Merhabalar sevgili dostlar, 

Hatay'la özdeşleşmiş, Hatay'ın kültürel yapısını binlerce yıllık tarihi dokusunu özetleyen, lezzet kültürünün en güzel örneğidir KÜNEFE. . 

Künefe denince akla Hatay gelse de Arap Mutfağının şerbetli tatlıları arasındadır. Bu tatlıyı kadayıftan ayıran özelliği daha ince oluşu, ara katında kendine has sünen peyniri ve sıcak şerbeti ile hemen pişirilip yenilmesidir. 

Usta elinden çıkan künefe'nin tadına doyum olmaz. . Genellikle de kebap sonrası

tercih edilmesi, Güney Doğu Anadolumuzun başta Hatay, Urfa ve Gaziantep de çok tercih edilen bir tatlıdır. 

Hatay büyük tepsiler içinde hazırlasa da diğer bölgelerimiz de daha ziyade kendine has küçük ince tepsiler içinde genellikle de porsiyonluk olarak pişirir ve servise sunarlar. 

Bugün bizlerde evlerimiz de bu lezzeti deneyelim. Yapımı pratik olmakla birlikte az malzemesi ile kısa sürede pişirip sunabileceğiniz bir tatlıdır aslında, yeterki olması gereken malzemeleri hazırlayın . 

• MALZEMELER:

• 300 gr tel kadayıf

• 150 gr sade yağ yada tereyağ

• 200 gr künefe peyniri yada dil peyniri

• TEPSİYİ YAĞLAMAK İÇİN:

• 50 gr sade yağ

• 1,5 tatlı kaşığı üzüm pekmezi

• Oda sıcaklığındaki sade yağ yada tereyağını pekmez ile güzelce karıştırın ve künefe tepsinizi bu karışım ile yağlayın. 

• ŞERBET:

• 1, 5 su bardağı toz şeker

• 1, 5 su bardağı su

• 1 dilim limon

• HAZIRLANMASI:

• Şeker ve suyu kaynatın. 

• Limon ekleyin ve koyu kıvam alana kadar kaynatın. 

• Ateşten indirin ve oda sıcaklığında bekletin. 

• ÜZERİNE:

• Antep fıstığı

• Kaymak

• HAZIRLANMASI:

• Tel kadayıfları keserek küçültün. 

• Tereyağını eritin ve ılık hale getirin. 

• Kadayıf ve tereyağını karıştırın. 

• Hazırladığınız künefe tepsinize kadayıfın yarısını yerleştirin ve bir başka tepsi ile iyice bastırın. 

• Arzuya göre ara katına da peynir ile birlikte fıstık serpebilirsiniz. 

• Önce fıstık, peynir ve fıstık olarak eşit şekilde yerleştirin. 

• Kalan kadayıflar ile üzerini kapattıktan sonra yine bir başka tepsi ile bastırarak düzeltin. 

• İster orta ateş üzerinde çevire çevire isterseniz 180 derece de ısıtılmış fırında tamamen kızarana kadar pişirin. 

• Tatlınız pişer pişmez üzerine ılık şerbetini gezdirin. 

• Antep fıstığı ve kaymak ile ikram edin. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle. . 

• Afiyet olsun. . .