Bildiğiniz üzere pandemi konusunda vatandaşların çoğu önlem alırken önlem almayan da büyük bir kitle var. Normalleşme sürecinde gördük ki inisiyatif vatandaşlara bırakılırsa işler yolunda gitmiyor. 

Kurallara uyulmadığı için bazı yasakların gelmesine rağmen, bu yasaklara uymayanlar hâlâ var. Hepimiz görüyoruz işte. Yasaklara uymayanlarla tartışıyoruz bazen.

Önümüzde Kurban Bayramı var. Kurban Bayramı’nda alınacak önlemler geçtiğimiz bayramda alınan önlemlerden daha ciddi olmalı.

Kurban Bayramının özü yardımlaşmak olduğundan pandemi açısında durum biraz daha riskli. Mesela et kesenler, etleri nasıl kesecekler? Et kesen kişilerin virüse yakalanması ve bunun farkında olmamaları riski nasıl çözülecek. 

Çünkü et kesecek kişi veya kişilere birçok yerden insanlar gelip kurbanlık hayvanlarını teslim edecekler. Bunun için önlemler nasıl alınacak? 

Etlerin eldivenli dağıtılması söyleniyor ama bu nasıl denetlenecek? Bence burada en büyük sorun denetim. Belirlenen kesim yerlerinde denetim yaparsınız ama mahalle arasında kesim usulleri nasıl denetlenecek?

Sokağa çıkma yasağının getirilmesinden yanayım ama et kesen aileden sadece bir kişinin kesilen etleri dağıtması gerek. Aksi halde eline kesilmiş etleri alan herkes misafirliğe gidecek. 

Uyarı!

Belki bana kızabilirsiniz bunu defalarca söyledim diye ama pandemi ile ilgili maske takma yasağı gelmesine rağmen maske takmayan insan sayısı çok fazla. 

Daha önce önerdiğim, meydanlara girerken maske kontrolü yapılsın önerimi tekrarlıyorum çünkü tartışma çıkmasın diye kurallara uymayanlara ağzımızı açamıyoruz.

Ya Göçmenler?

Göçmenlerin maske kuralında daha bir özensiz davrandığını görüyorum. Bunu daha öncede söyledim. Göçmenleri bu konuda yönetmek gerekir. 

Yönetim şekli üzerine konuşabiliriz ama pandemi süreci uzadıkça gevşemeler ve uyumsuzluklar artıyor. 

Bu uyumsuzlukların önüne geçmek için özellikle İstanbul’da bulunan göçmenlerin organize şekilde yönetilmesi gerek. 

Onlara süreci anlatan, onları denetleyen veya iletişim kurabilen bir organizasyonun içinde yer almaları gerekir.

Bu ayrımcılık değil. Bu, gerekli bir durum. Ben başkasının ülkesinde yaşasam, bana özel iletişim organizasyonun içinde yer almak isterim. 

Bu durum hem organize olmayı hem de insanların süreci daha kolay anlamasını ve uygulamasını sağlar.