Merhabalar sevgili dostlar,

Kısır, hanımlarımızın çay saatlerinin neredeyse vazgeçilmez ikramları arasında mutlaka yerini alan bir yiyecektir. Bir çok yöre de farklı hazırlansa da ana malzemesi bulgur olduğu için hemen hemen aynı lezzeti ortaya çıkarır. Kimi çok acılı ve lapa kıvamda hazırlarken kimi yerler de pilav gibi dökülen bir kısır ortaya çıkarır. Tamamen damak zevkine kalmış ,kim nasıl seviyorsa diyebiliriz.

Bulgur'un faydaları artık Dünya da ilk sıralar da yerini aldığına göre, BULGUR ile hazırlanan yemekler de sıkça tercih edilen ve tüketilen yiyecekler arasında yerini almaktadır. Ülkemiz de genellikle Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu da hazırlanan yemekler içinde sıkça rastladığımız ''bulgur'', artık günümüz de hemen her Bölge ve Şehir de tercih edilmekte..

Kısır sevilen bir yiyecek olduğuna göre, LAHANA da faydaları herkesçe biliniyor, bu iki güzel yiyeceği bir araya getirelim ve lezzetli bir ikramlık, ara öğün ortaya çıkacaktır.

Denemenizi tavsiye ederim, hepinize şimdiden kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 2 su bardağı ince bulgur (1 su bar.esmer bulgur,1 su bar.sarı bulgur)

• 400 gr ince kıyılmış beyaz lahana

• 1 ad kuru soğan

• 1 çorba kasesi ( takribi 6-7 yem.kaş)biber püresi

• 2 dolu yemek kaşığı domates salçası

• 3 yemek kaşığı zeytinyağ (soğan ve lahana kavrulurken)

• 1 ad limon suyu

• 1/ 2 demet maydanoz

• 4-5 yemek kaşığı nar ekşisi

• 5 yemek kaşığı zeytinyağ

• 1 kahve fincanı su

• 1 çay kaşığı kimyon

• 1 tatlı kaşığı kuru nane

• 1 tatlı kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı olarak az yada fazla)

• 1 tatlı kaşığı tuz

YANINDA:

• Marul

• Limon

• Domates

HAZIRLANMASI:

• Bulgurları bir kaseye alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek üzerini kapatın ve 20 dakika bekletin.

• Zeytinyağını tavaya alın, kuru soğanı küçük doğrayarak ekleyin.

• Orta ateşte kavurmaya başlayın.

• Çok ince kıyılmış lahanaları da ilave ederek birlikte kavurun.

• Lahanalar yumuşak kıvama gelince, biber püresini,domates salçasını ve 1 kahve fincanı su ekleyerek, suyunu çekene kadar pişirin.

• Bu arada bulgurlar suyu tamemen çekerek yumuşamış olacaktır.

• Hazırladığınız lahanalı karışımı bulgura ekleyin ve sıcak haldeyken güzelce karıştırın.

• Tuz,baharat, zeytinyağ, limon suyu, nar ekşisi ve ince kıyılmış maydanozları ekleyerek karıştırın.

• Bir kaseye yerleştirin ve servis tabağına ters çevirin.

• Servis tabağınıza marul yaprağı, limon dilimi ve domates ilevesiyle ikram edebilirsiniz.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...