Düğün ve eğlencelerde davulun olmazsa olmazı olan zurna, Türk kültüründe önemli bir yere sahip. Çalması kadar yapımı da oldukça zor olan zurna, Tokatlı 34 yaşındaki usta Oktay Dursun'un elinde hayat buluyor. Erik ve kayısı ağacı oyularak yapılan zurnanın tornadan geçmesi, deliklerinin delinmesi, şekil verilmesi günler alıyor. Yaklaşık 15 ay bekletilen kayısı veya erik ağacından yapılan zurnaların tutulan modelinin erik ağacından yapılanı olduğunu ifade eden Oktay Dursun, Tokat, Sivas, Aydın gibi bölgeler ile yurt içi ve yurt dışından aldığı siparişlere göre imalat yapıyor. 12 yaşından bu güne zurnacılık mesleğinin içinde olan Dursun, ailesinden kalan mesleği aktif olarak 22 yıldır yapıyor.
2002 yılında dedesi Duran Atılgan'ın ölümü ile kendi başına bu mesleği icra etmeye başladığını ifade eden Dursun, zurna yapımında iddialı olduğunu ama zurna çalamadığını söyledi. Tokat yöresine ait telli zurna yapımının yaklaşık 3 gün sürdüğünü ifade eden Dursun, "Telli zurna yapımı diğer zurnalara göre daha zor ve emek istiyor. Türkiye'nin en zor modeli Tokat telli zurnasıdır. Orijinalinin yapımı 3 gün sürer. Bir günde 10 tane yaptığımız modeller de var. Geçmişten bugüne mesleğimizi değerlendirirsek bir düşüş mevcut. Sezonluk olarak bu zurnaları üretiyoruz. 4 aylık bir süreçte pazarı oluyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen talepleri değerlendiriyoruz. Sinop'tan, Ardahan'dan, Aydın'dan zurna yaptıranlar var. Bizim yarayan kanamız hammadde. Çünkü teknoloji ilerledikçe saf ağacı bulmakta güçlük çekiyoruz. Ağacı bulduğumuzda da ağaç sahibi içinde başka bir nesne var sanıyor. Ama değil. 100 kiloluk bir ağacın 10 kiloluk bölümünü kullanabiliyoruz. O da kuruyup yarılmadan kalırsa değerlendirebiliyoruz. Hammaddemiz olan ağaç bulunmaz Hint kumaşı gibi oldu" dedi.
Babası ile birlikte mesleğini icra ettiğini ama ileriye dönük olarak oğlunu da yetiştirmek istediğini belirten Dursun, "Oğlum bana fikrimi sorarsa ne yapalım diye. Güzel sanatlar, konservatuar okumasını çok istiyorum. Çünkü okursa matematiksel açıdan daha iyi usta olacağına inanıyorum. Ama bizler gibi dededen toruna bu mesleği sürdürürse bazı zurna modellerinde açığı olur. Okursa notaları daha güzel oturtabilir. Okumuş kişinin de bir model dışında zurna yapacağına kanaat etmiyorum" diye konuştu.
Mesleğinde keşke dediği konunun zurna çalabilmek olduğunu ifade eden Dursun, oğlunun zurna çalarak eksiğini kapatmasını arzu ettiğini sözlerine ekledi.