Yüzyıllar boyunca düşünceleri ile Doğu Asya'yı derinden etkileyen Çinli filozof Konfiçyus’a göre asil bir insan, dokuz şeye büyük dikkat ve itina göstermelidir: “Gözlerine dikkat etmelidir; açıkça görmesi için. Kulaklarına dikkat etmelidir; vuzuhla işitmesi için. Yüzüne dikkat etmelidir; hürmet telkin etmesi için. 

Sözlerine dikkat etmelidir; doğru olması için. Kafasındaki tereddüt ve şüpheye dikkat etmelidir; başkalarına sormak ve öğrenmek için. Hiddetine dikkat etmelidir; doğacak güçlükleri önlemek için. Faydalı olanı ararken dikkat etmelidir; adaleti uygun olarak düşünmek için.” 

Her medeniyet ruhunu şekillendiren şahsiyetlerden bir parça taşır. Tarihi planda o topraklarda yaşayanların önceliği, bir parçası sayıldıkları medeniyeti liderlerinden daha üst seviyeye çıkarmaktır. Şahsî hırsları için değil, milli onurları adına sahip çıkarak, özgürlük ve bağımsızlığını hayatları pahasına korumaktır. 

Liderler medeniyetleri kendi şahsiyetleri doğrultusunda donatırken milleti de kendi seviyesine getirir. Genellikle insanlığın ihtiyacı olduğu zamanlarda ortaya çıkan şahsiyetin yüksekliği, erdemliliği ile ilintili olan asaletidir. Kültürlerin sentezi olarak ortaya çıkan medeniyeti içlerine sindiremeyenlerin ne anlamadığına bakmazsak asalet fazilettir, tesadüf veya teveccüh eseri değildir. 

Zarafeti olmayanın asaletinden bahsedilebilir mi? Tabiattaki en adaletsiz şeydir zarafet, ya doğuştan vardır ya da yoktur. Sonradan kazanılan hiçbir şey onun yerine konamadığı gibi hiçbir çaba da bu eksikliği gizlemeye yetmez. 

Bugün, yirmi birinci yüzyıl insanlarının savundukları gibi kültürlü ve medeni olup olmadıklarına bakıldığında hiç de söyledikleri gibi olmadığı görülür. Medeniyetler liderlerin gölgesinde ilerler veya geriler.

Kimi zaman bu tarihsel gerçeğin bilinmesine, yanı başında olmasına rağmen fark edilemeyen medeniyet kelimesinin de içinde barındırdığı medeni olma halinin sindirilememiş olmasıdır.

En basit şey olan kişilere temizlik alışkanlığı dahi edindirilememiştir ki, henüz ilkokulda öğretildiği söylenir ama karalar ve denizler çöp içindedir.