Son zamanlarda yazılımlarımızın eklemelere ihtiyacı var. Araştırıp önünüze koydum. Artık anladım anlamadım kim anladı ben anlamadım derseniz e pes doğrusu…

(Felsefik terimler özel kafaların dışında beyin yakar fazla da entegre olmayın derim.)

Neo-Klasik; Fransızca’dan gelir. Çok basit… neo yeni, klasik eski

Ontoloji; Varlık bilimi. Uğraşıları hangi varlık kategorilerinin daha temel olduğunu belirler ve sorar; kategorilerdekilerden hangileri var? Varlığı sorgular. ‘Nesneler var olandan oluşur’ gibi… (‘Uzun ince bir yoldayım’ der Aşık Veysel. Kimbilir belki o da çözememiştir bu yolu.)

Heterodoks ; ‘Farklı’ anlamına gelen heteros ile ‘düşünce’ anlamına gelen doxadan çıkmış. Bilinenin dışına çıkan düşünce…

Epistemoloji; Bilginin ne olduğuna bireyin gerçekliğe dayalı olarak, nasıl öğrenildiğine, öğretildiğine, kaynağına, değerine, sınırlarına  ve üretilişine dair bakış açısını belirlemekte. Yani öğretmen öğrenci ilişkisi. Kısaca bilgi felsefesi efendim.

Ezoterizm; İçrek anlamı taşır. Bir üstat tarafından öğretilen bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek sadece ehil olanlara,  öğretilmesidir. Yani hakikatler ve sırlar, herkese açıklanmamalı, eğitimlerden geçip o bilgileri almaya hak kazanmışa öğretilmesi.  Din ya da inanç sistemi değildir.

Egzoterizm; Dışrak. Ezoterizmin tam tersi olarak belirli kişilerin aşamalardan geçerek bilmeye hak kazandığı öğretilerdir.

Nöroekonomi; İnsanların ekonomiye nereden bakıp kararlarını inceleyen psikoloji, sinirbilim ve davranışlarından da faydalanan yeni akım bir disiplin. (Nöroloji de zaten sinir sistemini incelemez mi, hah işte oradan gelen ekonomi.) 

İkircikli; Bunu çoğumuz biliyoruzdur ama bilmeyenlere… Duraksamalı, duraksayan, karar veremeyen, kararsız, işkilli, kuşkulu kimse…

Müphem;  'Belirsiz' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durumun ya da kişinin davranışlarının belirsiz olduğunu anlatmaya çalışan bir sözcük…

Sofistike; Yapmacık. İçten olmayan davranış, duygu, tavır.

Paradigma; Bir şeyin nasıl üretileceği konusunda model, örnek alarak  olaylar ve hayata bakışımızın genel çerçevesini belirler. Basit anlamda dünyaya ve olaylara bakarken taktığımız gözlük. Paradigma, felsefe, tarih, sosyoloji ve psikoloji gibi farklı disiplinleri kapsayan geniş bir kavram. Latince kökenli, toplumların bakış açısını, ön kabullerini ve yargılarını belirleyen temel ölçütler. Bir çok türü var. Postmodern paradigma ve liberal paradigma gibi…

Paradoks; Kökleşmiş inançlara aykırı olan duygu, düşünce, aykırı kanı. Bazen şaşırtma amacı da güder.

 

Evet efendim. Günümüzde daha çoooook değişik terimler var. Bildiğimiz bilmediğimiz, yanlış doğru hele hele de karşımızdakinin zayıf donanımlı olduğunu görüp hava attığımız. (Bazen salladığımız da oluyor. Eskiden bunlar direkt yabancı kelimelerdi. Oouww my godness, handsome boy, chapi , mami gibi…)

Artık felsefe de, edebiyat da, mimarlık da, tıp da … okumalıyız. 

Dev adımlarla her telden donanıma geçin lütfen. 

Koş Lola Koş !!!