Merhabalar sevgili Önce Vatan Gazetesi dostları,

Bugün sizlere faydaları saymakla bitmeyecek bir besin kaynağı olan ''MANTAR''ile hazırladığım bir tarif yazacağım.Tarifime geçmeden önce Mantar'ın faydalarından kısa bir not düşmek isterim.

Mantar'lar zengin bir lif kaynağıdır.Ayrıca mantar da bulunan selenyum,C vitamini ve D vitamini bağışıklık sisteminin gücünü arttırmada yardımcı olur.

İyi bir selenyum kaynağı olan Mantar'ın selenyum mineralinin  antikanser,antioksidan ve antienflamatuvar olduğunu göstermektedir.

Pişmiş mantarın tek porsiyonu günlük önerilen ve sağlıklı kemikleri korumak için gerekli temel vitamin olan BAKIR'ın ,üçte birini sağlayabilir.Ayrıca mantarlar Kalsiyum emilimini sağlayarak,kemiklere yardımcı olan D vitamini kaynağıdır.

2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre mantarlar da yüksek seviyeler de bulunan ERGOTİYONİN ve GLUTATYON adlı iki antioksidanın Parkinson ve Alzheimer'in önlenmesin de yardımcı olduğu göstermektedir.

Sizlere kısaca yardımcı olacağını umduğum faydalarından bahsettiğime göre şimdi tarifimize geçelim ve bu hafta mutfak menünüze alabileceğiniz yapımı pratik ve lezzetli yemeğimize geçelim.

​​​​​​​

MALZEMELER:

500 gr Kuşbaşı doğranmış Tavuk Kalça

200 gr İstiridye Mantarı

1 ad kuru soğan

3 ad domates

8 ad sivri biber

7 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası (yada evinizde hazırladığınız domates sos)

1 kahve fincanı zeytinyağ

Tuz

Karabiber

1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI:

Tavuk etlerini kuşbaşı doğrayın.

Kuru soğanı küçük doğrayın.

Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küpler halinde ,sivri biberleri ve sarımsakları halka doğrayarak hazırlayın.

İstiridye mantarları yıkadıktan sonra mutlaka iyice kurulayın ve uzun şeritler halinde doğrayın.

Yayvan bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte kızdırdıktan sonra

Tavuk etlerini ekleyerek kavurmaya başlayın.

Tavukların rengi dönünce doğradığınız kuru soğanı,sarımsakları ekleyerek kavurmaya devam edin.

 Soğanlar yumuşamaya başlayınca önce biberleri daha sonra domatesleri ekleyin ve kavurmaya devam edin.

İnce şeritler halinde kestiğiniz mantarları,salçayı,tuzu,karabiberini ve suyunu vererek kapağını kapatın ve kısık ateşte 10 dakika pişirin.

Nefis bir mantarlı tavuk soteniz ikrama hazır.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle