Tarihçi- araştırmacı Haşim Albayrak farklı bir bakış açısıyla Osmanlı padişahlarının en farklılarından birini kaleme aldı.

4. Murat, Osmanlı tarihindeki dönemi gereği yaşanan olaylara bakıldığında en önemli padişahlardan biridir. Padişah olarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun 17. Padişahıdır. Dönem olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun Gelişme döneminin sonu, Duraklama döneminin başı sayılabilecek bir zaman dilimi içerisindedir. Bu zaman dilimi içerisinde Osmanlı İmparatorluğu; yaklaşık 50 yıldır yerinde sayarken, Avrupalıların, Rönesans, Reform hareketleri ve coğrafi keşifler ile zenginleşmiş, medenileşmiş teknik alanında hızla gelişmiş olduğu dönemdir. Artık Osmanlılarda devlet yönetiminde zayıflıklar, saray kadınlarının yönetimde etkili olması, yeniçeri ordusunun isteklerine boyun eğilmesi devleti zaafa düşürmüş bir dönem yaşanmıştı.
4. Murat, padişahlığının ilk dönemlerinde çok acılar yaşamış, en yakınları çıkan yeniçeri isyanlarında öldürülmüş, annesi ve sadrazamının bile ihanetine uğramış biri olarak çok kötü günler geçirmiştir. Ancak gençliği erişip yönetimden annesini ve sadrazamını uzaklaştırdıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu tekrar eski azametli günlerine kavuşmaya başlamıştır. İran’a yapılan seferlerde Revan ve Bağdat alınmış Osmanlı hazinesi doldurulmuştur. Zenginliğin sonucunda refah artmış, birçok sanatkârlar, gezginler ilim adamları desteklenmiştir. Bunların sonucunda Osmanlı tarihinin en usta hiciv şairi Nef’i, dünyanın en büyük gezgini Evliya Çelebi gibi, devrin en büyük coğrafyacısı Kâtip Çelebi gibi isimlere sahiptir. Ayrıca kanat takarak uçan Hazerfen Ahmet Çelebi’de Dördüncü Murat’ın zamanında uçmaya çalışmıştır.
Dördüncü Murat’ın özelliklerinden biri de onun zamanından günümüze ulaşan birçok tarihi anekdotlardır. Günümüzde hikâye gibi, anı gibi o dönemin ilginç olayları günümüze ulaşmıştır.
Haşim Albayrak, Osmanlı tarihinin en önemli dönemlerinden birini tekrar gün ışığına çıkarttı. Dördüncü Murat’ın dönemlerini, seferlerini ayrıntılı olarak anlattı. Bunları şiirlerle, okuma parçaları ile anekdotlarla süsledi.

HAŞİM ALBAYRAK KİMDİR?


Halen Zeytinburnu Abdülhak Hamit Ortaokulu Müdürü olan ve Yazarlar Okullarda Projesine en çok katkı yapan öğretmenlerden biri olan Haşim Albayrak, Eğitimci Yazarlar Platformu kurucu başkanlığı da yaptı.

Altı ay içerisinde Fatih’in Asrı İstanbul, Kanturalı ve Sultan 4. Murat kitaplarına imza atan Haşim Albayrak, yayınlanmış kitap sayısını 23’e çıkardı.

1958 yılında Trabzon Of’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul Fatih’te tamamladı. 1978-1982 yılları arasında Trabzon Yüksek Öğretmen Okulu Tarih Bölümünde lisans tamamladıktan sonra 1992-1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Spor Yönetimi alanında yüksek lisans tamamlayarak Spor Yönetim Bilimleri Uzmanı oldu.
22.11.1982 tarihinde Amasya Endüstri Meslek Lisesi’nde Tarih öğretmeni olarak göreve başladı. Pertevniyal Lisesi, Fatih Kız Lisesi, Fatih Vatan Lisesi ve Eyüp Otakçılar Lisesi’nde toplam 18 yıl öğretmenlik yaptı. 2000 yılından sonra İstanbulFatih Halk Eğitim Merkezive Fatih Hattat Rakım İÖO Müdür Yardımcılığı,Yunus Emre İÖO Müdürlüğü, İstanbul Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nde kuruculuğu ve müdürlüğünü yaptı.
Daha önce İstanbul Esenler Dr. İlhami Faydagör Ortaokulu müdürü olarak görev yapmakta iken 15 Aralık 2014 ten itibaren Zeytinburnu Abdülhak Hamit Ortaokulunda müdürlük yapmaktadır.
2002 yılından beri Eğitimciler Birliği Sendikası üyesidir. Ayrıca Trabzonlu Eğitimciler Derneği kurucu Başkanı, Esenler Trabzonlular Derneği Başkan Yardımcısı, Trabzon Dernekler Federasyonu Onur. Kur. Üyesi, Futbol Saha Komiseri ( İst. Futbol Saha Komiserleri Derneği eski Başkan Yardımcısı), İDEMM Folklor Kurumu eski Başkan Yardımcısı ve Tüm Eczane Teknisyenleri Derneği eski Eğitim Birimi Başkanı (İst. Ecz. Teknisyenleri Der. Eğitim Kom. Bşk.) görevlerini sürdürmektedir.
Doğu Karadeniz Tarihi hakkında yurt içi ve yurt dışında konferanslar verdi. Ayrıca çeşitli alanlarda kitap ve tarih sergisi açtı. Eğitim, İstanbul ve Doğu Karadeniz alanlarında 20’den fazla araştırma, inceleme, tarih ve fıkra kitabı yayınladı. Bir çok resmi ve özel kurumdan çok sayıda plaket, ödül ve başarı belgesi aldı.

Gazeteye özel adres bilgileri
HAŞİM ALBAYRAK
Halen Görev Yeri: Zeytinburnu Abdülhak Hamit Ortaokulu Müdürü- İSTANBUL
Tel: 0212 4150815 GSM: 0532 7744161

https://www.facebook.com/video.php?v=10202843629707123&set=vb.1092940041&type=3&theater
https://www.facebook.com/video.php?v=10201883373301313&set=vb.1092940041&type=3&theater
https://www.facebook.com/video.php?v=4682938786773&set=vb.1092940041&type=3&theater
https://www.youtube.com/watch?v=8fWF9ikBILw

 Bu linklerde de ilginizi çekebilecek bilgiler vardır. Umarım fayda sağlarlar