ROMA – İtalya’da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek, kısa süre önce sevenleri ile buluşan kitabı ve yeni filmi için aldığı olumlu tepkilerden son derecede memnun olduğunu söyledi. 

Roma’daki favori mekanları arasında bulunan Sisto Köprüsü, Campo dei Fiori Meydanı ve bu ikisinin arasında kalan dar sokaklarda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan başarılı yönetmen, Türkiye’de piyasaya çıktıktan sonra bir ay içinde 4. baskıyı yapan “İstanbul Kırmızısı” adlı kitabını, ilerleyen günlerde hem İtalya’da hem Türkiye’de prömiyeri yapılacak  “Allacciate le cinture (Kemerlerinizi Bağlayınız)” adlı 10. filmini ve Oscar adaylarını değerlendirdi.

İtalya’da kasım, Türkiye’de ise ocak ayında satışa çıkan “İstanbul Kırmızısı” adlı kitabında kendi hayatından kesitlerle kurguyu bir arada kullandığını belirten Özpetek, kitabın  İtalya’nın ardından Türkiye’de gördüğü yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Türkiye’deki yoğun ilgiye hayranlarının kitabını okurken ya da kitapçılarda çektikleri fotoğrafları sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla kendisine göndermesiyle tanıklık ettiğini söyleyen Özpetek, bu ilginin başlangıçta kendisini çok şaşırttığını belirtti.

Yapımcıların ünlü oyunculara ya da yönetmenlere kitap yazdırdığını ancak bu tür projelerin her zaman tutmadığına dikkati çeken Özpetek, “Kitabın önce İtalya’da çok sevilmesi, ardından Türkiye’de gördüğü ilgi beni çok şaşırttı. İtalya’da 3-4 ayda elde edilen sonuca, Türkiye’de sadece 20 günde ulaşıldı” dedi.

Bugüne kadar çektiği filmlerde ünlü sanatçı Sezen Aksu’nun eserlerine yer vermesiyle tanına usta yönetmen, İstanbul Kırmızısı’na hangi Sezen Aksu şarkısını yakıştırdığı sorusuna, Türkiye’de çıkan bir gazetenin kitap bölümünde kitabı için "Aksu’nun 'Kutlama' şarkısını dinler gibi olacaksınız' ifadesini gördüğünü ve bu ifadeye aynen katıldığını dile getirdi.

“İstanbul Kırmızısı” ile başarılı kariyerine yazarlığı da ekleyen Özpetek, kitap yazmaya devam edip etmeyeceği yönündeki soruya “Mondadori ile yeni sözleşme imzalıyorum. Onlar, çok tuttu bu projeyi” diye yanıtlayarak yeni kitabın da müjdesini verdi.

Sevilen eski filmlerinin senaryolarının kitap haline getirilmesinin istendiğini anımsatan usta yönetmen, bunu ileride düşünebileceğini söyleyerek eski filmleriyle bir nostalji havası estirebileceğinin sinyalini verdi.

Neden “Kemerlerinizi Bağlayınız”

Özpetek, son filmine neden “Kemerlerinizi Bağlayınız” adını verdiği sorusuna  “1950 yapımı ‘Eva Hakkında Herşey’ filminde Bette Davis’in söylediği bir cümle vardır: ‘Kemerlerinizi bağlayın… Çok sıkı bir koca olacak’… Hepimizin hayatında mutlaka kemerlerimizi bağlayacağımız bir zaman geliyor. Bu kaçınılmaz. Burada iki türlü oluyor. Bu adamla kadını aralarındaki fırtınalı aşk, ardından da evlilik sırasında başlarına gelen bir olay çok etkiliyor. İsim olarak komediye benziyor ama öyle değil” diye konuştu.

İtalya’da 350 kopya ile 6 Mart’ta gösterime girecek olan ve 13 yıllık bir evliliğin hikayesini iyi gününde ve kötü gününde ele alan onuncu ve yeni filmi için Özpetek, hayranlarına "gözyaşlarına boğulabilecekleri" uyarısında bulundu.

Tutkulu bir aşk hikayesini konu alan filmine ilham veren arkadaşları başta olmak üzere İtalya’da izlettiği pek çok kişiden olumlu geribildirimler aldığını aktaran Özpetek,  filmin dünya haklarını ünlü Fransız Pathefilms şirketinin satın aldığını açıkladı.

Önceki filmlerinden farklı olarak "Kemerlerinizi Bağlayın"da Sezen Aksu şarkısı olmadığını söyleyen Özpetek, “Bu filmde Sezen’in şarkısı yok. Ama oğlunun şarkısı var. Mithat Can’ın (Özer) ‘Just another day’ şarkısı burada da çok beğenildi. Filmle çıkış yapıyor” dedi.

Filmde Aynur Doğan’ın seslendirdiği Kürtçe ‘Bexo’ isimli bir parça ile Dolapdere Big Bang’den ‘It’s Raining Men’ eserlerinin bulunduğu bilgisini veren Özpetek, filmin ana şarkısı olan ‘A mano a mano’nun enteresan bir hikayesi olduğuna dikkati çekti: “Filmin şarkısı, İtalyan şarkıcı Rino Gaetano’nun bir konserinde seyirciler arasında eski sevgilisini görüp söylediği şarkı. Şarkının asıl yazarı olan Riccaro Boccianto, o kadar güzel söylemiyor” dedi.

Diyarbakır’da özel gala

Türkiye’de 14 Mart’ta vizyona girecek “Kemerlerinizi Bağlayınız” için 12 Mart’ta İstanbul’da gala yapılacağını kaydeden yönetmen Özpetek, “Diyarbakır’da da bir gala yapacağız. Diyarbakır’ı çok istiyorum. Hava şartlarından dolayı Mart sonunda özel bir gala yapılacak” dedi.

Oscar için favorileri

ABD’de bu pazar 86’ıncısı verilecek Akademi Ödülleri (Oscar) için favorileri de sorulan Özpetek, yabancı dilde film ödülüne aday gösterilen yönetmen Paolo Sorrentino’nun “La Grande Bellazza (Muhteşem Güzellik)” filmine işaret ederek “Bir kere İtalya’nın kazanmasını istiyorum. Çünkü, bir şekilde İtalyan sinemasının içinde olan bütün insanlara bir şey katıyor. Egzotik ve çok farklı film” dedi. 

Yönetmenliğini Martin Scorsese’nin üstlendiği “The Wolf of Wall Street (Para Avcısı)” filmini ve başrol oyuncusu Leonardo Di Caprio’yu çok başarılı bulduğunu belirten Özpetek, Para Avcısı’nın yanı sıra başrollerini Sandra Bullock ve George Clooney’nin paylaştığı, yönetmen Alfonso Cuaron’un “Gravity (Yerçekimi)” filminin de favorileri arasında olduğunu ifade etti.

Woody Allen’in yönettiği Mavi Yasemin’ndeki performansıyla Cate Blanchett’in en iyi kadın oyuncu dalında favorisi olduğunu dile getiren Özpetek, “Yardımcı kadın oyuncu ödülünü Julia Roberts alacak” tahmininde bulundu.