Doğu Karadeniz

Yağmur !

Yağmur ormanları !

Yağmur Suları !  Oralarda gelin teli diyorlar

Yağmur gölleri !

Göllerrrrr !!!

Ve BEN !

Veee…Artvin’in her gidişimde şimendifere bakanvari görselim.

Yeşili seviyorum. Suyu seviyorum. Gezmeyi ve de keşfetmeyi seviyorum.

Keşif… Her kesin kendine has doğaya açılan penceresi…

İşte  yine kaçtım buralara… 

Artvin’in doğa vergisi güzelliklerinin içinde yerini alan göllerine ve  çevresinde yapabileceğimiz keşiflere…

Hadi bakalım.

Sisler ve yağmur bereketi  içinde güçlükle kurduğumuz çadırlarımızla Borçka İlçesine  50 kilometre, Artvin’e 82 kmlik  Beyazsu Yaylası’ndayız. 

Karçal Dağının 3 bin 415 metrelik zirvesinin hemen altında uzanan Beyazsu Yaylası, adını dağdan fışkıran suların çıkardığı köpüklerden alan göz kamaştırıcı manzaralarla süslü olağanüstü bir yayla… Yaylanın dibinde kamp attık. Horozlar, inekler, boğalar naturel hallerinde… Otluyorlar, çiftleşiyorlar, böğürüyorlar, hacetlerini gözümüzün içine baka baka gideriyorlar. Sahtelik yok kandırmaca yok herşey o kadar doğal ki derken; gösterişli bir horozun kanatlarını gererek ötmesiyle aldığım haz, aniden yerini şaşkınlığa bıraktı. Horoz kukkiri diye ötmeyi bırakıp gıt gıdağa geçti. Sahibi yaşlı teyze de bu durumdan şikayetçi olduğunu anlattı. Meğer her yerin ağası vardır ya, bu da komşu gezen tavukları da kendi kümesine kışlayıp zorla yumurtlattırıyormuş.

Ahh gülsem mi ağlasam mı

Doğallık mı dedim kandırmaca yok mu dedim ? Vay doğa da da mı mafia len !!!

Neyse keyfimi hiçbir şeyin kaçırmasına izin vermeyeceğime önceden karar vermiştim. 

Efendim Karçal Dağları, WWF -Dünya Doğayı Koruma Vakfı- ve IUCN -Dünya Doğayı Koruma Birliği- tarafından küresel düzeyde korunmada öncelikli “200 Ekolojik Bölge”den birisi olan “Kafkasya ve Kuzey Anadolu Ilıman Kuşak Ormanları” sınırları içinde… 

Bir gün önce yaptığımız gezimizde Gorgit- Efeler Doğa Koruma Alanları’nda yürüdük uzun uzun ıslana ıslana- 9 gün boyunca bizi hiç bırakmayan ıslaklığımız- Avrupa ve Orta Asya’yı içine alan geniş coğrafyadaki en büyük doğal yaşlı orman ekosistemlerinde dolaşıp derin yarlar uçurumlar binbir çeşit tür ağaç ve bitkilerin içinde Alis Harikalar Diyarı filmini çevirdik. Vallaa Johhny Depp bile vardı desem abartacam biliyorum.

Artvin İli, Borçka-Camili köyü sınırları dahilinde bulunan Camili ormanlarının Gorgit mevkiinin 490.5 hektar büyüklüğündeki bölümü, Efeler köyü- Bir Gürcü köyü- civarında 1453 hektar genişliğindeki alanda ağaçların her biri anıt mübarek. Biyolojik çeşitlilik açısından yok yok. Kafkasya Bölgesi, dünyanın en zengin ve tehlike altındaki 25 karasal "ekolojik bölge"sinden biri olarak gösterilmekte. Kafkas Arı Irkı için gen koruma havzasıymış. Doğal yaşlı ormanı… Oluşması ne kadar bir zaman ister bilmeyen ahmaklara atıflardayım. 

O sabah erkenden yöresel bir rehber eşliğinde Yıldız Gölü’nün methine tanık olmak üzere yollara düştük. Kaçkar Dağları’nda - 52 bin 970 hektar- göller sayısız.

Oldukça heyecanlı ve enerjiğiz.

Dağ tepe uçurum kayma 6 saatte vardık allaha şükür. Ne diim göya kestirmeden gittik. Orta zorun üzerindeydi parkur… Hani, ee inecektik niye tırmandık derler ya öyle işte tam bir saatte de göle indik. Bizi kucaklayan doğaya kavuşmak üzere koşa koşa…

Zengin florasının yanı sıra dört mevsim karlı tepeleri, çayırları ve sık ormanlarıyla büyüleyen Kaçkar Dağları'nın zirvesinde bulunan göller, çayırları ve sık ormanlarıyla ünlü Dağları’nın eteklerinde harika bir manzaraya hakim olan Yıldız Gölü, Artvin’in en görülesi yerleri arasındaki namını korumakta. Bulutlarla yeşille karla taşla kayayla adeta  doğayla bütünleşmiş gibi… Eşsiz bir senfoninin unutulmaz esleri gibi güzellik…

Dağlarının eteklerinde bulunan ve kar sularının toplanması ile oluşan gölün kıyısında şeytan dürtmez mi?

Girmek adettendir… Girmek adettendir.

Şehrin hain fikirli şeytanlarını  silip daldım bodoslama kuşa dağa suya… Ne su ama… günahlarımdan arındım mı bedenime günah mı işledim bu çivi misali suda anlamadım. 

Buz gibi, beyne trampet çaldıran cinsten. Gel ama çabuk git dercesine, bedeni saran o soğuk kavrayış ve buzul krater gölü İşteeee Yıldız Gölü ve ben yüzüyorummmm…

Su buz gibi. Herşeyi unuttum. Kimdim ben yaaa !!!

İnanılmaz güzellikteki doğada kumanyalarımızı yiyor. Keyifle sohbetler ediyor ve uzun dönüş yolculuğumuzu yapmak üzere yola çıkıyoruz.

Yorgun ve mutlu… Bir arkayik gülümseme takılmış yüzlerimize. Çadır ve bizi bekleyen enfes uyku saatimize doğru adımlarımız… Ertesi günü yapacağımız Kız Gölü’nü hayal edecek hal bile yok.

Ha bu arada;

Dünya Doğayı Koruma Vakfınca "Dünyanın korunması öncelikli 100 bölgesinden biri" gösterilen Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde, buzul vadileri ve isimlendirilmiş 31 buzul gölü bulunuyormuş. Bilginize…