23 Mayıs günü Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) Türkiye’deki Kurucu Başkanı Tümgeneral Daniş KARABELEN; ebediyete intikalinin 35nci yılında Lefkoşa’da TMT Mücahitler Derneği’nin tertiplediği bir törenle anıldı. 

Bu yıl düzenlenen törende, KKTC’nin Mücahitler ve Kıbrıs Gazileri için hazırlattığı Milli Mücadele Madalyasının tevcihi de planlanmıştı ve biz yirmi gazi ve eşleri törene katıldık.                                                                      

TC’nin KKTC Büyükelçisi Sayın Derya KANBAY, Kolordu Komutanı Tümg. Sayın Yılmaz YILDIRIM, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğg.Sayın Tevfik ALGAN, KKTC 3ncü Cumhurbaşkanı Sayın Derviş EROĞLU ve Kahraman Mücahit dostlarını töreni şereflendirmişlerdi. 

Tören’de merhum Daniş Paşa’nın özgeçmişinin TMT Mücahitler Derneği Gn. Bşk. Yrd. Celal BAYAR Bey’in takdiminin ardından Daniş Paşa’nın kızı Özcan ATAMERT Hanımefendi babasını ve TMT’nin kuruluşu ile ilgili anılarını anlattı. 

Bilahare benim aşağıdaki konuşmamdan sonra TMT Mücahitler Derneği Genel Bşk. Yılmaz BORA konuşmasını yaptılar. 

                        

                                             E.Tümg. Cumhur EVCİL konuşmasını yapıyor 

Sayın Büyükelçim, 

Bugün hem Kıbrıs tarihinde bir dönüm noktası olan TMT’nin Türkiye’deki kurucu ve yöneticisi, o günkü adı ile Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Tümg. Daniş KARABELEN Komutanımızın ebediyete intikalinin 35nci yıldönümü, hem de Kıbrıs’ın azgın Rum çetelerinin vahşetinden kurtarıldığı Mutlu Barış Harekatı gazilerine, Milli Mücadele Madalyası tevcihi için bir arada olmanın onur ve gururu içindeyiz. 

Kahraman şehitlerimizin, ebediyete intikal eden Kahraman Mehmetlerin, yiğit mücahitlerin şimdi bu salonda bizimle beraber aramızda olduklarını hisseder gibiyim. 

O’nları büyük bir saygı ile anıyor ve selamlıyorum. 

Çok değerli silah arkadaşım, sevgili Başkan Yılmaz Bey, 

Önce, kızı çok değerli Özcan Atamert Hanımefendi’nin de aramızda olduğu Daniş Paşa’nın, Kıbrıs Türklüğüne verdiği yüksek hizmetleri ve efsane TMT’nı anmak amacı ile her yıl düzenlediğiniz bu vefa günü için, eski bir Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı olarak gönülden teşekkürlerimi sunarım. 

Ve bu münasebetle törene şeref veren  değerli hanımefendileri, beyefendileri ve azgın Rum çetelerine karşı yıllarca sürdürülen direnişte, beraber omuz omuza çarpıştığımız cesur, kahraman, vefalı ve aziz silah arkadaşlarımı yürekten selamlıyorum. 

O’nları tekrar görüp kucaklamanın bahtiyarlığı içindeyim. 

Ayrıca 48 yıl sonra da olsa, Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan biz gaziler ile gazi mücahit ve mücahideleri, anlamlı bir madalya ile ödüllendiren KKTC yetkililerine de şahsım ve gazi arkadaşlarım adına gönülden teşekkür ederim. 

Konuşmaların ardından madalyaların tevcihine geçildi. 

Bana ve aileme onur ve gurur veren madalyanın beratını da aşağıya çıkardım. 

E.Tümg. Cumhur EVCİL, 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türk Milleti adına haklı gurur kaynağı olmasından dolayı, Milli Mücadele yıllarında gösterilen feragat, fedakarlık ve kahramanlığın bir ifadesi olarak 56/2000 sayılı Madalya ve Nişanlar Yasası gereğince Bakanlar Kurulu önerisi üzerine, bu madalya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Milli Mücadele Madalyası, şahsınıza tevcih edilmiştir. 

23 Mayıs 2018

Değerli Dostlar, 

Büyük Milletimizin yaşam alanına göz diken, Megali İdea safsatasının esiri Rum çetelerinin önündeki en büyük, aşılmaz ve geçilmez bir mevzi ve muhkem bir kalenin, artık KKTC olduğundan kimsenin şüphesi olmamalıdır. 

                         

T.C. Büyükelçisi Sayın Derya KANBAY, yazarımız Cumhur EVCİL’e Milli Mücadele Madalyasını takdim ediyor.

Bugüne kadar Kıbrıslısı Türkiyelisi bizim neslimiz çok çalıştık, her türlü yokluğa ve yoksulluğa ve zalim düşmana karış azimle direndik ve bu efsane direnişi hep birlikte KKTC ile taçlandırdık. 

KKTC şimdi, bütün Türk Dünyasının gururudur, şerefidir ve bizden sonraki nesillere de emanettir. 

O’nun yükseklere taşınıp yüceltileceğinden asla şüphemiz yoktur. 

Bu duygular içinde Saygıdeğer Komutanım Daniş Paşa’yı saygı ile anıyor, kahraman şehitlerimizle ebediyete intikal eden kahraman gazilerimize Ulu Tanrı’dan rahmet diliyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun. 

Tören gazilerimize, gazi mücahit ve mücahidelere madalya tevcihi ile son buldu.