ANKARA - 

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bölücü terör örgütü tarafından harap edilen 11 vakıf eserinin onarımına yönelik hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Tarihi yapıların restorasyonlarına yönelik ihaleler de tamamlanarak, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan eserleri ihya etmek üzere restorasyon çalışmaları başlatıldı. 

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Sur'daki tarihi vakıf eserlerinin onarımı için çalışmaları hızla sürdürdüklerini belirterek, "Bu eserler ecdadımızdan bizlere emanettir. Vakıf eserlerinin inşa edilmesinin ardındaki yüzlerce yıllık inanç ve şuur bugün de bizlerin onları onarmak için duyduğumuz şevkin kaynağıdır. Bölgede zarar görmüş tüm eserlerimizi orijinaline en yakın şekilde 'maksimum koruma, minimum müdahale' ilkesiyle hızla ayağa kaldıracağız." dedi. 

Vakıflar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalarda, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan terör saldırıları nedeniyle Diyarbakır Ulu Cami, Fatih Paşa Camisi şafiler bölümü (Kurşunlu Cami), Şeyh Muttahhar Cami, Dört Ayaklı Minare, Ermeni Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Arap Şeyh Cami, Kadı Cami, Hasırlı Mescidi ve Nasuh Paşa Camisi olmak üzere toplam 11 eserin büyük hasar gördüğü tespit edildi.

Yapılan incelemelerde, kentsel sit alanı içerisinde bulunan, Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1521 yılları arasında yaptırılan ve "Kurşunlu Cami" olarak da anılan Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa Cami'nin restorasyon çalışmalarının en geç 2018 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Yapılacak çalışmalar sonucunda içinde barındırdığı tarihsel zenginliklerle bir "açık hava müzesi" konumunda olan Diyarbakır'ın yeniden eski günlerine döndürülmesi hedefleniyor.