ANKARA - AA muhabirinin, Bakanlıkça yürütülen çalışmalara ve yatırımlara ilişkin sorularını cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, kış turizm merkezlerinin turizm alt yapısının daha da uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bazı merkezlerin yatırımlarının devam ettiğini, bazılarının ise tamamlanmak üzere olduğunu belirten Özaslan, Kayseri Erciyes'te, büyükşehir belediyesinin hayata geçirdiği 200 milyon dolarlık büyük bir kış merkezi projesi olduğunu hatırlattı.

Bu tesisin alt yapısının yakında tamamlanacağını bildiren Özaslan, "inşallah önümüzdeki yıldan itibaren yeni bir kış turizm merkezi olarak Kayseri Erciyes'i tanıtıp, pazarlayacağız. Erzurum, Sarıkamış için de aynı şeyler söylenebilir ama yatak kapasitelerini artırmamız lazım" diye konuştu.

Havayolu şirketlerine teşvik sinyali

Turizmin gelişmesinde, büyümesinde diğer bir konunun da hava ulaşım ağı olduğuna işaret eden Özaslan, şunları söyledi:

"Maalesef kasım-mart döneminde hava ulaşımında frekans sayısında büyük bir azalma olduğu için bunu değiştirmemiz lazım. Havayolu şirketlerini teşvik etmemiz gerekiyor ki insanlar rahatlıkla istedikleri anda turizm bölgelerine gelebilsin. Bunun için diğer bakanlıklar ve özel sektörle işbirlikleri kuracağız."

Özaslan, şöyle konuştu:

"Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden gelenlerin sayısının artması da çok önemli. Yakın coğrafyada yer alan ülkelerle bizim özel turizm ilişkileri kurmamız, daha fazla çekici olmamız gerekecek. Özellikle ana pazar ülkelerinin yanı sıra aynı zamanda yıllardır az turist geliyor diye şikayet ettiğimiz körfez ülkeleri ile Latin Amerika, Asya Pasifik ülkeleri gibi deniz aşırı ülkelerden uçuş kapasitesine bağlı olarak çok önemli bir gelişme yaşandı. Bütün bunların yansıması olarak da biz turizmde Avrupa'dan ve dünyadan daha fazla büyüdük. Bundan sonrası için hedeflerimiz 2023'te 50 milyon turist ve 50 milyar dolar. Bu hedeflere rahatlıkla varacağımıza inanıyoruz ancak Türkiye'nin önünde iki önemli konu var. Bunlar ulaştırma ağı ve konaklama. Bu iki alanda önemli yatırımlar var ama bölgeler arası dağılımı da önemsemeliyiz."