ANTALYA - Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin fikir babası, yönetmen Behlül Dal adına açılan Sinema Müzesi'nde genç sinemacılar yetişecek.

Haşim İşcan Mahallesi'nde iki katlı tarihi konakta 4 ay önce hizmete giren Behlül Dal Sinema Müzesi'nde, yönetmenin İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan kurmalı kamerası, Halit Refik'in vizörü, Turgut Ören'in film kopyalama makinesi, Safa Önal'ın daktilosu, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda gibi sanatçıların imzalarının yer aldığı dublaj masası, kömürle çalışan sinema gösterim makineleri, kamera objektifleri gibi birçok ekipman sergileniyor.

Müze Müdürü Hatice Ural Kavgacı, sinema müzesinin Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılını taçlandırmak için kurulduğunu söyledi. Behlül Dal'ın arşivinden çıkarılan ve Türk sinemasına emek vermiş pek çok kişinin kullandığı ekipmanların sergilendiği müzeyi 5 Ekim'de açtıklarını ifade eden Kavgacı, müzeyi açıldığı günden bu yana yaklaşık 3 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.

Kavgacı, müzeyi ziyaret edenlerin, Yeşilçam'da geçmişten bugüne kullanılan sinema ekipmanlarını yakından görme şansı bulduklarına değinerek, şöyle konuştu:

"Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda gibi sanatçıların imzalarının yer aldığı dublaj masası büyük beğeni topluyor. O dönem filmler sessiz çekildiği için efektler sonradan dışarıdan ekleniyordu. Seslendirme için gerekli bütün materyaller sergileniyor. Safa Önal'ın 400 senaryosunu yazdığı daktilo ve patenti Türklere ait nadir ürünlerden olan Turgut Ören'in film kopyalama makinesi sinema severlerden büyük ilgi görüyor."

Behlül Dal kimdir?

Antalya Film Festivali düşüncesini ortaya atan ve 1964 yılında dönemin Antalya Belediye Başkanı Avni Tolunay ile hayata geçirilmesini sağlayan Behlül Dal, 300'e yaklaşan filmiyle yurt içi ve yurt dışında 30'a yakın ödül aldı.

Behlül Dal, Altın Portakal Festivali kısa metraj dalında kazandığı 8 Altın Portakal Ödülü ile "En Fazla Altın Portakal Kazanan Yönetmen" unvanını halen koruyor.