SUMRU AYDIN - İSTANBUL

Hayatınızda tanıdığınız bazı insanlar vardır, o insanların varlığı size güç verir. Onlar, hayatınızda olmazsa olmazdır. Birçok şey öğretirler size. Güç verirler, örnek olurlar, ilham kaynağı olurlar. İşte Beyhan Aydın’da benim için  o insanlardan biri... Yakın zamanda çok önemli bir hastalık geçirmesine rağmen yıkılmadı, yılmadı! Dağ gibi kadın nasıl olunur bana ve diğer kadınlara gösterdi, öğretti... Öyle bir enerjisi ve gülen yüzü var ki hasta yatağında bile kadınları, çocukları düşünmeden yapamadı. Kendini bir an olsun düşünmeden başka kadınlar ve onların çocukları için, daha adil bir yaşam için çalışmaya devam ediyor... 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Sıcak Eller Derneğinin Kurucusu ve Başkanı Beyhan Aydın ile röportaj yaptım. Onun hayatını bu röportaja sığdırmak imkansız ancak yine de anlattıklarından  pay çıkarmak, güç almak gerekir. Bütün kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!

Sıcak Eller Derneği Nasıl doğdu? Neler yapıyorsunuz?


Türkiye’de değişim için yola çıkan  ‘Türkiye Değişim Hareketi’ ni  başlattığımızda, kadın kolu başkanlığı görevini üstlendim.  Türkiye’yi  il/ilçe dolaşarak kadınlarımızla birlikte, kadınlarımız için çalışmalar yaptım.
Sn. Mustafa Sarıgül, Türkiye Değişim Hareketini CHP’nin içinde bulunduğu değişime destek vermek için durdurma kararı aldığında, Türkiye’de iyi bir kadın örgütlenmesine sahiptik. İl başkanlarımız, ilçe / mahalle sorumlulularımız ile birlikte çok çalışkan bir ekibimiz mevcuttu.
Bu karar sonrası ne yapabiliriz diye düşündük. Kadınların ekonomik ve sosyal sorunlarını tartıştık..  Bir toplumun kalkınmasının ancak ve ancak kadının maddi ve manevi kalkınması ile mümkün olabileceği sonucuna vardık. Bu hedefe kilitlenip kadınlara nasıl yardım edebileceğimizin yollarını aradık. Yol arkadaşlarım ile  birlikte Sıcak Eller Derneği’nin tohumlarını attık. Tabii ki bize bu yolda yardımını esirgemeyecek güçlü Sıcak bir ele ihtiyacımız vardı. Sn. Mustafa Sarıgül destekleri ile her zaman yanımızda yer aldı.
Mikro kredi projesi ile birçok kadına iş kapısı açtık. Eğitimler yaptık. Sonra bize gelen başvurular arasında eşya yardımı ve sağlık yardımı isteyenler oldu. Yardımsevenleri ihtiyaç sahipleri ile buluşturmaya başladık.  Ev eşyasına ihtiyacı olanları ziyaret edip, yerinde tespitler yaparak,  ihtiyaçlarını karşıladık. Sonra insanlar bize kıyafetlerini getirmeye başladılar. Biz bu kıyafetleri sadece İstanbul’a değil, Türkiye’nin her yerine göndermeye başladık. Her ne kadar Sn. Mustafa Sarıgül TDH’ı durdurduğunu söylese de bizim Türkiye’deki değişim kadınlarımız çalışmayı bırakmadılar. Gönderdiğimiz kıyafet kolilerini ihtiyac sahiplerini bularak kendi elleriyle teslim ettiler. Hatta küçük dükkanlar tutarak sergilediler. Özellikle Van depreminde en büyük yardımlardan birisini biz yaptık. Bunların dışında birçok okula kütüphane kurduk. Hastalara tekerlekli sandalye temin ettik. Bu faaliyelerimizin tamamı 2011 yılından bu yana 1500 gönüllü kadınla devam etmektedir.

Üreten Eller’in amacı ve hedefleri  nelerdir?  Bu projenin ortaya çıkışı nasıl oldu?   

Derneğimizde zamanımızın çoğu kadınlara daha çok nasıl faydalı olabileceğimizi düşünerek geçiyor. Bize gelen başvurular fikirlerimizin gelişmesini, çeşitlenmesini sağlıyor. Yine böyle bir gün bir kadın el işlerini getirmişti. Bu ürünleri nasıl değerlendirebileceğini sordu. Biz de bu el emeği göz nuru ürünlerin paraya çevrilmesini istedik. Hemen örgütlendik. Kimi komşusunu, kimi de akrabasını getirdi. Gün geçtikçe büyüdük, geliştik. Böylelikle Üreten Eller Sıcak Eller ve JCI Avrasya dernekleri tarafından yürütülen bir proje olarak doğdu. Amacımız; üretebilen kadınlar ile ilgili farkındalığı arttırarak, onların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına katkıda bulunmaktır. Kadınlarımızı tüketiciler ile buluşturup onların önünü açmak, gelirlerini iyileştirmek, kendine güvenlerini arttırarak biz de varız dedirtmek en önemli hedeflerimizdendir. Üreten ellerde ev teksitilinden, çeyize, ahşap boyamadan takıya birçok ürün satılıyor. Geçtiğimiz ay Metrocity AVM’de yaklaşık 15 gün süren bir sergimiz oldu. Tabii ki bize bu kapıları açan Sn. Mustafa Sarıgül’dür. İlk günden beri yardımlarımıza destek olmuş, bize en büyük desteği kendisi ve Şişli Belediyesi vermiştir. Mustafa Sarıgül’ün destek verdiği yardım derneği olduğumuzu söylediğimizde bütün kapılar ardına kadar açılıyor. Bu projemizin devamlılığı için, Sosyal yardım projelerine katkıda bulunan kuruluşların desteği çok önemlidir. Bu konuda duyarlı kurumlara çok teşekkür ediyorum.

Kurulduğunuz günden bugüne kadar derneğinizde bir çok konuda eğitim, panel ve seminer verdiniz. Bize kısaca bu eğitim, panel ve seminerler konularını söyleyebilirmisiniz?

Kadın sorunları (Şiddet, aşağılama, ihanet vb. konularda), kadınlarda görülen psikolojik sorunlar, hukuk okur yazarlığı, işten çıkarılma, tüketici hakları, evlilik sözleşmesi, suça itilen çocuklar, madde bağımlılığı, dengeli beslenme, kadın sağlığı, tüp bebek, kanserde erken teşhis gibi konularda periyodik olarak eğitim vermekte, çok değerli konuşmacıları panel ve seminerlerimizde konuk ederek kadınlarımızı bilinçlendirmekteyiz.

Kadınlarımıza ve çocuklarımıza  yönelik başka ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Kadınlarımızın sosyalleşmeleri, bilgi, görgü ve ruh güzelliklerine de katkı amacı ile belli aralıklarla Kültür Gezilerimiz düzenlenmektedir.
Edirne (Selimiye Cami), Ankara (Anıtkabir), Çanakkale (Şehitler), Konya (Mevlana), İzmir (Meryem ana), Bursa (Uludağ) İstanbul (Eyüp Sultan, Türbeler, Boğaz turu, Kumburgaz) gezileri düzenlenmiş gezilerimizdendir.
Kalp, Göz, Kadın Sağlığı, Dahiliye konularında sağlık taramaları yapılmıştır ve aralıksız devam etmektedir. Ayrıca ücretsiz hasta bakımı destekleri, Ameliyat destekleri ve doğum destekleri de hizmetlerimiz arasındadır.
“Kütüphanesiz Okul Kalmasın, Her okula 1000 kitap” adlı projemiz ile 18 okul kütüphanesi her biri için1000 adet kitap ile donatılmıştır. Bu okullardan bazılarının kütüphanesi de yapılmıştır. Bağışlanan kitapların güncel olmasına özellikle dikkat edilmektedir. Şu ana kadar 20.000 in üzerinde kitap ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır


Sn. Mustafa Sarıgül ile nasıl bir çalışma ortamınız var?


Mustafa Sarıgül siyasetin içinde 35 yıllık deneyime sahip, başarılı bir lider, başarılı bir Belediye başkanıdır. Çalışma ekibinden beklentisi yüksek ve çok disiplinlidir. Böyle bir liderle çalışmak, her zaman yapılmışın daha iyisini yapmaya çalışmak, çok değerli ve heyecan verici.  Çünkü sürekli gelişiyor ve yenileniyorsunuz.