi. İş ve işlemlerimizde doğruluğu, inandırıcılığı kaybettirdi. Yerelde gazete üzerinden değinmek istiyorum. Bir gazeteyi alıp dokunmanız, kokusunu içinize çekmeniz gerekiyor. Daha anlamlı kılar yaptığımız işi. Sosyal medya üzerinde ki paylaşımlarda doğru haberciliği yakalayamıyoruz. Çünkü inandırıcılığı bizleri tatmin etmiyor. Gazeteciliğin esasında doğruluk, inandırıcılık, araştırmacılık vardır. Biz gazetecilerde sosyal medyayı aktif kullanıyoruz. Olaylara yaklaşımda dijital mecrada sadece kendi istedikleri gibi bizlere yansıtıyorlar. Ama geleneksel medyada olayların doğruluğu, eksik ya da tamamlayıcılığı birinci ağızdan öğrenilerek sunuluyor. Sosyal medyada yapılan her paylaşım anlık gündem oluşturuyor. Ama medya kurumlarında ise anlıktan ziyade gündemi oluşturmak ve kamuoyunu bilgilendirici bir görev üstleniyor. Yeni medya sektöründe tamamıyla dijital medyaya ayak uyduramayanlar kendini kapamak durumunda kalıyor. Bizler eğer problem var ise problemin kaynağını bulup çözümünü araştırarak sonuçlandırıyoruz. Bu konuda meslektaşlarımızın istihdam alanları da düşüyor. İş gücü azalıyor. Yine de medyadan vazgeçmeyin. Bu sektör öyle bir sektör ki içine girdiğiniz zaman anlayacaksınız sadece parayla yapılabilecek bir meslek değil. İsteyerek ve severek yapılması gereken bir meslek. Biz bu mesleğe ilk adım attığımızda çok heyecanlıydık. Sizlerde bu heyecanınızı kaybetmeyin” ifadelerini kullandı.
TV A Program Sunucusu Buket Uyar, program sunuculuğu öncesinde bu sektöre nasıl başladığını anlatarak, internetteki mecraların da aslında kendi içinde de dijital bir dönüşüm içinde olduğunu söyledi. Uyar, yeni platformlardan olan Instagram ve Facebook gibi mecraların da zamanla önemini yitireceğini, yeni mecraların ortaya çıkacağını ve bunlar kadar rağbet göreceğini ifade etti. TV A Program Sunucusu Buket Uyar, “Bir gün kalktığımda Adana’nın işlek caddelerinde herkes tanımaya başlamıştı. Ben çok şaşırmıştım. Güzel taraflarını kullandığımız için her halde kendi kanalımdan teklif geldi. Kadınlar için faydalı programlar yapmaya başladım. Eskiden Messenger denilen bir sosyal medya kullanıyorduk. Baktığımız zaman hiç bitmeyecekmiş gibiydi. Şimdi diğer sosyal medyalarını da öyle görüyoruz. Ama onlarda bir gün son bulacak” diye konuştu.
Fırat TV Haber Spikeri Furkan Dilaver ise, , "Eskiden televizyonlarda bir televizyon programı, bir haber programı ne kadar izlendi, reytingi ne kadardı denilirken şimdi bir haber ne kadar okundu ne kadar tık aldı diye sorgulanıyor… Haber sosyal medyada paylaşıldıysa ne kadar beğeni topladı denilmeye başlanıyor. Bu kapsamda eskiden insanlar haberleri radyolardan öğrenirlerdi, akabinde televizyon kanalları kuruldu televizyon kanallarından öğrenilmeye başlandı şimdide internet haber sitelerinden öğrenilmeye başlanıyor" ifadelerini kullandı. Medyadaki dijitalleşmeyle birlikte sosyal medya kullanımının hızla arttığına vurgu yapan Furkan Dilaver, sosyal medyada yayılan haberlerin doğruluğunun geleneksel medya ile teyit edildiğini belirtti. Dilaver, "Ne olursa olsun sizler haber alırken sosyal medya bir şeyler paylaşırken bunun doğruluğunu teyit etmek zorundasınız 15 temmuzdan örnek vereceğim ilk olarak herkes darbeyi sosyal medyadan öğrendi belki sosyal medya bu denli gelişmemiş olsaydı biz darbeden haberdar olamayacaktık beklide o gün o darbe planı gerçekleşmiş olacaktı 15 Temmuz gecesinde köprüde İstanbul Boğaziçi köprüsünde askerlerin köprüyü kestiği görüntüsü ilk olarak twitter da paylaşıldı ve son olarak da televizyon kanallarına ulaştı ve sosyal medyanın ne kadar aktif olduğunu böylelikle bir kez daha görmüş olduk. O gece insanlar sadece sosyal medyadan yetinmediler televizyon kanlarını açma isteğide doğdu burada karşımıza hala geleneksel medya güven vermesi nedeni ile karşımıza çok büyük bir rol olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada sosyal medyada paylaşılan bir haberin konun içeriğinin doğruluk payını öğrenmek açısından televizyonlara halen daha ihtiyaç duyuluyor" dedi. Medya sektörünün ekonomik olarak dar boğazdan geçtiğine de dikkat çeken Furkan Dilaver, “gazetelerin ve televizyon kanallarının bir bir kapandığını iletişim fakültelerinin ve öğrencilerinin de bu değişime ayak uydurmak zorunda olduklarını söyleyerek ulusal medyada aktif olan Hürriyet gazetesin deki çok önemli köşe yazarlarının bir süre önce şoförleri sekretaryası alındı, ardından köşe yazarları ile yollar ayrıldı ve medya ekonomik olarak zor bir durumdayken küçülmeye gidiyor. Haber Türk gazetesi aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber sitesidir. Haber Türk gazetesi, gazetesini kapatmak zorunda kaldı ve ben sadece internetten gitmek istiyorum dedi ki kuşe kâğıda basılı ilk renkli basımcıda yine Haber Türk yapmıştı ama yürütemedi kapatmak zorunda kaldı” diye konuştu. Dilaver, programı düzenleyen İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri ile Kırmızı Türk Spikerler Platformu Kurucu Başkanı Cengizhan Kaya'ya da teşekkür etti.
Bir Yeni Medya Hikayesi : KIRMIZITÜRK
Son olarak Spikerler Platformu Kurucusu Cengizhan Kaya, dijitalleşmenin en önemli noktalarından bir tanesinin sınırları kaldırması olduğunu ve çok uzak noktalardan ya da çok farklı yerlerden kişileri bir araya getirebilmesinin dijitalleşmenin belki de katkı boyutundaki noktalardan biri olduğunu söyledi. Cengizhan Kaya medya içeriğine güven konusunda şunları söyledi: “Geleneksel medyada güven unsuru çok daha önemli. Çünkü gazetede çıkan bir şeye insanın bakış açısı daha farklı oluyor. Paylaşılan ya da twit atılan bir şeye farklı bakıyorsunuz. Gazete de okuduğunuz o şeye bir anlamda bir belge gibi bir anlamda daha resmi bir şeymiş gibi bakıyorsunuz.” Böyle bir etkinlikte yeni medya sayesinde olduğunu dile getiren Kırmızı Türk Medya Kurucusu Cengizhan Kaya, Yeni Medya hikayesi olarak Kırmızı Medya Hikayesini katılımcılarla paylaştı. Yeni Medya’nın özellikle farklı yönleri olduğunu fakat saygınlık ve prestij anlamında Geleneksel Medya’ya ihtiyaç duyduğunu söyleyen Kaya, “Yeni Medya’nın en önemli sermayesinin fikir olduğunu düşünüyorum. Çünkü Yeni Medya aslında sınırları kaldıran bir nitelikte, çok hızlı bir özelliğe sahip. Bazen çok az bir yatırımla çok daha büyük bir etki bırakabiliyor. Bu anlamda Yeni Medya’nın Geleneksel Medya’ya etkisi üzerinde de bunun olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Cengizhan Kaya’nın sözlerinin ardından konuşmacılar salondakilerden gelen soruları cevaplandırdı. İletişim Fakültesi akademik personeli tarafından konuşmacılara katılım belgelerinin verilmesiyle panel son buldu.