Ege’de bir köşede zamanın içinden geçiyorum.  Baharın gelişiyle limon ağaçları çiçeklenir. Çiçeklenince dünyalar benim olur. Kokusuna güzelliğine doyamadığım çiçekler. B ve C vitaminlerinin çiçek halindeki kokunun sihri ile yaşıyorum buralarda.

Meyvesi ekşi olsa da çiçeğinin kokusu muhteşem olan limon ağacı Bodrum’da hemen hemen her evin bahçesinde bulunuyor. 

 Bodrum limon çiçeği kokuyor

Limon ağaçta yetişen her şey meyvedir. Hem taze, hem sarı, hem ekşi. Tatlıya, tuzluya, çorbaya… Turunçgillerin en sarısıdır.  O güzelim limon çiçeklerinin yolculuğu, Hindistan ve Uzak Doğu’dan başlamış. 12. Yüzyılda Akdeniz’e gelmiş. İyi ki gelmiş.  İçerisinde sadece C vitamini değil, b1-b2-b3-b6 ve kalsiyum,  fosfor, sodyum, demir, folik asit, magnezyum, potasyum bulunduran çiçeklerin limon olma zamanı.

Bu nasıl bir güzellik? 

Tam da cennetin tanımı bu olsa gerek. Limon çiçekleri sarı, yeşil, beyaz, mor renklidir. Bazı limon ağacı çeşitleri ilk çiçeklenmeden 2 ay sonra tekrar çiçek açmaktadır. Örneğin yediveren limon fidanı.   Yediveren limon, her mevsim dalından limon koparmak için izin verir.

Radyoda “ Limon Çiçekleri” şarkısını dinlerken, izliyorum bahçemdeki, “Her çiçeğim bir limon eder.” edasıyla limon ağacının salınışını.  Defalarca dinlediğim bu şarkı ile geçmişe ve geleceği bilet alıyorum.  

“Uzakta, çok uzakta, güneyde/Yazları sıcacık ve âşık /Kışları soğuk ve sensiz/Bir şehir ve ben, üşüyoruz.” diye başlıyor şarkı sözü…

“Hem zehrim hem şehrim limon çiçeklerim olsan/Ya Rabbi duy duyur sesimi /Anlamıyor kimsesizliğimi /Ya Rabbi yetiş ya Rabbi…” aşk ve ayrılık acısı çeken kim bilir kaç sevgilinin sesi… 

Limon çiçekleri açtığında “Merhaba Limon Çiçekleri” diyorum. Bu güzel koku için, tomurcuk evresinde çok iyi hazırlandıklarını biliyorum. O kadar sade bir çiçek ki dokunmaya kıyamıyorum.

Sakız Adası’ndan limon çiçeği reçeli ile karşılaştım. Muhteşem bir lezzete sahip. Küçücük kavanoz 10 Euro civarındaydı. Yolunuz düşerse mutlaka alın. Limon çiçeği kolonyası mükemmel kokuyor.  Defalarca koklasan aynı güzellik.  En çok sevdiğim ferahlatıcı.

Limon ağacı oldukça uzun ömürlü ve üretkendir. Benim gibi sıcak iklimleri sever. Hava sıcaklığının -8 derecenin altıda düşen yerlerde yetişmiyor.  Dayandığı en yüksek sıcaklık ise 45 derece. Rüzgârı da sevmiyor.  Çünkü çiçekleri dayanmıyor.

Dalına tutunamayıp ağacının dibine düşen birkaç çiçeği elime alıp kokluyorum doyasıya kulağıma fısıldayan “Limon Çiçekleri” şarkısıyla.

 Hey! Limon çiçekleri bana kattığınız güzellikler için sonsuz teşekkürler…

Limon Çiçekleri şarkısını dinleyin! Sevdiklerinize “dinle” diye gönderin…