Haber: Funda Akosman Erman

Türk Dünyasından 6 ülkenin katıldığı festivalin bu sene ikincisi yapıldı. Ödüle değer görülen belgesel filmlerine ödülleri verildi. Etkinliğe Türk ezgilerinin yer aldığı konserler renk kattı. Festivale, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Kosova, Rusya, Tataristan, Yakutistan, Başkurdistan, Hakasya, Çuvaşistan, Kabardey Balkar, Gagavuzya ve Irak Kerkük'ten başvuru geldi.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sayın Menderes Demir, Türkiye Gençlik Federasyonu Başkanı, yönetmen Murat Uygur (ortada), Önce Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, sunucu, yapımcı, televizyoncu Funda Akosman Erman.

Ünlü yapımcı yönetmen Murat Uygur, “Türkiye’de bu tarz güzel festivaller yapılmalı, ülkemiz için, milletimiz için, sinemamız için olması gereken. Bu tarz festivaller olmalı. Türkiye Kazakistan KKTC Azerbaycan Kırgızistan Makedonya gibi önemli ülkelerle bir arada olmamız da ayrı bir güzellik. Sinema bana ortaya bir mesele koyma, hayat hakkında anlatılması da biraz zor, belki genel anlamda çok kabul edilmeyen, ideolojik ve kabul görmüş egemen algıların dışında, bir şeyler yapma fırsat ve özgürlüğü veriyor. Bunun için sinema yapıyorum. Ve sinemanın benim için en değerli, mucizevi yanı da bu” dedi

   

Gala töreni Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sayın Menderes Demir'in Türk'ü anlatan, tüylerimizi diken diken eden muhteşem konuşması ile açıldı.

MHP Osmaniye milletvekili Ruhi Ersoy, İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Önce Vatan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdür Şükrü Erman, Önce Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Funda Akosman Erman.

Harbi Gazetesinden Kamil Hızer ile.

Etkinlik, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı,  Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TRT,  İBB Kültür AŞ ve İstanbul Üniversitesinin katkılarıyla gerçekleştirildi.

         
       

Birinci Türkmenistan

"Profesyonel" kategorinin birincilik ödülünü, Türkmenistan'dan katılan Aina Meredova kazandı. Kırgızistan'dan "Word Remained From Forefathers" filmiyle ikincilik ödülünü  Moldoseyit Nambetakonuv kazandı. Sıraç Türkmenlerinin hikayesini "Sıraç" adlı belgeselde ele alan Gülşan Saru da üçüncülük ödülüne layık görüldü. Öğrenci kategorisinde yarışan Kırgızistanlı genç yönetmen Kasiet Kubanıçbek "Oymok" ile birinci, Anıl Bayrak ve Fatema Khawari "Kaset" filmiyle ikinci, Kırgızistanlı yönetmen Ayzada Aliyeva ise "Derviş" filmiyle üçüncülüğe layık görüldü. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Türkmenistanlı yönetmen, senarist ve oyuncu Hocakulu Narlıyev'e verildi. Azerbaycanlı yönetmen, senaryo yazarı, oyuncu Tevfik İsmailov anısına verilen "Tevfik İsmailov Özel Ödülü", "7 Kız Tiyatrosu" filmine imza atan Başkurdistanlı yönetmen Kristen Gainet'in oldu. Türk Dünyası Özel ödülü, "Genç Pehlivanlar" filmiyle Mete Gümürhan'a, İpekyolu Özel Ödüllü "Kaderine Terk Edilenler" filmiyle Kerküklü yönetmen Reşad Salihi'ye, Kültür Özel Ödülü ise "Yörük Ali" filmiyle Özlem Balcı'ya takdim edildi.